SZÜKSÉGÜNK VAN RÁ? ÖNSZERETETRŐL EGY SZAKÉRTŐ SZEMÉVEL

Rúzs & Más / 2024-04-30

Szeretni magunkat a legalapvetőbb működésünk, mégsem állunk jól vele. A coaching ülések során az önszeretet az egyik leggyakrabban előbukkanó téma sokaknál. Ennek számtalan oka van: gyermekkori nehézségek, szeretethiány, nem megfelelő családi minták, üzenetek, párkapcsolati problémák és számtalan téves hit az önszeretetről. Fontos ezért tudatosan foglalkozni a témával, feltárni az okait, hogy miért nem szeretjük magunkat, és eszközöket kapni a változáshoz.
Ebben a cikkben mutatok öt lépést ahhoz, hogy jobban szeresd magad. Változásra fel!

onszeretet, coach, tippek, academy, ruzs es mas, pszichologia

Dr.Gulácsi Bernadett master coach, a cikk szerzője

Mit jelent számodra az önszeretet?
kérdés: Te mitől/mikor érzed, hogy szereted magad?
Az első és legfontosabb tisztáznod, mit is jelent számodra az önszeretet – hidd el, amíg ez nincs meg, addig a növelésére irányuló próbálkozások sem visznek majd előre. Ehhez nagyon jól használható a szabad asszociációs gyakorlatot. Írd fel egy lapra, hogy “önszeretet”, és sorolj fel mellé minden érzést és gondolatot, ami ezzel kapcsolatban eszedbe jut. Ne gondolkodj sokat a válaszon, ne is elemezd magad, csak írd le, ami épp felmerül benned. Ilyen lehet például az énidő, a nemet mondás képessége, valamilyen kedvelt időtöltés, hobbi megtalálása. Utána válaszd ki, melyik érint meg most legjobban téged, és fókuszálj erre az önfejlesztés során.

Önazonosság: radikális őszinteség önmagaddal
kérdés: Te mennyire vagy őszinte magaddal? vagy te mennyire mered felvállalni az érzéseidet és a szükségleteidet?
Amennyiben nem vagy önazonos és nem a saját értékeid, céljaid szerint élsz, előbb-utóbb feszült és lehangolt leszel. Úgy érezheted, hogy nem te irányítod az életedet és túl sok kompromisszumban hozol. Elengedhetetlen ezért tisztázni, ki vagy, mire vágysz, mi a küldetésed, mi tesz boldoggá, milyen értékek fontosak számodra. Ha ennek mentén élsz és fel tudod vállalni, ami valóban alapvető számodra, igen-t mondasz magadra, sokkal könnyedebbé válsz. Önazonosság nélkül ugyanis nincs önszeretet, ennek pedig az önismeret az alapja. Ne félj attól, hogy ha változol, nem fognak szeretni és elveszítesz kapcsolatokat. A boldog, önazonos részedhez mindig érkeznek új, támogató emberek.

Öngondoskodás – tegyünk magunkért fizikai szinten is!
kérdés: Mi az a 3 dolog, amit minden nap megteszel magadért?
Az önszeretet gyakorlásához testi-lelki és szellemi szinten is tenni kell magadért. A napi mókuskerék mellett azonban erre többnyire nem marad idő és azt tapasztalhatod, hogy minden más és mindenki más fontosabb nálad. Így biztosan nem fogod érezni, hogy szereted magad. Ha elkezded magadat tenni az első helyre az életedben, és ezzel indítod a napot, sokkal nyugodtabb leszel és a munkádat is lendületesen tudod végezni. Érdemes egy olyan reggeli rutint kialakítani, amiben legalább 10-15 perc csak rólad szól. Lehet ebben pár perc légzőgyakorlat, meditáció, egy kis nyújtás és a céljaid vizualizálása. Természetesen, ha előbb fel tudsz kelni és van időd sportolni, meditálni hosszabban, akkor még többet tettél magadért. Az öngondoskodásnak fontos része még fizikai szinten az egészséges étrend, megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, aktív és passzív énidő, természetben töltött idő és minden olyan tevékenység, amit magadért teszel és szeretettel, örömmel tölt fel. Az életmódváltás is sokkal könnyebb, ha nem önsanyargatásnak fogod fel, hanem hogy végre teszel magadért, és szereted magad.

