Post Image

ÚJRA FESZTIVÁL LESZ A FALK MIKSA UTCÁBAN!

Rúzs & Más / 2018-04-30

Tematikus utca, galériák, antik dolgok és sok-sok utcai program. A május 5-én, immár tizennyolcadszor megrendezésre kerülő  Falk Art Fórum idei fő témája a lakberendezés, azaz, hogy miként alkalmazhatóak antik tárgyak, bútorok a modern design mellett is. A KREA művészeti iskola enteriőrstylist hallgatói pop-up lakásbelsőket rendeznek be, de lesz kerekasztalbeszélgetés is a témáról.

“Egyre népszerűbbek Budapesten a tematikus utcák, így a lipótvárosi Falk Miksa utca is, ahol nagyon sok világsztár is megfordul az érdekesebbnél érdekesebb, gazdag kínálatot nyújtó galériákban. Antik és modern találkozása – ez volt a jelszava 2006-ban a szervezőknek, amikor is életre hívták a Falk Art Fórum névre hallgató fesztivált, rövidebb nevén FAF-ot. Idén május 5-én, Anyák napja előtt 1 nappal lesz a rendezvény, amikor is az autóforgalomtól elzárt utcát birtokba veheti a közönség.” – tudtuk meg a szervezőktől.

A galériák anyák napja alkalmából anya-gyerek témájú műveket is bemutatnak, lesz tárlatvezetés, többek között Virág Judit és Kieselbach Tamás galériájában is. Ékszerekben, kimonókban, festményekben, bútorokban, szobrokban gyönyörködhetünk, de lesz gyerekjátszó, zene és színpadi programok, előadások, a Hatszín Teátrum közreműködésével. A családokat is színes program várja 14 órától az autóforgalomtól lezárt utcaszakaszon.

Falk Art Fórum, május 5., rúzs és más

A Falk Art Fórumot először 2006 őszén rendezték meg, nem titkoltan azzal a céllal, hogy olyan látogatókat is bevonzzanak az utcába, akik még nem ismerkedtek meg a galériák titokzatos és lenyűgöző világával. Az antik és modern műtárgyak utcai randevúja azóta is töretlen népszerűségnek örvend, így most is bizonyára sokan várják már az idei fesztivált. Május 5-én, szombaton minden eddiginél színesebb, érdekesebb programmal várják az érdeklődőket, ezúttal 30 résztvevő galéria kínál extra progamot az utcába látogatóknak. Az idei Falk Art Fórum (röviden FAF) témája: a műtárgyak otthon. Napjainkban óriási divat a lakberendezés és miközben hódít a minimalizmus, sokan mégis szeretnék magukat olyan tárgyakkal körülvenni, amelyeknek lelke van. Hogy miként lehet ezeket a stílusokat kombinálni, hogyan illeszthetőek be az antik bútorok és dísztárgyak a mai divatos berendezések közé, erre láthatunk majd példákat a fesztiválon. A galériák maguk is különféle enteriőrök berendezésével szeretnék érzékletesebbé tenni, hogy milyen jól megférnek egymás mellett a különböző stílusok, a minőségi anyagból készült régi bútorok és a míves műtárgyak. A fesztivál vendégei lesznek a KREA Kortárs Művészeti Iskola enteriőrtervező hallgatói, akik szintén művészeti műfajokat, korstílusokat megidéző izgalmas pop-up terekkel rukkolnak majd elő.

Falk Art Fórum, május 5., rúzs és más

A színpadi programok között ehhez kapcsolódóan egy érdekes kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül: Vadas József művészettörténésszel és Csörge Csabával, a Darius Antikvitás tulajdonosával is a régi bútorokról esik majd szó.

A régi bútorok és tárgyak mellett az antik szőnyegek is öltöztetik a lakást – nemcsak a földön, hanem a falon is. A fesztiválon dr. Pásztor Emese művészettörténész tart előadást az értékes és szép szőnyegekről. Más világot, eltérő hangulatot visz a lakásba a kilim, a kézzel szőtt nomád szőnyeg. Látványos kiegészítője lehet bármilyen stílusú otthonnak.

Falk Art Fórum, május 5., rúzs és más

Természetesen ezenkívül is érdemes az utcába látogatni, hiszen akit a Falk Miksa utca érdekes házai érdekelnek, egy erről szóló sétán vehet részt. Az utca galériáit pedig egy másik séta kapcsán ismerhetik meg az érdekődők Schneller János művészettörténész segítségével.

Falk Art Fórum, május 5., rúzs és más

Szemezgessünk még a programok közül: Az idén 25 éves Wladis Galéria most is különleges kamarakiállítást rendez: Bestiárium címmel létező és kitalált, sokszor emberi vonásokkal és tulajdonságokkal felruházott állatfigurákat mutat be.

Két galériában is láthatunk majd fotókat. A Missionart Galéria kiállítása a hiperrealista festményeiről és pop art grafikáiről ismert Kocsis Imre életművének eddig alig látott, izgalmas fotóanyagából válogat. Szubjektív dokumentumok címmel az Európa Galéria egy művészházaspár, Lex Mónika és Lex Mihály hasonló helyszíneken készült képeit állítja ki, két különböző megközelítésben.

A Moró Antik a japán nők által ma is viselt, 2000 éves hagyománnyal bíró kimonónak szenteli idei kiállítását.

Falk Art Fórum, május 5., rúzs és más

Hári Anikó ékszergalériájában is egzotikus kiállítással találkozhatnak Sri Lanka kék kövei címmel. A szigeten fellelhető kék színű drágakövekből készültek a most bemutatott ékszerek.

A Nautilus Antikvitásban A erdélyi szászoktól az artdeco-ig címmel a Trianon előtti Magyarország területéről összegyűjtött ötvöstárgyakat láthatnak, egy magángyűjtemény darabjait. A Magyar Kerámia Galériában a magyar art deco kerámiák mellett a későbbi évek – újra divatossá váló – retro kerámiatárgyai is megtalálhatóak. A Bujanovics Régiségboltban látható bútorok és tárgyak a múlt megmentett titokzatos darabjai.

Virág Judit és Kieselbach Tamás árverési anyagukat mutatják be a FAF-on. Aukciós kiállításán Virág Judit tárlatvezetést is tart.

Az egykori Magyar-Francia Galéria megújult, s új helyen Bodó Galéria és Aukciósházként működik tovább. A közeli anyák napjára az anya-gyermek kapcsolatot ábrázoló válogatással készült. Erre az alkalomra készülve a Haas Galéria A REMEKMŰVEK – REMEK MŰVEK sorozatában Ráfael Győző Viktor: Anya gyermekkel című festményét mutatja be. A galériában Groteszk klasszikusok címmel nyílik rendhagyó kiállítás Szűcs Édua festmény-paródiáiból.

Anyák napja előtti napon biztosan sokan érkeznek gyermekkel majd: a színpadon a Hatszín Teátrum gyerekprogramjai szórakoztatják majd a kicsiket, de lesz számukra kincskereső túra és játéksátor is, ahol kreatív játékokat próbálhatnak ki. Délután és este pedig zenei programok teszik még hangulatosabbá a 18. Falk Art Fórumot.

Falk Art Fórum, május 5., rúzs és más

ÚJRA FESZTIVÁL LESZ A FALK MIKSA UTCÁBAN!
Hogy tetszett?

Kapcsolódó bejegyzések