Post Image

KÜLÖNLEGES MŰALKOTÁSOK EGY IKONIKUS KIÁLLÍTÓTÉRBEN

Rúzs & Más / 2024-04-16

„The forest of unrooted trees” címmel április 29-éig látható Olya Tereschuk első önálló kiállítása a Széll Kálmán tér kultikus találkozóhelyén, a különleges atmoszférájú Easy Art Space-ben. Az április 4-i tárlatmegnyitón először láthatta a kortárs műkedvelő közönség a művész új sorozatát, megismerve inspirációját és alkotási folyamatának különlegességét: a festészet és a kézi, valamint gépi hímzés összekapcsolódását.  Az eseményen Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője avatta be a vendégeket az Olya művészetével való váratlan és sorsszerű találkozásába.

Gyökértelen fák erdeje

Először nyílt önálló kiállítása Olya Tereschuknak a The ArtSommelier szervezésében Budapesten. Művészetének fókuszát és kutatásának alapját saját élete és háttere adja: Oroszországban, a szibériai Novoszibirszkben született és nőtt fel, ezután máig kétszer költözött el másik országba és ezzel másik kultúrába, távolra a családjától. A bevándorlók traumája, kapcsolatok elvesztése, lezárt határok, az anyaország és az elmúlt gyermekkor eltűnő emlékei, a kötődés traumája a költözések és az aktuálpolitika kontextusában: mind-mind művészetének inspirációja és kutatásainak témája.

olya tereschuk, blood and milk, easy art space, art sommelier, ruzs es mas, kiallitas, programajanlo, art, muveszet

A „The forest of unrooted trees” c. sorozatban az embereket fákkal azonosítja. Fákkal, amelyek a nemzetségek, a vérvonal, a gyökerek és az ember helyhez való kötődésének szimbólumai. Gyakran elszakadt szálakat, fonalakat használ, ezzel is utalva a megszakadt kapcsolatokra, és felhívva a figyelmet azok emberek életére gyakorolt jövőbeni hatásaira. A legtöbben (így Olya családjában is) a hímzésre mint tradicionális női, generációról generációra öröklődő készségként tekintenek, ezért is választotta művészetéhez ezt a kifejezésmódot. Így lehetővé válik számára, hogy a vászonnal, mint hagyományos szövettel dolgozzon és ne csak úgy tekintsen rá, mint a festészet során egy lapos felületre. A nőiességre való utalások rendkívül fontosak a művészetében, mivel a múltban és a jelenben is a nőket tartjuk a hagyományos családösszetartóknak, akik egyszerre adnak új életet, tartanak fent kapcsolatokat és építenek fel mindezekkel családokat.

olya tereschuk, blood and milk, easy art space, art sommelier, ruzs es mas, kiallitas, programajanlo, art, muveszet

Az új sorozat tizenkét műalkotást foglal magában, anyaghasználatban a vászontól kezdve az organzán át, egészen a bársonyig. Az összeállítás kiemelkedő darabja a dupla tondo „Blood and milk”, mely anya és gyermeke csodálatos összefonódását szimbolizálja a vér és a tej metaforikus megjelenítésén keresztül.

A kiállítást Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője nyitotta meg, melynek az együttes  legutóbb megjelent lemezének „Fjodor Mihajlovics” című dala adott aktualitást. A dalt kísérő visualiserben ugyanis Olya Tereschuk „Invisible trauma III” című alkotása látható.

Az Easy Art Space-ben a hónap végéig látható kiállítás darabjai megvásárolhatók a The ArtSommelier művészeti menedzsmenten keresztül.

 

Kapcsolat:

 

Kosztyu Marianna / Bányai Zsuzsanna

E-mail: info@artsommelier.com

Honlap: www.artsommelier.com

Instagram: https://www.instagram.com/theartsommelier/

Kapcsolódó bejegyzések