RÚZS ÉS MÁS TIPPEK A CSÓKRA KÉSZ AJKAKÉRT

Rúzs & Más / 2016-10-26

Mindannyian telt, puha ajkakra vágyunk, ám a száj bőre könnyen szárazzá, cserepessé válik. A szájat fedő hámréteg annyira vékony, hogy a rajta átsejlő erek miatt látszik az ajkunk pirosnak. Sem faggyú- sem verejtékmirigyek nem találhatók ezen a területen, ezért sokkal kényesebb, mint az arcbőr.
Az ajkak védelméről gondoskodni kell, hiszen a finom bőrfelület szeles és hideg időben, de erős napfény hatására is hámlani kezd, kicserepesedik. A fűtött helységek száraz levegője és a légkondicionáló szintén szárít, az ajkak nyálazása pedig csak ront a helyzeten!

A száj érzékeny bőre számára a legjobb védelmet a fényvédővel ellátott ajakbalzsamok (Dr.Organics Aloe Vera Lip Balm SPF 15) jelentik, melyek vazelinnel, kakaóvajjal és más növényi zsírokkal puhítják, táplálják a bőrt.
A jó minőségű ajakír gyulladásgátló, nyugtató összetevőket illetve bőrregeneráló hatóanyagokat is tartalmaz. A színezett változatok (Labello Fruity Shine, Maybelline Baby Lips) ugyanakkor természetes hatású, áttetsző színt is biztosítanak.

Ajakápolás a cserepes ajkak megelőzéséért

Kaphatók a felvitel után bizsergető érzést adó dúsító ajakápolók (Ilcsi Csókbalzsam) is, melyek a vérkeringés serkentése, vérbőség okozása által dúsabbnak tűnő ajkakat eredményeznek. Cserepes szájra inkább színtelen, csupán enyhén illatosított változatot érdemes választani (Clinique Superbalm Lip Treatment, Vichy Aqualia Thermal Lip Balm) , mert a színező és illatosító anyagok az arra érzékenyeknél tovább ronthatják a helyzetet.

TUDTA? A szőlőzsír elnevezés eredete mögött az áll, hogy a XIX. század végén szőlőből készítettek ajakbalzsamot. A Czuczor Gergely–Fogarasi János A magyar nyelv szótára, 1862 szerint: “SZŐLŐZSÍR, (szőlő-zsír) összetett főnév. Szőlőbogyókból készített kenőcs, az ajkak fölcserepedzése ellen.”

Ajakbalzsamot házilag is készíthetünk méhviaszból, kakaóvajból és olívaolajból. Az összetevőket kíméletes, enyhe melegítés során állandó keverés mellett megolvasztjuk majd egy apró tégelyben vagy szilikon jégkocka formában hagyjuk kihűlni, amitől visszaszilárdul.

Ajakápolás a cserepes ajkak megelőzéséért

Az esztétikai szempontok mellett megelőzés céljából is használhatjuk a tápláló, zsíros ajakrúzst vagy szájfényt. Vigyázat: a matt rúzsok és a csillámrészecskéket tartalmazó szájfények szárítanak!

Az ajkak bőrének heti egyszeri leradírozása serkenti a vérkeringést és simává varázsolja a bőrt. Erre a célra ajakradír (Lush Popcorn), bármilyen finomszemcséjű bőrradír alkalmas, de a fogkefével való dörzsölés is megteszi!

Ajakápolás a cserepes ajkak megelőzéséért

Ha huzamosabb ideig nem múlik el az ajkak kicserepesedése, az a szervezet vízhiányát jelzi – a gyógyír legalább napi két liter folyadék elfogyasztása.

Kapcsolódó bejegyzések