Post Image

PROFI TRÜKKÖK: ARCFORMÁLÁS SMINKKEL, HAJJAL

Rúzs & Más / 2018-12-31

Az optimálisnak tartott arcforma az ovális, mivel arányos, egyensúlyban van és könnyű sminkelni – gyakorlatilag mindent elbír. A túlnyomó többség azonban nem ezzel az arcformával rendelkezik, viszont a smink és a megfelelő frizura segítségével könnyen közelebb kerülhetünk a tökéleteshez. Különféle árnyalatú alapozókkal, púderekkel az arcforma szabálytalanságai kitűnően korrigálhatók.

Ahhoz hogy az arcformát optikailag megváltoztassuk a bőrszínnel megegyező alapozón kívül szükségünk lesz egy “Face sculpting” vagy kontúrozó palettára, amely többféle színárnyalatú alapozót vagy púdert tartalmaz. Oda, ahol “lefaragni” szeretnénk, a sötétebb árnyalatot tegyük; például széles arc, homlok vagy orr két oldalára, kiugró állcsúcsra. A világos szín ezzel szemben kiemel – jól használható mélyen ülő szemek, lapos arccsont vagy szemöldökcsont kiemelésére.

Az arcforma korrigálását szolgálja továbbá egy jól megválasztott fizura is – lássuk mit ajánlanak a szakemberek:

KEREK ARCFORMA: a homlok és az áll is széles és ívelt, a járomcsont az orca teltsége miatt nem emelkedik ki.

Arcformák, sminktipp, frizura, korrigálás, rúzs és más

A kerek arcforma (mint például Ornella Muti, Keira Knightley vagy Liptai Claudia arcformája) esetén az arc széleinek sötétebb alapozóval való “lefaragása” a feladat, ami elősegíti az arc függőleges tengelyének kiemelését is. Az arc közepén használt világosabb alapozó kiemeli az orrot és az állat.

Az arcpirosítót vagy bronzosító púdert a járomcsont alatt rézsútosan, széles sávban vigyük fel, ami a kerek arcformánál gyakran jellemző lapos járomcsontot teszi plasztikussá. Használjunk friss, pasztell színeket, mint amilyen a barack vagy a cukorrózsasszín. A szemek “meghosszítása”, mandula alakban történő sminkelése szintén ellensúlyozza a kerek arcformát. Ehhez a felső szemhéj külső harmadát árnyékoljuk sötétebb árnyalatú szemhéjpúderrel a szemöldök legszélső pontjának irányában, alul pedig csupán középtől kifelé haladva húzzunk finom vonalat a szempillák tövébe. A tus használata szintén javasolt – húzzuk túl a szem sarkán! A pillákat hosszító spirállal tegyük hangsúlyossá.

Arcformák, sminktipp, frizura, korrigálás, rúzs és más

Előnyös frizurák: Kerek archoz leginkább a rövid, tépett frizura illik könnyed frufruval – ez a fazon nemcsak keskenyíti, de fiatalítja is az arcot. A vállig érő, lépcsősen vágott frizura szintén nyújtja az arcformát. Ha a tincsek oldalt lazán az arcba omlanak, eltakarják az arc szélét, de keskenyítő hatást érhetünk el még a hosszú, tépett frufruval, az egyenesre vasalt hosszú tincsekkel – például egy hosszított fazonú bubi frizurával – valamint a fejtetőn alkalmazott világosabb és sötétebb melírcsíkokkal.

A SZÖGLETES ARCFORMA esetén a homlok széles és szögletes, az áll kissé lapos és szintén szögletes, gyakran kiugró, a járomcsont nem emelkedik ki az arcból.

Arcformák, sminktipp, frizura, korrigálás, rúzs és más

A szögletes arcforma (Sophia Loren, Jennifer Aniston vagy Oroszlán Szonja arca) jellemzője, hogy vonásai erőteljesek, kissé csontos, ezért a megfelelő árnyalatok segítségével a vonások lágyítása, finomabbá tétele a legfőbb feladat. Alapozzuk egy árnyalattal világosabb színnel a homlok közepét, és a szemek alatti arcterületet. Árnyékoljuk sötétebb alapozóval vagy púderrel a homlok mindkét oldalát, az állkapocs széleit, valamint a hajtő mentén az arc széleit, végül az orrnyeregre is egy enyhén sötétebb púder kerüljön. A pirosítót a járomcsont vonalára vigyük fel a halántéktól egészen az orca közepéig. A rózsaszín különféle árnyalatai lágyítják a vonásokat, ezért használjuk ezt a hálás pasztellt az arc pirosítására és a száj kiemelésére egyaránt. Hasonló hatást érhetünk el fekete helyett sötétbarna szempillaspirál használatával.

