Post Image

ÖNFELEDT NYARALÁS HARMÓNIÁBAN A TERMÉSZETTEL

Rúzs & Más / 2017-05-16

Gondtalanság – ez az, amire az emberek többsége egy üdülés során leginkább vágyik. Kiszakadni a hétköznapokból, elfelejteni a mindennapi problémákat és felszabadultan tölteni az időt, végre saját magunkkal is. A természetben sikerül az űzött életmódunkat magunk mögött hagyni és ismét harmóniába kerülni a környezet természetes ritmusával, ezáltal visszatalálni saját tempónkhoz. A természet feltölti a lelket és szellemi kalandra hív. Újra találkozhatunk önmagunkkal: belső világunkra fókuszálva, mélyebb értelmet találva a létezésben, ráérezve saját ritmusunkra.

Nem kell messzire utaznunk ahhoz, hogy felejthetetlen élményekben legyen részünk. Ausztria valódi, érintetlen természettel várja a látogatókat, amelyet az erdők mélyén, a virágzó alpesi mezőkön, a kristálytiszta tavaknál, a napfényben szikrázó hófödte hegycsúcsokon, de még a városokban is megtapasztalhatunk. A Pannon-síkságtól az alpesi hegyvidékig a természet csodái feledtetik velünk a hétköznapokat, megajándékozva a pillanattal, amely csak a miénk.

Falusi üdülés Ausztriában

Csodás alpesi környezet, zöldellő rét a kellős közepén egy gazdasággal – Ausztria falusi szálláshelyei a Boden-tótól egészen a Fertő tóig képeskönyvbe illő, idilli környezettel várják a felüdülni vágyókat. A falusi üdülés alkalmával a pihenési és aktív kikapcsolódási lehetőségek széles választékából válogathatunk. Legyen szó akár lustálkodásról az almafa alatt található nyugágyban, akár egy izgalmas traktorozásról – a következőket mindenképp ki kell próbálnunk egy ausztriai falusi üdülés alkalmával.

Vegyünk részt a falusi gazdaság életében
Fitneszstúdió helyett ragadjunk villát és segítsünk szénát pakolni, vagy sportprogram helyett szüreteljünk cseresznyét. A házigazdák egészen biztosan örülnek a segítő kezeknek az istállóban és a kertben egyaránt. Mi pedig garantáltan meglepődünk, milyen szórakoztatóak is ezek a tevékenységek. Ki feji meg a tehenet vagy ki hozza be a tojásokat a tyúkólból?

Falusi üdülés, Ausztria

Alpesi legelők és menedékházak
Egy ausztriai falusi üdülés alkalmával az alpesi rétek világát is megismerhetjük. Számos gazdaságnak van ugyanis alpesi legelője és menedékháza, amelyet felkereshetnek a vendégek. A tehenek és a rájuk felügyelő pásztorok itt töltik a nyarat. Ezek az alpesi gazdaságok fekvésüknek köszönhetően ideális célpontot jelentenek egy hegyikerékpáros kiránduláshoz vagy egy élményteli túrázáshoz. Az impozáns panoráma és a csodás természet garantált. A kalóriaveszteséget pedig egy ízletes uzsonnával pótolhatjuk. A hegyi levegőn talán még jobban ízlik a friss író és a sajt.

Szénavirágfürdő
Az aktív programok mellett érdemes beiktatni egy pihentető és regeneráló szénavirágfürdőt. A kis zsákocskákba csomagolt, szárított szénavirággal teli fürdő méregtelenítő hatással bír és nagyszerűen lazítja az izmokat egy kiadós túrázás után. Ilyen egy tökéletes nap. A gyermekeknek erről talán más a véleménye: nekik az istállóban felhalmozott széna alakul át pillanatok alatt trambulinná. És már kezdődhet is az ugrálás. Így mindenki a maga módján élvezheti a széna jótékony vagy éppen szórakoztató hatását.

A Falusi Üdülés Ausztriában szövetséghez több mint 2400 szálláshely tartozik, köztük alpesi menedékházak és borászatok is, valamint számtalan tematikus szálláshely, például baba- és gyermekbarát szállások, bio- és vitálgazdaságok, akadálymentesített falusi házak vagy lovas gazdaságok. További információ: www.UrlaubamBauernhof.at

Élménykerékpározás az Alpok napos déli oldalán, Karintiában

Az élménykerékpározáshoz számos lehetőséget kínál Karintia. A Dráva menti kerékpárút, a Karintia napos csücskében található Via Carinzia, vagy az Alpok–Adria kerékpárút, amelynek útvonala Karintián és Szlovénián át az Adriai-tengerig vezet, garantálják az intenzív élményeket a páratlan hegy- és tóvidéken. A kerekpar.karintia.com oldalon az összes kerékpártúra útvonala megtalálható és letölthető.

