Post Image

A NŐKÉRT ÉS A TUDOMÁNYÉRT DÍJ: BEMUTATJUK AZ IDEI ÉV NYERTES KUTATÓNŐIT

Rúzs & Más / 2024-10-04

Napelemek hatékonyságának és a számítógépek sebességének növelése, a tüdő és prosztatarák hatékonyabb kezelése és a mentális betegségek fizikai fájdalommal való kapcsolata – ezt kutatják az idei L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért díj” nyertesei 

Apró arany lemezkék lézeres megvilágítása vezethet el minket a hatékonyabb napenergia felhasználáshoz, de Dr. Pápa Zsuzsanna kutatásai a fénnyel történő információátvitelben is áttörést hozhatnak. A gyógyszerészként végzett Dr. Turiák Lilla a fehérjékhez kapcsolt cukorláncokat és azok változásait vizsgálja a szervezetben, munkájának célja a daganatos betegségek hatékonyabb kezelése mellett a vizsgálati módszerek fejlesztése. Azt, hogy a mentális betegségek hogyan kapcsolódnak a fizikai fájdalomhoz, Dr. Borbély Éva az agy különböző területein végzett kutatásai alatt kötötte össze, célja, hogy olyan terápiát találjon, amely egyszerre hat a betegségekre. Idén 22. alkalommal adta kivételes tehetségű hazai kutatónőknek az akadémikusokból álló zsűri a „L’Oréal – UNESCO A Nőkért és a Tudományért” elismerését.

dijatado, loreal, unesco, a nokert es a tudomanyert, kutatono, magyar, tamogatas, dij, ruzs es mas, dijkioszto

Amikor fémeket lézerfénnyel világítunk meg, akkor a fémben található szabad elektronok mozogni kezdenek, ilyenkor átveszik annak energiáját. Kutatásai során Pápa Zsuzsanna azt vizsgálja, hogy a különböző mintázatú, alakú fémek lézeres „lövésével” mennyi energia összpontosul. A kutatónő azon dolgozik, hogy a fény ténylegesen oda koncentrálódjon, ahol a reakciók lejátszódnak, ahol az energia a legnagyobb mértékben keletkezik. Kutatásának eredményei a jövőben hatékonyabb napelemrendszerek fejlesztéséhez vezethetnek, amelyek kisebb felületen a megfelelő fémmintázatokkal több energiát állítanak elő. A fémek lézeres megvilágításakor az elektronok hullámokban terjedni kezdenek, ez a tulajdonság információ továbbításra is felhasználható. A fényhullámok nagyságrendekkel gyorsabb működést tesznek lehetővé, mint a számítógépekben használt elektronikai megoldások, ez azt jelenti, hogy a valós gyorsaságuk ezerszeresére nőhet. A fényalapú információ átadás lehetővé teszi majd, hogy olyan műveletek, amelyek megoldása eddig napokba tellett, pár óra alatt megvalósuljanak. 

dijatado, loreal, unesco, a nokert es a tudomanyert, kutatono, magyar, tamogatas, dij, ruzs es mas, dijkioszto

Dr.Pápa Zsuzsanna

Keveset tudunk még arról, hogy mi a kapcsolat a központi idegrendszeri betegségek, mint például az időskori memóriazavar, stressz, szorongás, depresszió, és a krónikus fájdalommal járó kórképek között. A fenti betegségek sokszor egymást erősítik, de jelenleg külön-külön kezelik őket, az elérhető gyógykészítmények pedig gyakran járnak mellékhatással. A fájdalom megélését számos faktor befolyásolhatja, ilyenek például a rossz emlékek vagy a negatív mentális állapot. Dr. Borbély Éva munkája során azokat a területeket vizsgálja az idegrendszerben, ahol a fenti pszichés és a fizikai fájdalommal járó betegségek „hírvivő” molekulái találkoznak, és kapcsolatba kerülnek egymással, célja, hogy pontosan megismerje, milyen folyamatok mennek végbe a központi idegrendszerben, és az ott történt kapcsolódások milyen hatással vannak a betegek állapotára. Az összefüggések feltárása a jövőben segítheti az olyan terápiák bevezetését, amelyek egyszerre több betegséget is kezelhetnek. Munkájának eredménye olyan „finomhangolásra” képes gyógyszerkészítmények kifejlesztése lehet, amelyek esetén kevesebb mellékhatással érhető el javulást a betegeknél. 

dijatado, loreal, unesco, a nokert es a tudomanyert, kutatono, magyar, tamogatas, dij, ruzs es mas, dijkioszto

Dr.Borbély Éva

Dr. Turiák Lilla tüdőrák és prosztatarák kutatásával foglalkozik. A betegség kialakulását és lefolyását a sejtekben fehérjemódosulások jelzik, elsősorban a hozzájuk kapcsolódó cukorláncok változásainak vizsgálatával lehet a legtöbbet megtudni a sejtekben végbemenő folyamatokról. Dr. Turiák Lilla kutatásai során olyan módosulásokat azonosít a tüdőrákos betegek mintáiból, amelyek összefüggésbe hozhatók azzal, hogyan reagál majd a beteg egy adott kezelésre. Hosszú távú célja egy egyszerű vérvizsgálat kidolgozása, amelynek segítségével a terápiák kimenete előre jelezhetővé válik. Ez különösen fontos a tüdőrák esetében, hiszen nem egységes betegségről van szó, hátterében különböző okok állnak. Emellett a daganatos betegségek közül ennek a legrosszabbak a túlélési esélyei és nagy problémát okoz, hogy sok esetben a daganat ellenállóvá válik az adott kezelésre. Kutatásai a prosztatarákra is kitérnek, bár itt a kezelések eredményesebbek, de a daganat típus kezelésében is létfontosságú lehet a betegség lefolyásában kulcsfontosságú szereplők azonosítása. 

dijatado, loreal, unesco, a nokert es a tudomanyert, kutatono, magyar, tamogatas, dij, ruzs es mas, dijkioszto

Dr.Turiák Lilla

Idén 22. alkalommal adta kivételes tehetségű hazai kutatónőknek az akadémikusokból álló zsűri a „L’Oréal – UNESCO A Nőkért és a Tudományért” elismerését, a korábbi évek 6 000 000 Ft összdíjazású elismerését ebben az évben 7 500 000 Ft-ra emelte. 

A díjjal az alapítók minél több tehetséges, sikeres nőt szeretnének elismerni és támogatni, segítve ezzel is pályafutásukat, kutatásaikat. A korábbi díjazottak pályájának egyik fontos állomása volt a hazai ösztöndíj, amelyet számos más magyar és nemzetközi siker követett. A „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért” magyar ösztöndíj egyedülálló a hazai közéletben: csak nőknek szól, magyar kutatónőket támogat és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. Az elmúlt 22 évben 60 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, a vállalat eddig több mint 87,5 millió forintot osztott szét a magyar tudós nők között. A több mint két évtized alatt díjazottak tanítványai közül is többen kapták meg az elismerést, kollégák támogatják egymás nevezését, emellett „A Nőkért és a Tudományért” díj kutatónőket és kutatócsoportokat hozott össze, akik később közös projekteken dolgoztak együtt. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

 

Kapcsolódó bejegyzések