Post Image

TARTÓSAK-E AZ ÚJÉVI SZERELMI FOGADALMAK?

Rúzs & Más / 2018-01-03

Érdemes-e január elején a kapcsolatunkra vonatkozó fogadalmakat tennünk? Be tudjuk, valóban be akarjuk-e tartani őket vagy csak a párunk megnyugtatására, a problémák ideig-óráig való elhalasztására szolgálnak? Íme randigurunk, Tóth Kornélia vendégvéleménye a szerelmi fogadalmakról:

Az Újév megújulást hoz el, ilyenkor szívesen teszünk fogadalmakat. Lefogyok, egészségesen élek, nem hazudok többet, pontos leszek, hűséges leszek, és hasonló akár még egyszerűnek is tűnő fogadalmak garmada hangzik el, majd a hirtelen elhatározás elillan és a feledés sűrű homályába vész.
Ezekkel az újévi fogadalmakkal nagyon kell vigyázni. Rengeteg esetem volt, akik azzal kezdték a párkapcsolatuk megjavítását, – ezt a szót itt nem véletlenül használom – hogy jövőre megváltozom.
Miért jövőre? – szoktam feltenni a kérdést.
Mert akkor könnyebb! Új év, új élet! – ez a válasz.
Persze, ha ez a fogadalom kitart, akkor nyilvánvaló, hogy a “Mágikus Január Elseje” erőt ad a fogadalmat tevő személynek. De sajnos a gyakorlatban jellemzően a pillanatnyi körülmények hatásával indokolva, egész sor kifogással alátámasztva újra megtörténik a késés vagy a cigarettázás vagy a megcsalás…

óra, Rúzs és más

A szerelmi fogadalmakat nem szabad teljes komolysággal kezelni abban az esetben, ha az dátumhoz kötött, és nem a probléma felismerésekor változtatnak rajta. A “kapcsolat megjavítása” kifejezés tárgyiasított formába helyezi a párkapcsolatot. Márpedig a párkapcsolat nem egy konkrét tárgy, a párkapcsolat lüktető és folyamatosan változó, állandó törődést igénylő érzelmi viszonyrendszer. (Azt majd egy következő cikkemben fejtem ki részletesebben, mit is jelent a párkapcsolat a gyakorlatban!) A dátumhoz kötött fogadalommal az tehát a gond, hogy a fogadalmat tevő nem azonnal szeretné megoldani a problémát, hanem évfordulóhoz/az új évhez köti. Ha a szóban forgó személy tudja, hogy a másikat megbántja azzal, hogy megcsalja, akkor ne a változás elnapolásával időzzön tovább a megcsalás kellemes erotikus fülledtségében, hanem lépje meg a kellemetlen szakítást, vagy engedje, hogy szakítsanak vele, de leginkább próbáljon felnőni a monogám kapcsolathoz!

szerelmi fogadalom

A legnagyobb probléma tehát a “majd” szó elhangzása – jövő évtől elmosogatok, majd  jövőre mindent bevallok, az új évben nem nézek másik nőre vagy nő esetében férfire, stb.- hogy a fogadalmat nem gondolja komolyan, szívesebben van a jelen állapotban, nincs elég ereje a változást meglépni. Íme néhány ellenpélda, ami más megvilágításba helyezi az újévi fogadalmakat – ezek olyan példák, melyeket ritkán hallok az ügyfeleimtől, ám annál súlyosabb következményei lennének, ha ezeket a fogadalmakat megtartanák: jövő évben nem főzök többé, jövőre fogom a kádat kimosni, idén már minek, az új évben fogok bevásárolni, az új évben fogok a páromhoz bújni, jövő évben fogok érezni, mosolyogni, majd jövőre fogom kifejezni a szeretetemet, stb. Igaz tehát, ha jó célokat állítunk be jövő évi fogadalomnak, akkor milyen távoli az adott dátum?! A hétvégi otthoni ebédekkel jövő évig várni, az borzasztó lenne! A rossz dolgok, mint hazugság, megcsalás, stb. felszámolásával miért várjon hát az új évig a fogadalom tevő? A válasz adott immár. Javaslatom: semmi halogatás, azonnali cselekvés!

Aki nem tudja a párját rávenni arra, hogy a probléma felmerülésekor változtasson és változzon, nem szabad engednie, hogy csúsztatott megoldás merüljön fel. Az erre kidolgozott válaszokkal hárítsa el, és tegyen pontot a párkapcsolatot esetleg veszélyeztető tett folytatásának lehetőségére. A békés megoldás legyen az első lépés megbeszélés formájában. Ám ha ez nem vezet eredményre, akkor forduljon szakemberhez. Azért vagyunk mi szakemberek, hogy stratégiát építve sikerre vigyük a felek közötti kapcsolatot, mind a két fél megelégedésére.

Tóth Kornélia, randiguru

Tóth Kornélia, www.igaztars.hu

 

Kapcsolódó bejegyzések