Arcformák, sminktipp, frizura, korrigálás, rúzs és más

Előnyös frizurák: A szögletes arcforma esetén előnyös a réteges vágás, ahol a hátsó fürtök hosszabbak, az elülsők pedig éppen csak az állkapocs alá érnek. A réteges fazon kibontakoztatja a természetes hullámokat is, melyek lágyítják a vonásokat. Ha elválasztva viseljük a hajunkat, a választékot a középvonalról vigyük el oldalra. Már egy kis aszimetria is segít elterelni a figyelmet a szögletes kontúrokról: az asszimetrikus frufru keskenyíti az arcot, a látványos lépcsőkben vágott hosszú, sima haj lágyan keretez, a feltűzött haj a szemekre irányítja a tekintetet, de csak akkor előnyös, ha lazán formázzuk.

A SZÍV ALAKÚ ARC lefelé keskenyedő, egy csúcsára állított háromszögbe foglalható, vagyis a homlok jóval szélesebb az állkapocsnál, a járomcsont magas, az áll pedig kicsi és keskeny (Kylie Minogue, Victoria Beckham vagy a Doktor Szöszit alakító Reese Whiterspoon rendelkezik ezzel az arcformával).

Arcformák, sminktipp, frizura, korrigálás, rúzs és más

A kontúrok finomítása mellett törekedjünk a harmónia megteremtésére a smink alkalmazásánál. A járomcsont fölött világosabb-, az állcsúcson, az homlok két szélén, a halántékon és a járomcsont vonala felett sötétebb árnyalatú alapozót használjunk. A járomcsontot emeljük ki pirosítóval rézsútosan úgy, hogy vonala a fültől az orca irányába szélesedjen. A sötétebb rózsaszín pír lágyítja a széles arccsontot. Az áll közepére felvitt leheletnyi pirosító szintén kerekíti az arcot. Hangsúlyozzuk a szájat krémes, színgazdag rúzzsal.

Arcformák, sminktipp, frizura, korrigálás, rúzs és más

Előnyös frizurák: Ehhez a formához olyan fazon illik, mely kiegyensúlyozza a homlok és az áll szélessége közti különbséget. A választék kerüljön oldalra és hosszú frufruval vagy a homlokra rézsútosan ráfésült tincsekkel fedjük el a homlokot. Az állkapocs magasságában kezdődő rétegek szélesítik az állat. Hosszú haj esetén az állkapocs vonala alatt göndörítsük be a tincseket. Az állig érő bubifrizura tökéletes választás. Előnyösek még a kifelé kunkorodó hajvégek, melyek a hegyes áll palástolására alkalmasak, vagy a mélyen oldalra fésült választék az arcba és homlokba fésült tincsekkel.

A HOSSZÚKÁS ARCFORMA, kissé nyújtott, ovális, keskeny és általában csontos arcforma, mint amilyen Cher, Sarah Jessica Parker vagy Demcsák Zsuzsa arca.

Arcformák, sminktipp, frizura, korrigálás, rúzs és más

A homlok magas és széles, a járomcsont alacsonyan van, az áll hosszú. A korrigálás célja hogy az arcot optikailag rövidítsük. Árnyékoljunk sötétebb alapozóval a hajtőtől a homlok közepéig és az állkapocstól az állcsúcsig, valamint a járomcsont alatt. Világosítsunk a járomcsont fölött, ami optikailag kiemeli a szemeket. A pirosítót csak az arc szélein használjuk, mégpedig úgy, hogy a vonala kifelé az arc pereme felé kiszélesedik. Hangsúlyozzuk a szemeket ragyogó, kiemelő színekkel, szemhéjtussal.

Arcformák, sminktipp, frizura, korrigálás, rúzs és más

Előnyös frizurák: A hosszú archoz olyan fazon illik, mely szélesít – vagyis nagy az oldalirányú kiterjedése. A járomcsont magasságától fokozatosan vágott és széles kefén kifelé szárított “Charlie” például ilyen. A hullámos, lazán göndör fürtök a homlokba húzott tincsekkel is szélesítik az arcot viszont a hosszú egyenes haj szóba sem jöhet. Érdemes a szemöldököt szabadon láttatni – amennyiben a szemöldök keskeny.

Kapcsolódó bejegyzések