Milyen állapotban van a szíved?
kérdés: Mennyire van nyitva a szíved? vagy Mennyire szereted magad egy 1-től 10-es skálán, ha az 1: egyáltalán nem, 10: maximálisan?
Sokszor azért nem tudjuk szeretni magunkat, mert a szívünk be van zárva vagy össze van törve. Nem érezzük magunkat szerethetőnek és valójában mi is nehezen tudunk szeretni. Próbálj ki egy önszeretet meditációt és vizsgáld meg, hogy milyen állapotban van a szíved. Lásd magad előtt a színét, formáját és hogy mi vagy ki van benne. Öleld át a szíved és töltsd fel szeretettel. Képzeld el, milyen, ha szereted magadat, hogy nézel ki, mit csinálsz, mit gondolsz az életről és mi történik veled. A coaching során egy segítővel tudtok ezután konkrét lépéseket és akciótervet kidolgozni, hogy mindez a gyakorlatban is megvalósuljon. A veszteségfeldolgozás módszertana pedig segíthet az érzelmi fájdalom elengedésében, ha épp erre van szükséged.

Positive self-talk
kérdés: Milyen mondatokat mondasz magadnak a leggyakrabban?
Amennyiben megfigyeled a gondolataidat és hogy belül milyen párbeszédet folytatsz magaddal, valószínűleg ledöbbensz. Lehet, hogy belül te is becsméreled, kritizálod magad. Ezt sajnos mindnyájan sokszor megtesszük, mivel saját magunkkal sokkal ítélkezőbbek vagyunk mint másokkal. A belső monológunkban olyan dolgokat mondunk magunknak, amit egy ellenségünknek se mondanánk. Ha ez rád is igaz, kezd el tudatosan megfigyelni a belső párbeszéded. Vedd észre rögtön a bántó gondolataidat és fordítsd át őket szeretettel és elfogadással teli szavakká, mintha egy gyermekhez beszélnél. Légy önmagaddal szemben sokkal megengedőbb, együttérzőbb, töltsd fel pozitív gondolatokkal, és ne hagyd, hogy a becsmérlő szavak tovább mérgezzenek.

+1 Tedd meg a szükséges lépéseket önmagadért!
kérdés:
Milyen lépést teszel meg még ma az önszeretetért?
Az önszeretet nem csak egy érzés és nem elég csak a tudás a változáshoz. Hozz döntést arról, hogy mostantól kezdve jobban szereted magad és kezdj el cselekedni. Aki szereti magát, az nyitott, békés, örömteli és jó a közelében lenni. Az önszeretettel nem csak magadért teszel, hanem a kapcsolataid is javulni fognak. Ahogy magaddal belül, úgy kívül is másokkal. Ha szeretnél további azonnal használható tudást és eszközöket kapni az önszeretet megélésére a mindennapokban, akkor ajánlom az “Az önszeretet fejlesztése mesterfokon” online tanfolyamot, amit saját
időbeosztás szerint bárhonnan, bármikor el tudsz végezni. A tanfolyam mellé megkapod az Önszeretet Tréning Munkafüzetet, amelyben 50 oldalon keresztül találsz feltáró kérdéseket, rajzos, grafikonos feladatokat, önismereti gyakorlatokat, vizualizációs anyagot és akciótervhez segédletet az önszeretet fejlesztésére testi-lelki-szellemi szinten.

Ha egységben vagy önmagaddal, szereted magad és hálás vagy az életedért, megjelenik a belső béke és biztonság érzés is, és sokkal
boldogabb leszel. Már csak te kellesz hozzá!

Szerző: dr. Gulácsi Bernadett, dipl. szupervizor, master coach, a Coaching & Love Academy alapítója
A tanfolyamról több információt az alábbi linken találsz: Önszeretet művészete mesterfokon – Online Tanfolyam – Coaching & Love Academy (coachingandlove.hu)

Kapcsolódó bejegyzések