Kerékpártúrák ínyenceknek
A Dráva kerékpárút mellett számos más útvonal is van, amely arra csábít, hogy az igazi élményekre vágyók is beletapossanak a pedálba.
162 kilométernyi kulturális és történelmi kerékpárélményt kínálnak a Karintia napos csücskében található Via Carinzia különböző szakaszai is. Az idilli szépségű Rosentalból indulva, amelyet a Karavankák lenyűgöző látképe ural, öt napi szakaszban juthatunk el a Klopeiner See-hez, majd tovább, egészen a szelíden lankás Lavanttalig. Útközben Ausztria sok-sok látnivalója csábít egy kis kerülőútra, többek között a Carnica Méhészeti Élménymúzeum, a Szent Pál Bencés Apátság és a Liaunig Múzeum.

Karintia, kerékpárút

Aki szeretné összekötni a Werner Berg Múzeumban tett látogatást egy kerékpáros túrával a déli Jauntalon keresztül, az vegye az irányt kerékpárjával a bleiburgi Kunstradweg (művészeti kerékpárút) felé. A Werner Berg Múzeum mellett régi templomok, kulturális műemlékek és modern szobrok gondoskodnak a különlegességekben gazdag kerékpáros élményről. A Gailtali- és a Karni-Alpok gyönyörű díszletei között kínálja magát minden kerékpárrajongónak a Gailtal kerékpárút, amely Kötschach-Mauthenből Villachig a legjobb minőségben kialakított kerékpárutakon, összesen 95 kilométeres hosszúságban vezet. Útközben ne mondjunk le egy kis fürdőzéssel egybekötött pihenőről sem a Pressegger See-nél, amely közvetlenül a kerékpárút mentén csillog.

A tartomány északi részén, a Hohe Tauern Nemzeti Park régiójában található a Glockner kerékpárút. Ez az útvonal egynapos túra keretében vezet páratlan természeti látnivalók, például a Jungfernsprung-vízesés mentén, amely több száz méteres magasságból zubog alá egy sziklakiszögellésről a gyönyörű alpesi völgyeken keresztül, amelyeket a háromezer méteres hegyek impozáns csúcsai fognak közre.

A karintiai kerékpárutak mentén számos kirándulási célpont közül lehet választani az egész család számára. A Karintia-kártyával több mint 100 kirándulóhely kereshető fel tetszőleges gyakorisággal. A kártya ezenkívül több mint 60 bónuszpartnernél szuper árengedményeket is biztosít. Érvényes 2017. április 9-től október 26-ig. www.kaerntencard.at
Klagenfurt: egy város, három kultúra és déliesen könnyed életérzés

Karintia tartományi fővárosa, Klagenfurt am Wörthersee három kultúra találkozási pontján fekszik, és ezek mindegyike tetten érhető a reneszánsz hangulatú városban. A karintiai befolyás az itt élő emberek laza életstílusában manifesztálódik, az olasz hatás a belváros építészetét határozza meg, a piacok és az ünneplés már-már művészire fejlesztett tudománya pedig a szlovén jelleget tükrözi. A gasztronómiai kínálat az Alpok–Adria térség három konyhájának legjavát ötvözve nyújt különleges élményeket.

Érdekes séta a történelmen át
A 800 éves város palotáit, belső udvarait és tereit olasz építőmesterek alkották. A történelmi korokon át vezető séta egyben élményteli és könnyed bevásárlótúra is. Útközben hangulatos vendéglők és kávézók csábítanak időzésre, és a Bencés-piac színes kavalkádja, valamint az itt kínált karintiai, olasz és szlovén finomságok is megérnek egy látogatást.

Klagenfurt, Karintia

Események és kulturális programok
Ausztria legdélebbi tartományi fővárosa nagyszabású nemzetközi sportrendezvényeknek ugyanúgy otthont ad, mint kiemelkedő kulturális eseményeknek. A legendás Ironman Austria alkalmával a világ minden tájáról érkező triatlonosok feszegetik saját határaikat és küzdenek a kilométerekkel a Wörthi-tóban és a városban egyaránt. Fantasztikus hangulattal tölti meg Klagenfurtot a World Bodypainting Fesztivál (2017. július 28–30.) is, amikor a teljes belváros egyetlen hatalmas, élő műalkotásokból álló galériává alakul át. A zenei repertoár a trigonale régizenei fesztiváltól az olyan legendák fellépéséig terjed, mint Elton John (2017. július 15.) vagy Robbie Williams (2017. július 29.). Klagenfurt ad otthont mindemellett Európa legnagyobb ifjúsági sporteseményének, a Nemzetközi Világjátékoknak (United World Games) is.

