VIA GASZTRONÓMIA – DÉL-DUNÁNTÚLI ÍZTÉRKÉP II.

Rúzs & Más / 2016-08-30

Kétnapos gasztronómiai körutunkon megtapasztalhattunk valamennyit abból a sok különleges finomságból, amit a dél-dunántúli régió nyújtani tud és amit az október 7-8-9-re szervezett Via Gasztronómia gasztrohétvégén kínálni fognak az idelátogató hedonista vendégeknek. Az első napi programról ITT olvashatnak és most következzenek a 2. napi kalandok, sorrendben Palkonya, Pécs és Hosszúhetény.

A reggeli a PalKonyha napfényben úszó udvarán, éppen olyan volt, mint amit az előző esti vacsora után vártunk. Fergeteges. A frissen sült aszalt paradicsomos és fehér kenyér mellé vajpuha házi füstölt sonka, stifolder, vargányás rántotta, sült vargánya, házi sajtok és lekvárok sorakoztak fel. A tej tejízű, a tejeskávé krémes. Kár, hogy az előző napi habzsolás után már csak normál adag fért belénk.

Palkonya, PalKonyha reggeli saját, kistermelői alapanyagokból

A reggeli után ejtőztünk még kicsit, majd érzékeny búcsút vettünk a festői Palkonyától és a mediterrán hangulatú Pécs felé vettük az irányt. A városnézés emlékezetes élmény marad mindenkinek, aki segway-re pattant: a kétkerekű járművekkel a kölcsönző udvarában megtanultunk bánni, gyakoroltunk egy kicsit, aztán következett az éles bevetés! A Segway Pécs túravezetje után rendezett libasorban haladtunk egyre magabiztosabban, miközben végigjártuk a belváros legszebb helyszíneit, megtekintettük a Zsolnay-kutat, a Széchenyi-teret, a Székesegyházat és a lakatfalat. Ezután kevésbé ismert látnivalók következtek, mint a híres orgonakészítőt megidéző tavaly átadott zenélő Angster emlékmű és a hangulatos Eozin kert. Túravezetőnk röviden, érdekesen mesélt, miközben mindannyiunkról remek fotókat készített, amit még aznap délután meg is kaptunk e-mailen.

Pécsi városnézés segway-el

 

Pécs Segway városnézés

A nem mindennapi élményre jólesett Mosonyi Éva nyugalmat és csokiillatot árasztó sétáló utcai Csoko-Láda boltjában és csokoládéműhelyében megpihenni. Amíg a belga csokoládé a megfelelő hőfokra melegedett ahhoz, hogy dolgozni lehessen vele, Éva lelkesen mesélt a kakaóbabról, különféle csokoládéfajtákról és persze arról, hogyan lett egy országos hírű tojásíró népi-iparművészből csokoládékészítő. Ezután felcsaptunk alkalmi csokoládékészítőnek és egész sor kreatívan kidekorált csokit legyártottunk. Nem fotóztam le – maradjunk annyiban, hogy finomnak finomak lettek:-)!

CsokoLáda csokoládé műhely, Pécs

 

CsokoLáda csokoládé műhely, Pécs

 

CsokoLáda csokoládé műhely, Pécs

Gasztrotúránk utolsó állomása egy kulináris kitérő Szekszárd és Pécs között. A lélegzetelállító természeti környezetbe beleálmodott hosszúhetényi Almalomb étterem és kávézó, amelynek egy felújított XIX. századi vízimalom ad otthont. A legkifinomultabb ízléssel, autentikus stílusban berendezett major éttermében, a különleges tetőszerkezettel fedett egykori pajtában berendezett étteremben fogyasztottuk el a kései ebédet. A csontjáról puhán leomló barbecue oldalast kukoricás burgonyalepény és coleslaw (amerikai káposztasaláta) kísérte majd üdítő nyári desszert, tejföl mousse diós morzsával és citromos süteménnyel követte. Említést érdemelnek a fantáziadús, ízletes limonádék, mint a narancsos-gyömbéres rozmaringgal vagy a zöldalmás-uborkás bazsalikommal.

Almalomb étterem, Hosszúhetény

Almalomb étterem, Hosszúhetény

Bár a patakot elvezették a telekről, az egykori malomról tanúskodó, csaknem 200 éves malomkerék a felújításának köszönhetően most is működik és rendületlenül hajtja a vízikereket valamint az áttételeket melyek egykor az őrlőberendezést működtették. Ha még egyszer esküvőm lenne, biztosan itt tartanám – az Almalomb szépségével felejthetetlen helyszínt biztosít egy ilyen fontos eseménynek. De mivel erre nincs reális esély, inkább beleveszem a következő gasztronómiai kirándulásunk útitervébe. Mondjuk 2016. október 7-ére.

Kapcsolódó bejegyzések