Post Image

VESSÜNK VÉGET A MENSTRUÁCIÓS SZÉGYENNEK ÉS SZEGÉNYSÉGNEK

Rúzs & Más / 2022-11-15

A The Body Shop felveszi a kesztyűt és kampányt indít a menstruációs szégyen valamint a menstruációs szegénység ellen. Az alábbiakban közreadjuk a sajtóközleményüket és felhívásukat a  kampányhoz való csatlakozásra, melynek keretében december 2. és 4. között menstruációs higiéniás termékeket gyűjtenek valamint a kampányhoz kapcsolódó termékeket árusítanak üzleteikben.  

Menstruáció – az egyik olyan szó, amire a legtöbb szleng alakult ki. A szó, amiről suttogva beszélünk a barátnőnknek. A szó, ami sokak szemében szégyent és tisztátalanságot jelent. Bár egyre szabadabban beszélünk minden témáról online, a való életben a menstruáció még mindig tabunak számít. A világ egyik legtermészetesebb folyamatáról, amellyel valójában a népesség nagy része minden egyes hónapban találkozik, nem merünk beszélni, pedig kellene!

Ebben a pillanatban is 800 millió nő menstruál világszerte. Miért ilyen kényes téma ez mégis sokunk számára? Hisz a menstruáció normális dolog – körülbelül az emberek fele megtapasztalja. Mégis sokunkkal előfordult már, hogy kínosan éreztük vagy szégyelltük magunkat miatta, és ez a stigma visszatart minket. Persze, néha fáj. Néha pedig borzalmasan érezzük magunkat tőle. De ettől még nem kellene róla hallgatnunk.

Törjük meg a hallgatást és beszéljünk a menstruációról, hogy véget vessünk a miatta érzett szégyennek!

BEVEZETJÜK A MENSTRUÁCIÓS SZABADSÁGOT

Megállíthatatlanul küzdünk azért, hogy változást érjünk el a világban és hogy a menstruációs stigmát végleg eltöröljük. Azt valljuk, hogy ez a munkahelyen sem történhet másképp. Pontosan tudjuk, hogy a menstruáció ideje alatt a nőknek sokkal nagyobb kihívás a megszokott teljesítményt nyújtani a munkában, hiszen az erős fájdalom fáradtsággal, csökkent koncentrációs képességgel és egyéb diszkomfortérzettel járhat. A dysmenorrhea, azaz a fájdalmas menstruáció a fiatal nők 60-90 százalékát érinti, ezért úgy döntöttünk, hogy 2022. novembertől mi is bevezetjük a menstruációs szabadságot. Azok a kollégák, akik dysmenorrheától szenvednek, havonta egy extra, fizetett szabadságot vehetnek ki, amennyiben orvosi igazolással rendelkeznek arról, hogy a menstruáció időszaka alatt erős fájdalmakat élnek át. A The Body Shop-nál nem tabu a menstruáció, és mindent megteszünk azért, hogy a nálunk dolgozó nők bátran merjenek beszélni róla.

MENSTRUÁCIÓS SZEGÉNYSÉG

A menstruációs szégyen mellett fontos beszélnünk a menstruációs szegénységről, mely modern és fejlett világunkban ma is probléma több millió lány és nő életében. Rengetegen élnek olyan körülmények között, amelyben nem engedhetik meg maguknak a havi plusz kiadást női higiéniai termékekre. Az esetek nagy részében pedig nem is feltétlenül a mélyszegénységben élőkről van szó, hanem sokszor egyedülálló anyákról, többgyermekes családokról, vagy olyan nőkről, akiknek annyira kevés a fizetésük, hogy dönteniük kell például a kenyér és az intimbetét között.

A menstruációs szegénység nem csak az elmaradottabb országokban van jelen számottevően, hanem a fejlett országok is ugyanúgy érintettek. Az Egyesült Királyságban élő lányok 49%-a maradt már ki az oktatásból menstruációja miatt. Belegondoltál már abba, hogy milyen lehet úgy menstruálni, hogy nincsenek meg hozzá a szükséges eszközeid? Úgy dolgozni vagy iskolába menni, hogy folyamatosan ezen kell aggódnod, a higiéniai szempontokról már nem is beszélve. Ahogyan bolygónk legtöbb országában, itthon is komoly problémát okoz a menstruációs szegénység. 2022-őt írunk, és amellett, hogy lányok és nők ezreinek nehézséget jelent minden hónapban megvásárolni a szükséges intim betétet vagy tampont, maga a téma is tabunak számít még mindig.

