Post Image

ILLAT-HANGOLÓ: AROMATERÁPIA TÉLEN

Rúzs & Más / 2018-01-09

Évezredek óta használjuk az illatok testet és lelket befolyásoló hatását. Az illóolajak használata ugyanolyan elterjedt volt az ókori Görögországban mint Egyiptomban – a császári Rómában pedig egyenesen a mértéktelen illatosítás volt a jellemző: a jómódú polgárok minden egyes testrészüket más illattal kényeztették: mentalevelekkel, kakukkfűvel, rozmaringgal, illatos olajokkal dörzsölték bőrüket.
Az illatszerkészítés sokáig a gyógyászathoz tartozott: külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazták alapanyagait – napjainkra, az aromaterápia reneszánszával, ismét felfedezték a természet jótékony ajándékát.

Aromaterápia, téli illóolajok, rúzs és más
Ki ne emlékezne illatokra, melyek a gyermekkort idézik fel: házi sütemény, a mama kölnije,  frissen mosott ágynemű, a csillogó díszbe öltöztetett Karácsonyfa illata kellemes érzéseket csalogatnak elő. Minden időszakhoz más-más illatok tartoznak: a tél az illatok egész tárházát hordozza.
Édesszájúaknak az egyik legkellemesebb aromát a sütemények fűszeres illata jelenti: cseppentsenek az illatmécsesbe (vízbe!) néhány csepp fahéj-, narancs- és szegfűszeg olajat. Kevés szantál olaj hozzáadásával még meghittebb hangulatot teremthetnek.
Az orientális illatok kedvelőinek citrom-, fenyőtömjén- és mirha olajának keverékét érdemes kipróbálni.
A hagyománytisztelők tetszését biztosan elnyeri a fahéj-, mandarin-, szerecsendió- és gyömbér olajának keveréke, amely az ünnepi ételsor illatait idézi.

Aromaterápia, illóolajok, olajmécses, rúzs és más

Az illóolajakat párologtató aromalámpák, mécsesek, nemcsak meghitt hangulatot varázsolnak otthonunkba a szürke téli estéken, hanem erősítik a szervezet ellenálló képességét is! A hangulatos fahéj-, citrom- és gyömbér olaj-keverék párologtatása a megfázás, influenza utáni lábadozást is elősegíti, ha pedig kimerültek vagyunk, segít feltöltődni a bergamott, a rozmaring és a gyömbér.
Kísérletezzünk kedvünkre, készítsük el saját illatkeverékünket! Az orrunk nem csal meg: amit kellemes illatúnak érzünk, az biztos, hogy jót is fog tenni!

Aromaterápia, téli illóolajok, rúzs és más

Téli illatok gyógyhatásai:
Fenyő: légzőszervi fertőzésekre, fájdalomcsillapításra, máj-és vese tisztulására
Gyömbér: másnaposságra, immunrendszer erősítésére, fájdalomcsillapításra
Mirha: ízületekre, fertőzésekre, gombákra, immunrendszerre
Narancs: influenzára, gyomorra, lázcsillapításra, vérnyomáscsökkentésre
Bergamott: fáradtságra, stresszre, megfázásokra
Szantál: fertőzésekre, gyomorra, immunrendszerre
Fahéj: reumára, köhögésre, megfázásra, vírusok ellen
Rozmaring: ízületi gyulladásokra, koleszterincsökkentésre, migrénre

ILLAT-HANGOLÓ: AROMATERÁPIA TÉLEN
5 (100%) 1 vote

Kapcsolódó bejegyzések