Post Image

SZÜRKEHÁLYOG MŰTÉT, AKÁR INGYEN IS, A SAINT JAMES KÖZPONTBAN

Rúzs & Más / 2021-06-24

A járvány alatt meghosszabbodott kórházi várólisták miatt hónapokba is telhet, mire műtétre hívják a szürkehályoggal diagnosztizált pácienseket. A Saint James Szemészeti Központ ebben a helyzetben kiemelten kezeli ezt a területet, és mindent megtesz azért, hogy a betegek gyorsan kaphassák vissza a látásukat.

A vakság vezető oka: a szürkehályog 

A szürkehályog (cataracta) egy olyan szembetegség, amely során a szemlencse fokozatosan veszít átlátszóságából, majd elszürkül, és nem engedi a fényt eljutni a retináig. Mivel a látóélesség fokozatosan romlik és nem jár fájdalommal, a legtöbbször nem derül ki időben, hogy a tünetek hátterében a szürkehályog áll. Pedig fontos lenne a rendszeres szűrés és a szemlencse cseréje, mert a folyamat vége vakság is lehet. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint globálisan a szürkehályog a vakság vezető oka. A hazai statisztikákból az derül ki, hogy az időskori vakság vezető okai nálunk inkább a szemfenéki meszesedés, a zöldhályog és a diabétesz, de ha a kellő figyelmet fordítanánk a 15-20 perces műtéttel orvosolható szürkehályogra, akkor a szakemberek szerint jelentősen, akár felére is csökkenthető lenne Magyarországon azoknak az embereknek a száma (kb. 6000/év), akik teljesen elvesztik a látásukat.

„Jelenleg nem létezik olyan gyógyszer, szemcsepp, szemüveg vagy szemtorna, amivel a szürkehályog megállítható vagy visszafordítható lenne. Ez az elváltozás csak műtéttel gyógyítható – mondja Dr. Perényi Kristóf, a Saint James Szemészeti Központ klinikaigazgató főorvosa. – A beavatkozás során a saját szemlencsét egy olyan műlencsével helyettesítjük, amellyel távolra, vagy akár közelre is jól lehet látni. Ha a probléma mindkét szemet érinti, akkor ugyanazon a napon megoperálhatók, vagyis nem kell heteket várni a második szem műtétjére. A látóélesség pedig azonnal javul.

A rövid beavatkozás és a gyors látásjavulás ígérete azonban csak beteljesületlen ígéret marad sokaknak, mert a várólisták az állami egészségügyi ellátórendszerben igen hosszúra duzzadtak az elmúlt egy évben. A kialakult helyzetben a magánegészségügy lehet a megoldás, de azt sokan nem engedhetik meg maguknak anyagilag. A Saint James Szemészeti Központ ezért hetente egy páciensének a műtét teljes árát visszatéríti, miközben mindenkinek segít azzal, hogy 0 Ft kezdőbefizetés mellett is elérhetővé teszi ezt a kezelést, amelynek díjából, a műlencse típusától függően, 40.000-100.000 Ft-ot még el is enged.

Az érdeklődők ezen a honlapon kaphatnak bővebb tájékoztatást a szürkehályogot gyógyító beavatkozás részleteiről és az ingyenes műtét lehetőségéről: https://lassjol.hu/ajandek-szurkehalyogmutet/

Kapcsolódó bejegyzések