Aktív kikapcsolódás a környéken
Pihentető órák a tóparton, sportos aktivitások a természetben vagy lüktető, városi élet – Klagenfurtban és környékén ezek az élmények kéz a kézben járnak. A régióban varázslatos hegyek és tavak várják az üdülővendégeket, mindenekelőtt a Wörthi-tó és a Karavankák, amelyek vízi sportra, futásra, túrázásra és kerékpározásra csábítanak. További információ: www.visitklagenfurt.at
Salzburg: 20 éve az UNESCO világörökség része

Salzburg óvárosát az UNESCO 1997-ben nyilvánította világörökséggé. A megtisztelő cím odaítélésében az óváros egyedülállósága és az érsekhercegek építészeti öröksége mellett Salzburg zenei metropoliszként és Wolfgang Amadeus Mozart szülőhelyeként betöltött szerepe volt döntő jelentőségű.

Egykori egyházi rezidenciaként Salzburg városközpontja egész Európában egyedülállónak számít. A megtisztelő cím odaítélésében három tényező játszott szerepet: a környező természet, amely jelentős mértékben meghatározza magát a városképet is; a középkori polgári város és a püspöki rezidencia történelmi örökségeinek sajátos kombinációja; valamint a különböző építészeti korszakokból és évszázadokból származó világi és egyházi épületek nagy száma. Salzburg kulturális öröksége jelentős mértékben az Európa északi és déli területei között éppen itt folytatott intenzív eszmecserének köszönhető, amelyet a városba meghívott olasz építészek és művészek csak tovább erősítettek.
Az UNESCO számára az építészeti látnivalók mellett Salzburg zenei és kulturális metropoliszként betöltött vezető helye is meghatározó szerepet játszott a világörökségi cím odaítélésében. Wolfgang Amadeus Mozart és az általa létrehozott zenei hagyományok, valamint Max Reinhardt, aki a világhírű Salzburgi Ünnepi Játékokat életre keltette, csak két példa erre a különleges jelentőségre.

Salzburg, Ausztria

Az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listája
2016 szeptemberétől újabb salzburgi attrakcióval bővült az emberiség szellemi kulturális örökségeinek listája. A Salzburgi Bábszínház előadásmódja a „bábszínházak különösen fejlett formájaként” került a megőrzésre érdemes kulturális értékek közé. „A Salzburgi Bábszínház 1913 óta a művészeti ág elkötelezett képviselője. A bábok faragásához, festéséhez, öltöztetéséhez és mozgatásához a művészi képességek mellett a kézműves tudás továbbadása is szükséges” – indokolta döntését az UNESCO. További különlegességnek számít, hogy az egész világon a Salzburgi Bábszínház az egyetlen, amely operák előadásával is foglalkozik.
Ausztriából 96 hagyomány és tradíció került már fel az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára, Salzburg tartományból pedig összesen 25 – többek között a „hóhajtó pattogtatás” (Aperschnalzen) a történelmi Rupertiwinkelben, a salzburgi csipkeverés, a salzburgi „ünnepi durrogtatás” (Festschüztenwesen) és a Csendes éj! Szentséges éj! kezdetű karácsonyi dal.

A „20 éve UNESCO világörökség” rendezvénysorozat kiemelkedő fénypontjai:
• Beszélő házak – pillantás a világörökség kulisszái mögé.
• A kultúra öröklése. A város megőrzése – a Salzburg Múzeum kiállítása 2017. január 20-tól 2018. január 20-ig a Panoráma Múzeumban.

További információ: www.salzburg.info
Burgenland az asztalhoz invitál

Szívélyes vendégszeretet és kellemes légkör – ez jellemző a Fertő tó és Weinidylle között elterülő kulináris vidékre. A környéken kiváló borászok nemzetközileg ismert, élmezőnybeli borokat készítenek, amelyeket az idelátogatók egyszerű borászatokban vagy kellemes vinotékákban kóstolhatnak meg. Érdemes megkóstolni a helyi különlegességeket, például a karakteres áfonyaízű, dél-burgenlandi uhudlert, de érdemes ellátogatni a tartomány borfesztiváljaira vagy a novemberi Márton-napi eseményekre is.

Burgenland, Ausztria

A pannon konyha ételeiben bámulatos módon ötvöződnek az osztrák, a magyar és a horvát gasztronómia hagyományai. Díjnyertes éttermekben, vidéki fogadókban, kastélyéttermekben vagy barokk udvarházakban is különleges gasztronómiai élményekkel találkozunk, ilyen például a babos sterc vagy a borhableves. Ezek mellé társulhatnak a tradicionális esküvői cukrászatok édes alkotásai. Az itteni szakácsok számára rengeteg helyi friss alapanyag áll rendelkezésre: a fertő tavi halaktól a dél-burgenlandi libákon át a regionális zöldségig és gyümölcsig. A gyógy-és fűszernövények vagy a cseresznyék gyakran a 13 burgenlandi ínyencrégió egyikéből származnak. Minden év szeptembere és novembere között a „Gans Burgenland” fesztivál nagyszerű lehetőséget kínál a pannon konyha felfedezésére.

További információ: www.burgenland.info/hu

ÖNFELEDT NYARALÁS HARMÓNIÁBAN A TERMÉSZETTEL
5 (100%) 1 vote

Kapcsolódó bejegyzések