Post Image

ÚGY CUKI, HA DUCI? – ÍGY VIGYÁZZ A CICÁD VONALAIRA!

Rúzs & Más / 2024-02-17

Minden év február 17-én ünnepeljük a macskák világnapját, amelynek célja felhívni a figyelmet a felelős macskatartás fontosságára. Ez a nap arra ösztönöz bennünket, hogy gondoskodjunk kis házi tigriseinkről, és fontos üzenetet hordoz a vakcinázás, az ivartalanítás és az egészséges életmód szerepéről. A cseh Tesla vállalat elkötelezett a kisállatok jólétének elősegítése mellett, és ezen belül kiemelt figyelmet fordít arra, hogyan tápláljuk kedvenc macskáinkat. Íme néhány hasznos tipp arról, hogyan tarthatjuk karban kis kedvenceink súlyát!

Az elhízás nemcsak esztétikai probléma

Az elhízott kutyák és macskák látványa mindig szomorú. Gyakran a gazdik felelőtlensége vagy túlzott gondoskodása áll az elhízás hátterében. Fontos megérteni, hogy a túlsúlyosság nemcsak esztétikai probléma, hanem súlyos egészségügyi következményekkel is járhat. Az elhízott macskák hajlamosak lehetnek húgyúti betegségekre, vesebetegségekre, cukorbetegségre, asztmára, májbetegségekre, ízületi gyulladásra és akár szívelégtelenségre is.

Egy amerikai kutatás szerint a vizsgált macskák 26%-a túlsúlyos volt, és ez a szám a legutóbbi felmérés során 28%-ra emelkedett. Az állatorvosok egy másik kutatásban pedig a vizsgált macskák 61%-át minősítették túlsúlyosnak vagy elhízottnak. Érdekes módon, amikor a macskatulajdonosokat megkérték, hogy értékeljék kedvenceik testsúlyát, a tulajdonosok több mint egynegyede (28%) úgy gondolta, hogy macskája normál testsúlyú, noha az állatorvosok másként vélekedtek.

A házi macskák életminősége szinte teljesen a gazdáktól függ, így a testsúlyuk is a tulajdonosok felelőssége. Habár a macskák nem igényelnek olyan nagy mozgást, mint a kutyák, mégis van lehetőség arra, hogy kedvenceink fittek maradjanak, még idős korukban is. Néhány alapszabály betartásával megőrizhetjük kedvencünk ideális testsúlyát, és megkímélhetjük őket az elhízással járó problémáktól.

1. Rendszeres vizit a dokinál: Mondanunk sem kell, mennyire fontos, hogy rendszeresen látogassuk az állatorvost macskánkkal, ha szükségesnek érezzük, kérjünk extra vizsgálatokat, és ne szégyelljünk tanácsot kérni az ideális testsúly fenntartásához.

2. Mindig friss víz: Győződjünk meg róla, hogy macskánk számára mindig rendelkezésre áll friss, tiszta ivóvíz, hiszen a megfelelő hidratáltság is fontos a jó egészséghez. Szerencsére ma már okos macskaitatók is rendelkezésünkre állnak, hogy cicusunk számára mindig elérhető legyen a friss víz, még akkor is, ha éppen otthon kellett hagynunk egyedül. Sok macska pedig kifejezetten csak a friss, csobogó vizet hajlandó meginni, így egy okos itató erre is megoldást jelent.

3. Otthoni harmónia: Ügyeljünk arra, hogy macskánkat ne tegyük ki felesleges stressznek, mert ez is nagyban hozzájárulhat az étvágy növekedéséhez és az elhízáshoz. Ha nem muszáj, ne utaztassuk a macskát, ne hozzunk más állatot a háztartásba, és felújítás vagy költözés esetén különösen figyeljünk a nyugalmukra.

4. Rendszeres mozgás: Tudjuk, hogy a macskákat már csak alap természetük miatt is nehéz lehet rávenni a fizikai aktivitásra. Próbáljunk meg naponta kétszer legalább 10 percet játszani a velük, vegyük őket körbe játékokkal, például pálcás figurákkal, játék egerekkel, kisebb labdákkal. Jó ötlet lehet falra szerelhető mászókákat is beszerezni, hogy a cica bátran ugrálhasson.

5. Csak mértékkel: A legjobb, ha már az elején megfogjuk a dolgot, és minden étkezés előtt pontosan kimérjük a cica testsúlyának megfelelő ajánlott ételmennyiséget. Az adagolásban és a túlevés megelőzésében nagy segítségre lehet egy okos háziállat etető, amellyel nemcsak az etetés időzítését, de a konkrét mennyiségeket is előre beállíthatjuk.

cica, macska, tulsuly, pufi, tuleves, tuletetes, tipp, haziallat, ruzs es mas, egeszseg

6. Minőségi étrend: Válasszunk magas minőségű, kiegyensúlyozott táplálékot macskánk számára, amely segíthet megelőzni az elhízást és támogatja az egészséges bélflóra megőrzését. A konzervek jellemzően magasabb fehérje- és alacsonyabb szénhidráttartalommal rendelkeznek, mint a száraztápok, és alacsonyabb a kalóriatartalmuk, így a száraztáp mellett érdemes minden este és reggel nedves tápot is adni a cicusnak. A különböző állati fehérjék és gabonafélék allergiás reakciót is kiválthatnak, ilyen esetben érdemes kikérni az állatorvos véleményét, hogy elkerüljük az emésztési problémákat.

7. Nyugodt emésztés: Alakítsunk ki egy sarkot kedvencünknek, ahová nyugodtan félrehúzódhat, ha kicsit egyedül szeretne lenni. Bár a macskák szinte bárhol képesek elszenderedni, szerezzünk be egy kényelmes fekhelyet, ahol végig alhatják azt az akár napi 18 órát. Ez a sok alvás rengetegnek tűnhet, mégis elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez.

cica, macska, tulsuly, pufi, tuleves, tuletetes, tipp, haziallat, ruzs es mas, egeszseg

Az elhízás megelőzése és a fittség fenntartása kulcsfontosságú a macskák egészségének és boldogságának megőrzésében. Tudatos hozzáállással hosszú és aktív életet biztosíthatunk kedvencünknek.

Kapcsolódó bejegyzések