Post Image

NŐNAP, EGYENLŐ JOGOK ÉS A NŐI DIVAT EVOLÚCIÓJA

Rúzs & Más / 2024-03-08

Bár az elmúlt 100-120 évben a nők számos területen óriási előrelépéseket értek el, még mindig jelentős egyenlőtlenségek tapasztalhatóak, különösen a munkaerőpiacon. Ugyanazért a munkáért Magyarországon átlagosan 17%-kal kevesebbet fizetnek a nőknek, mint a férfiaknak, és ennek hátterében a hagyományos nemek közötti szerepek állhatnak. Az egyenlőség előmozdítása azonban nemcsak erkölcsi, hanem gazdasági érdek is. Fontos, hogy a nők mindig érezzék, hogy értékes tagjai a társadalomnak, és hogy mindennapjaik során figyelemmel és tisztelettel fordulunk feléjük. A kölcsönös tisztelet és megbecsülés teremti meg az egyenlőtlenségek nélküli társadalmat, ahol mindenki számít, és mindenki lehetőséget kap a teljes kibontakoztatásra. A Nőnapot Magyarországon először 1927-ben ünnepelték meg. A magyar nőmozgalom kezdeményezésére vezették be, és az évforduló március 8-ra esett. Az ünnep a Nők jogainak és szerepének ünneplésére szolgál, valamint a női egyenjogúságért vívott küzdelmekre emlékeztet.

“A női divat például jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt évszázad során. A 20. században, különösen az 1920-as évektől kezdve, számos stílusirányzat és trend alakult ki, amelyek meghatározták a női öltözködést és megjelenést.

Az 1920-as években, az úgynevezett “jazz korszak” idején a női divatot a bátor és modern stílus jellemezte. A flapper ruhák, rövid szoknyák, egyenes szabású ruhák és fényes anyagok voltak divatosak. A nők ebben az időszakban előszeretettel viseltek kalapot, hosszú gyöngyöket és szűkítették a derekat, hogy kiemeljék az alakjukat.

Az 1930-as években a divatban már visszafogottabb stílusok uralkodtak, amit a gazdasági válság és a világháború hatása is befolyásolt. A nők hosszabb szoknyákat és derékon még szűkebb fazonokat viseltek, melyek kiemelték a nőies vonalakat. A ruhákhoz gyakran tartozott elegáns kabát vagy kabátka.

Az 1940-es években a háborús idők és az anyagi korlátok miatt a divat ismét egyszerűbbé vált. A nők munkás stílusú ruhákat viseltek, gyakran egyenes szabású szoknyákat és blúzokat. A praktikusság és a megbízhatóság volt a divat vezérfonala ebben az időszakban.

Az 1950-es években újra felfedezték a nőiességet és az eleganciát. A divatikonok, mint például Marilyn Monroe és Audrey Hepburn, hatással voltak a divatra, és a széles szoknyák, a testhez simuló ruhák és a hangsúlyosan kiemelt derékvonalak váltak divatossá.

Az 1960-as években forradalmi változások zajlottak a divat világában. A miniszoknyák és a geometrikus minták váltak divatossá, amelyeket a mod stílus és a szabadságérzet inspirált. Ebben az időszakban a nők a ruhák mellett egyre gyakrabban viseltek nadrágot is.

Az 1970-es években a divatot a bohém stílus, a szabad szabású ruhák és a természetes anyagok határozták meg. A farmer, a flitteres felsők és a virágos minták voltak divatosak, miközben a nők kifejezték szabad gondolkodásukat és individualitásukat.

Az 1980-as években a divat extravagánsabbá vált, jellemzőek voltak az erős színek, a nagy vállak és a túlméretezett ruhadarabok. A divatikonok, mint például Madonna, nagy hatással voltak a divatra, és a “power dressing” trendje vált divatossá, amely a női erő és határozottság kifejezésére törekedett.

Az 1990-es években a divat sokszínűvé vált, és számos stílus és irányzat volt jelen egyszerre. A minimalistább, letisztultabb vonalak mellett a grunge stílus is népszerűvé vált, ami lazább, bővebb ruhákat és kopottasabb megjelenést jelentett.

Az 2000-es években a divat egyre inkább globalizálódott és digitálissá vált. Az internet és a közösségi média megváltoztatta a divatipar működését és kommunikációját, és a divat irányzatai gyorsabban változtak, mint valaha. Az individualitás és az önkifejezés egyre nagyobb szerepet kapott a divatban, és a nők széles választékkal rendelkeznek az öltözködés terén, hogy kifejezzék saját stílusukat és személyiségüket.

pomme verde, corata monika, nonap, divat, noi divat, fejlodes, ruzs es mas, stilus

Nagyon fontos szempontnak tartom, hogy a  választott ruhadaraboknak kényelmesnek és stílusosnak kell lenniük. Egy szép ruha mindig jó választás lehet, de ne feledkezzünk meg az összképről, hogy mit szeretnénk közölni a külvilággal. A kiegészítőkkel és a sminkkel egyedivé tudjuk tenni a megjelenésünket. Törekedjünk arra hogy a kinézetünk az egyediségről és az önkifejezésről szóljon. A sminket nagyon fontosnak tartom a ruhák tökéletes kiegészítői lehetnek, játszhatunk a színekkel amik harmonizálhatnak a hangulatunkkal és a szettünkkel, legyen szó egy viszafogottabb sminkről ami legalább olyan hatásos lehet, mint egy erőteljesebb, ami karakteresebb összképet ad attól függően, hogy milyen alkalomra készülünk. A hétköznapokon a jól megválasztott színek és a természetes smink  megőrzi a friss és fiatalos megjelenést. Egy elegáns nyaklánc, egy szép karkötő vagy egy kifinomult óra mindig jól mutat ezekkel nem tudunk mellé nyúlni. Viszont a divat nem csak ruhadarabok összessége. Az igazi stílus az egyéniségünkből a kisugárzásunkból fakad, de nem elhanyagolható az éppen aktuális hangulatunk sem. A Nőnap is egy tökéletes alkalom arra, hogy kifejezzük Önmagunkat, stílusunkat. ” – mondta Corata Mónika, a Pomme Verde ruhamárka tulajdonosa.

pomme verde, corata monika, nonap, divat, noi divat, fejlodes, ruzs es mas, stilus

pomme verde, corata monika, nonap, divat, noi divat, fejlodes, ruzs es mas, stilus

A fotókon a Pomme Verde legutolsó kollekciójának néhány darabja látható

Kapcsolódó bejegyzések