Post Image

UGYE NEM ILYEN LESZ 2050-BEN EGY PARFÜM?!

Rúzs & Más / 2024-04-15

Semmivel sem összehasonlítható illat, egyedi összetevők, különleges illatjegyek, amik kihozzák a viselőjük személyiségét – egy új parfüm bevezetése kapcsán ezek a leírások biztosan megjelennek. De az Eau de Parfum 2050 más. Az összetevőknél és illatjegyeknél itt ugyanis fontosabbak azok az alapanyagok, amik nem kerültek a termékbe: ezek pedig azok a természetes növényi összetevők, amik a legkedveltebb illatok alapjaként szolgálnak és amik, ha a globális felmelegedés és túlfogyasztás ilyen ütemben folytatódik, 2050-re teljesen eltűnhetnek a földről. A Eau de Parfum 2050 így tényleg azt mutatja meg, milyen a klímaváltozás hatását a saját bőrünkön érezni.

Fiktív parfüm készült Zólyomi Zsolt közreműködésével 

A parfümökről talán az egész világon kevesen tudnak annyit, mint Zólyomi Zsolt, Magyarország legismertebb parfümőre és illatszakértője, aki Versaillesban elvégezte a parfümkészítés világhírű francia mesterkurzusát, az ISIPCA Fragrance Academyt. Azóta személyre szólóan a megrendelő bőrére komponált „haute couture” parfümöket alkot, valamint nemzetközi megbízásokra készít parfümkreációkat. Most azonban a DOUGLAS csapatával közösen arra hívja fel a figyelmet a márka limited edition illatával, az Eau de Parfum 2050-nel, hogy a biodiverzitás csökkenése és éghajlatváltozás miatt rohamos mértékben kipusztuló növényfajok mennyire fontos szerepet játszanak a szépségiparban, ezen belül pedig a parfümkészítésben is. Az olyan növények ugyanis minta a vanília, bors, magnólia, orchidea, rózsafa, cédrus jelenleg a legkedveltebb parfümmárkák alap illatjegyeiként szolgálnak, de elképzelhető, hogy hamarosan már egyáltalán nem lesznek megtalálhatók a természetben.

edp2025, douglas, zolyomi zsolt, klimavaltozas, fiktiv parfum, tudatossag, fenntarthatosag, ruzs es mas

“Fontos tudni, hogy egy parfüm összetétele iszonyúan komplex, több száz alkotóelemből is állhat, melyeknek egyre csekélyebb részét lehet földünkön természetes forrásból megszerezni. A parfümökhöz használt alapanyagok termesztése kicsit hasonlít a bortermeléshez. A természet évről évre változik így a termelők igyekeznek jó előre tervezni, minél pontosabban meghatározni, hogyan tudják biztosítani az adott termékekhez nagy mennyiségben és kiváló minőségben szükséges alapanyagokat. Ha ez a tervezés olyan nehezítő tényezőkkel találkozik, mint az ellátási, környezeti vagy akár társadalmi problémák (pl. háborúk), akkor a parfümkészítők felfedező módba kapcsolnak és nem ritkán akár egy teljes kontinenssel elmozdítják a termelés központját. De egy ilyen földrajzi elmozgatás hosszútávú elköteleződés és nagyon alapos fenntarthatósági célokat szem előtt tartó tudatosságot igényel.” – meséli Zólyomi Zsolt. A fenntarthatóság egyébként hihetetlenül fontossá vált az én szakterületemen is, az idén Genfben megrendezésre kerülő World Perfumery Congress témáinak nagy része ezt a problémát járja körbe, tehát elmondható, hogy a parfümgyártás igencsak komolyan foglalkozik a bolygó megóvásával.” 

Közös felelősségünk van a növényvilág fenntartásában!

A szakember is megerősítette, hogy manapság a legtöbb parfüm már számos mesterséges illatanyagot is tartalmat. Ez egyrészt gazdasági megfontolás, másrészt hatékonysági okokat is figyelembe vesz: a szintetikus illatanyagok előállítása fenntarthatóbb, mint a virágok termesztése, amely sok vizet fogyaszt, vagy az olyan nyersanyagok importja, amelyek szállítása magas szén-dioxid-kibocsátással jár. Zólyomi szerint “fel kell készülnünk arra, hogy a klímaváltozás következtében egyre nehezebb lesz természetes forrásokból származó alapanyagokból dolgozni, és komoly összefogás, a fenntarthatóságot szem előtt tartó létezés szükséges ahhoz, hogy ez a mindennapi luxus, bőrünk illatosítása ne sérüljön. Én pozitív vagyok, biológusként hiszek a tudományban és az innovációban, hogy amennyire lehet, megóvjuk a természetes forrásokat, amellett, hogy a legizgalmasabb parfümkreációkat hozzuk létre.”  

Ebben pedig a szépségipar minden kis és nagy szereplőjének óriási felelőssége van. Az Eau de Parfum 2050-el a DOUGLAS vásárlói figyelmét szeretné ráirányítani a  növénypusztulás problémájára, valamint arra, hogy ne csak általános fenntarthatósági kérdésekben, de a szépségápolás területén is próbáljanak meg tudatosak lenni.

A “mindenmentes” parfüm

Az Eau de Parfum 2050 egy jövőbe mutató, unisex “illat”, amelynek különlegessége, hogy nem tartalmaz semmilyen, a természetben fellelhető növényi alapanyagot – így mindazok, akik a kipróbálják, az illatát nem fogják érezni, de a saját bőrükön tapasztalják meg a klímaváltozás jövőbeli hatását. A különleges kreáció csak limitált számban, a DOUGLAS online rendelései mellé adott, ingyenes minta formájában érhető el. Aki viszont részletesebben tájékozódna a kérdésben, és kíváncsi Zólyomi Zsolt véleményére a parfümkészítés jövőjéről, annak érdemes ellátogatni a dedikált weboldalra is.

Az Eau de Parfum 2050 legfontosabb adatai:

Alapillat: hiányzik
Szívillat: hiányzik
Fejillat: hiányzik

edp2025, douglas, zolyomi zsolt, klimavaltozas, fiktiv parfum, tudatossag, fenntarthatosag, ruzs es mas

Kapcsolódó bejegyzések