Post Image

MEGJELENT FARKASHÁZI RÉKA ELSŐ MESEKÖNYVE

Rúzs & Más / 2019-11-07

Amikor tudomásomra jutott, hogy Farkasházi Réka, színésznő, modell, énekes, drámapedagógus, 3 gyermek édesanyja és 2 kutya gazdája mesekönyvet írt, meg sem lepődtem – csupán azon morfondíroztam, hogy vajon Réka napja hány órából áll. Mint régi, nagyon kedves ismerősömről, Rékáról régóta tudtam, hogy egészen különleges tehetsége van az íráshoz, amihez irigylésreméltó fantázia társul. Meggyőződésem, hogy ezzel a könyvvel a világ gazdagabb és varázslatosabb hely lett. (Élet)mesék, nemcsak gyerekeknek!

Azt hiszem, már régóta titkos vágyam volt, hogy meséket írjak. Anyukaként évek óta meséltem a gyerekeimnek, többnyire könyvből, de nagyon gyakran fejből is, történeteket rögtönözve. A gyerekek imádják az olyan kalandokat, amelyek akár róluk is szólhatnának, vagy amelyek egészen egyszerűen az élet dolgait veszik sorra, ez segít nekik feldolgozni a mindennapok történéseit. Én is imádom a tündérmeséket, a hercegnőket, a lovagokat, de az én fantáziámban először egy olyan könyv körvonalazódott, amelyikben minden történetben felfedezhetünk ismerős helyzeteket, érzéseket, gondolatokat – mondja Farkasházi Réka.

Farkasházi Réka, Életmesék, mesekönyv, mese, CD, gyerekdalok, Tintanyúl, rúzs és más, könyv

A háromgyermekes színésznő-énekesnő édesanya nem nagyon unatkozik mostanában, hiszen zenekarával, a kétszeres Fonogram-díjas Farkasházi Réka és a Tintanyúl formációval rengeteg helyre hívják őket koncertezni, így szinte minden hétvégére jut néhány program. Természetesen a könyv nem maradhatott dalok nélkül, így a Helikon Kiadó gondozásában megjelent Életmesék című album a 12 mese mellett 13 vadonatúj dalt is tartalmaz a Tintanyúl-rajongók nagy örömére.

Farkasházi Réka, Életmesék, mesekönyv, mese, CD, gyerekdalok, Tintanyúl, rúzs és más, könyv

„Minden dalunk úgy készül, hogy ne csak a gyerekek élvezzék, de a család is szeresse hallgatni. A legjobb visszajelzés a szülőktől, hogy egyszer csak azt veszik észre, hogy már gyerek nélkül is Tintanyúl-dalokat dúdolnak. Ezen az albumunkon ismét lesz néhány nagyon szerethető dal, nehéz is lenne kedvencet kiemelni, de például a szülinapos dalok, a ’Telik a múlik’, és a ’Homokvár’, a gyerekszáj-mondások alapján készült ’Gödör az ég’ vagy a kupiról szóló ’Szanaszét’ egészen biztosan első hallásra kedvenc lesz. A dalok ihlették a meséket is: füzetbe jegyzeteltem a történeteket, gondolatokat, ahogy eszembe jutottak és írtam, amikor csak időt tudtam rá szakítani. Sokszor éjszaka, sokszor valahol várakozás közben, de még a nyaraláson is. Színészként is megfigyelésekből építkezem, így volt a meséknél is: így sok-sok családtag, közeli és távoli barát magára ismerhet, akár egy-egy mozzanatban is. Nagyon élveztem, ahogy a papíron életre keltek a történetek, és mindez még nagyobb csoda lett, amikor elkészültek Szimonidész Hajnalka csodálatos illusztrációi.”

A gyönyörű kivitelű, CD-mellékletes Életmesék egy igazi meglepetést is tartalmaz: a 12. mese egy kis segítség azoknak a szülőknek, akiknek nehezebben megy a saját mese „alakítása”. Réka már tesztelte a meséket családi körben, de izgatottan várja az olvasói visszajelzéseket is. A november első napjaiban a boltokba kerülő kötet már az előjegyzések során az előkelő 9. helyre emelkedett a Bookline listáján.
A mai digitalizált világban fontosabb, mint valaha, hogy a könyveket, az olvasást meg tudjuk szerettetni a gyerekekkel. De mivel tudom, hogy a tablet, a számítógép, a telefon segítségéhez is sokan folyamodnak, szeretném, ha a mesék klasszikus esti mese videó formájában is életre kelhetnének. Most előbb ugyan még néhány dalból készítünk videóklipet, és gőzerővel próbálunk a december 8-i lemezbemutató karácsonyi koncertünkre is, amelyet szokás szerint a MOM Kulturális Központban tartunk, illetve természetesen örömmel megyünk mindenhová mesét, zenét vinni, ahová csak hívnak bennünket.”
A koncertek aktuális listáját itt lehet átböngészni: https://www.facebook.com/Tintanyulak/

Farkasházi Réka, Életmesék, mesekönyv, mese, CD, gyerekdalok, Tintanyúl, rúzs és más, könyv

Kapcsolódó bejegyzések