Post Image

PONTOS AKCIÓTERV A FIATALODVA ÖREGEDÉSHEZ

Rúzs & Más / 2020-09-21

Ezúttal preventív arcszépítészetről, a fiatalos vonások megőrzésének lehetőségeiről (is) beszélgettünk Dr. Molnár Miklós plasztikai sebész főorvossal. Azt vallja, hogy egy jó orvosnak mindenhez kell értenie a szakmáján belül, nem csak egy területre „specializálódni”.

Melyek a legfrissebb trendek, újdonságok az orvos-esztétikában külföldön?
Dr. Molnár Miklós: A Covid a világban mintegy 50% visszaesést okozott eddig, a fejlesztések leálltak, az új anyagokra tett ígéreteket nem tudták beváltani. Tehát tavalyi trendekről tudunk beszélni, ami az erősebb, határozottabb állvonal, szélesebb állkapocs, a töltőanyagokkal végzett orrformázás, kombinált technikák és a preventív beavatkozások. A modern páciens preventíven gondolkodik – ahogyan az erőnléte, egészsége fenntartásáért sportol, úgy a fiatalos arcvonásainak megtartása érdekében programozott arcszépítést vesz igénybe. Amikor már láthatók az úgynevezett trigger point-ok – talán öregedési kezdőpontoknak fordíthatjuk – még időben, megelőző jelleggel tudunk beavatkozni a folyamatba.

Hogy zajlik egy ilyen konzultáció?
M.M. Fiatalkori fotót kérek a páciensről és az édesanyjáról – még jobb, ha a nagyanyjáról is tud hozni. A családi minták alapján prognosztizálható az öregedési folyamat. Megfigyelem az arcát beszéd, mozgás közben és gondolatban pár perc alatt „átalakítom”, lelki szemeimmel látom, hogy mit változtatnék rajta. A kritikus pontokat osztályozzuk: azonnal kezelendő (pl. szem alatti karikák), mérlegelendő (pl. szarkalábak a szemzugban), halasztható (pl. áll kontúr), majd összeállítok egy személyre szabott programozott preventív arcszépítészeti kezelési sorozatot akár több éves időtávra.
Egyébként ez a fajta konzultáció online is működik, ha szükséges digitális formában is megoldható.

Ezek szerint ez egy új megközelítést jelent az orvosok részéről is?
M.M. Igen, régebben egy lépésben csináltunk meg mindent, most 3-4 alkalomra elosztjuk a kezeléseket, beavatkozásokat, így egyrészt nem szembetűnő a változás az arcon és elkerülhető a túltöltés, másrészt nincs hosszas gyógyulási idő. Alkalmanként 1-1 régiót kezelünk, így a teljes arcszobrászat 2 hónap alatt készül el.

Sok rossz példát látunk a hírességek körében és emiatt nagyon sokan visszariadnak a hialuronsavas feltöltéstől.
M.M.A kezelt páciensek 90%-nál a töltések észrevehetetlenek – csupán olyan jelzők jutnak róla eszünkbe, hogy kipihentnek, kisimultnak tűnik, fiatalos, jó formában van. 10%-ban jellemző, hogy a beavatkozás messziről látható – itt viszont jellemzően a páciens kérésére történik a látványos változtatás. Ezek a páciensek gyakran testképzavarosak és sajnos őket látjuk „mindenhol”. A mi büszkeségünk az említett 90%!

juvederm, allergan, hialuronsav, töltés, ráncfeltöltés, esztétikai, esztetikai beavatkozas, arcfeltöltés, goodwin, dr. molnar, dr. molnar miklos, konzultáció, anti aging, lifting, töltőanyag, rúzs és más

Előfordul, hogy lebeszél valakit egy beavatkozásról?
M.M. Igen, ha például valaki csak egy régiót akar kezeltetni, de azzal megbomlik a harmónia az arcán. Vagy ha például egy 40 feletti hölgy csak egy apró beavatkozást kér, aminek az eredményétől biztosan nem lesz elégedett és boldog. Ebben a korban csak úgy lesz harmonikus az arc, ha több régiót kezelünk.