The Body Shop x Budapest Bike Maffia KARÁCSONYI KAMPÁNY – A piros betűs ünnep

A The Body Shop idei karácsonyi kampányának témája nem más, mint a menstruációs szégyen és a menstruációs szegénység elleni küzdelem, melyet azért indítunk, hogy közösen összefogva segíthessük a nehéz helyzetben élő lányokat és nőket, és ne legyen többé havibaj a menstruáció.

A Budapest Bike Maffia kiemelt figyelmet fordít a rászoruló, nehéz körülmények között élő nőkre, ezért is támogatjuk őket és kezdeményezéseiket karácsonyi kampányunk keretében. 2021-ben egy kifejezetten hajléktalan nők számára kialakított nőgyógyászati rendelőt hoztak létre a BMSZKI-val közösen. A rendelő, amely végül hatalmas társadalmi összefogással jött létre, 2022 őszén megnyitott, megfelelő felszereltséggel és szakorvossal várja a hölgyeket a Budapest 13. kerületi Dózsa György úti BMSZKI szállón.

November és december során a kampányhoz kapcsolódó termékeink – mint pl. kitűző, póló, neszesszer, vászontáska – eladásából befolyt összeg 100%-ával a Budapest Bike Maffiát fogjuk támogatni, akik vállalják, hogy az összegből egészségügyi és higiéniai termékeket vásárolnak, és azokat eljuttatják a szociális intézményekben élő rászoruló nőknek.

MENSTRUÁCIÓS GYŰJTÉS – 2022. december 2-4. a The Body Shop üzletekben

Karácsonyi kampányunk keretében, üzleteinkben gyűjtést szervezünk a menstruációs szegénység elszenvedői számára. 2022. december 2. és 4. között menstruációs higiéniás termékeket gyűjtünk, melyeket szintén a Budapest Bike Maffia fog eljuttatni az arra rászoruló nőknek. Amire hatalmas szükség van: tampon, egészségügyi betét és nedves törlőkendő.

menstruacio, menstruacios szegenyseg, the body shop, kampany, szegyen, menstruacios szabadsag, gyujtes, karacsonyi kampany, ruzs es mas

BECSATLAKOZIK A THIS IS REDY

Ugyanezen a hétvégén, december 2-4-ig becsatlakozik kampányunkba a this is Redy, a menstruációs bugyi megalkotója. A kampányhétvégén befolyt bevételük 10%-át ajánlják fel a Budapest Bike Maffia részére, hogy még több nőn és lányon tudjunk együttes erővel segíteni.
A Redy alapkommunikációja is az edukálásra és tabudöntésre épül, így örömmel csatlakoztak a kampányhoz. Küldetésük, hogy nyíltan és őszintén beszéljenek a menstruációról, és hiszik, hogy igazából nem egy szükséges rossz, hanem igazi szupererő!
Többszörösen díjnyertes menstruációs bugyijaik moshatóak és újrahasználhatóak, így nullára csökkenthetjük vele az eldobható termékek által termelt hulladékot. A kampányba vendégposztokat fognak írni a The Body Shop Instagram oldalára, ahol menstruációs funfacteket osztanak meg velünk.

MIÉRT CSAK ELDOBHATÓ HIGIÉNIÁS ESZKÖZÖKET GYŰJTÜNK?

Ahogyan a menstruációs termékekre, úgy sokszor a megfelelő higiéniás körülményekre sincs lehetőség. Ha nincs rendes vízellátás, az megnehezíti a fenntarthatóbb eszközök sterilizálását és mosását. A menstruációs szegénységgel érintett nők számára a legjobb és legpraktikusabb megoldás, hogy intimbetéthez és tamponhoz jussanak.
Az adományok mellett a The Body Shop üzletekben vásárolt, menstruációs szegénységgel érintett nőknek szánt tisztálkodási szereket – pl. tusfürdő, szappan – is eljuttatjuk a Budapest Bike Maffián keresztül.

LEDÖNTJÜK A TABUKAT

A The Body Shop azért hirdetett harcot, hogy legyőzzük a menstruációs szégyent és a menstruációs szegénységet.

HOGYAN CSATLAKOZHATSZ?

1. Fogadalommal: Mindenki beszéljen nyíltan és büszkén a menstruációjáról.

2. Az üzenet terjesztésével: Szókimondó posztokkal a közösségi médiában, a #havinembaj hashtagek használatával, amely segítheti a kampány sikerét.

3. Támogasd a menstruációs szegénységgel érintetteket! Vásárold meg a kampányhoz kapcsolódó termékeinket és vegyél részt a menstruációs gyűjtésünkön!

Kapcsolódó bejegyzések