És ha anyagi oka van, hogy csak egyetlen mimikai ráncot akar feltöltetni valaki?
M.M.Ma már a többség megengedheti magának, hogy több ampulla töltőanyaggal dolgozzunk. 2 ml-ről inkább lebeszélem a pácienst, mert csalódást fog neki okozni. Az elején letisztázom, hogy mennyi lenne az optimális mennyiség, természetesen részletesen elmagyarázom, hogy miért – tapasztalatom szerint ezt elfogadják, inkább még gyűjtenek hozzá, és visszajönnek egy komplex kezelésre.

Ha mondjuk elszánom magam egy arcszobrászatra, de utólag valamivel nem vagyok elégedett, tud-e rajtam segíteni?
M.M. Szerencsére az egyébként akár 24 hónapig tartós hialuronsavas feltöltőanyagok úgynevezett hialuronidázzal kioldhatók – tehát tudunk korrigálni. De szerencsére erre nagyon ritkán kerül sor. A rendelkezésünkre álló többféle töménységű töltőanyaggal precíziós munkát tudunk végezni milliméter pontossággal.

Érdemes arra odafigyelnie a páciensnek, hogy milyen töltőanyagot használ az orvos, akihez fordul?
M.M. Mindenképpen! Csak biztonságos, minőségi töltőanyaggal szabad feltöltést végeztetni. Ezen nemcsak a páciens egészsége, de a beavatkozás tartóssága is múlik. Az Allergan orvostechnikai eszköznek számító Juvéderm töltőanyagai a Vycross technológia miatt lassabban bomlik le és szívódik fel és kevésbé duzzad, azaz nem lesz túltöltött az arc (nem változik a térfogat a töltés után). A Vycross technológiával ugyanis az anyag szerkezetében nemcsak keresztkötések jönnek létre, hanem el is csavarodnak a keresztkötött molekulák, ezáltal sokkal stabilabbak. A hialuronsavas töltőanyagok egyébként nemcsak formáznak, volumenizálnak, de javítják a bőrminőséget is, egyenletesebb, rugalmasabb, ragyogóbb bőrt eredményeznek.

juvederm, allergan, hialuronsav, töltés, ráncfeltöltés, esztétikai, esztetikai beavatkozas, arcfeltöltés, goodwin, dr. molnar, dr. molnar miklos, konzultáció, anti aging, lifting, töltőanyag, rúzs és más

Mennyire tájékozottak a páciensek?
M.M. A többségük tájékozott, de a legtöbben egy problémára fókuszálnak. Az én feladatom ebből kibillenteni őket. Nem látják a fontossági sorrendet, nekem kell a sorrendet felállítanom. Ezért is hasznos, ha már előzetesen kitöltenek egy állapotfelmérő lapot – ebből kiderül, hogy mi a céljuk, én pedig meg tudom határozni a célhoz vezető utat. Előfordul például, hogy a páciens nagynak találja az orrát, de ahelyett, hogy az orrán változtatnánk, egy állba való töltés kiegyensúlyozza az arcot.

Az alsó arcfél kezelése mennyire általános?
M.M. Az alsó arcfél megfiatalítása nagyot robbant a közelmúltban! Régebben 10%-ban kezeltük az alsó régiót, ma már 80%-ban. Az áll töltésével meg tudjuk hosszítani az arcot, optikailag csökkenthetjük a tokát, az állkapocs töltésével lifting hatást érhetünk el.

juvederm, allergan, hialuronsav, töltés, ráncfeltöltés, esztétikai, esztetikai beavatkozas, arcfeltöltés, goodwin, dr. molnar, dr. molnar miklos, konzultáció, anti aging, lifting, töltőanyag, rúzs és más

Tehet-e valamit a páciens, hogy tartósabb maradjon a töltés eredménye?
M.M. Egészséges életmóddal mindenképp: az alkohol nagy ellensége a hialuronsavnak – már napi 1-2 pohár elszívhatja a vizet az anyagtól. A dohányzás okozta oxigénhiány is felgyorsítja a töltőanyag felszívódását, akárcsak az energiaitalok, amelyek rendszeres fogyasztása aktiválja a lebontóenzimeket.

Még több információt itt találsz:
www.juvederm.hu
A bejegyzés az Allergan Hungary Kft. támogatásával készült.

Kapcsolódó bejegyzések