Post Image

NEKED IS FÁJ A NYAKAD? EZT TEHETED!

Rúzs & Más / 2022-08-04

A leggyakoribb ok, ami miatt a páciensek orvoshoz fordulnak a nyak illetve váll körüli panaszok! A nyaki fájdalom különféle formákat ölthet, a tompa és irritáló fájdalomtól az égető, izomgyengeséget okozó idegfájdalomig, amely a váll környékére és a karba/kézbe sugározhat. A fájdalom kezdete és időtartama tekintetében is nagy eltérések lehetnek. A hatékony, SZAKSZERŰ kezelési terv kidolgozásához elengedhetetlen a különböző nyaki fájdalomtípusok megértése. Nézzük milyen fajtái vannak a nyakfájdalomnak és milyen kezelési lehetőségek állnak a rendelkezésünkre!

Mechanikai fájdalom- cervicalgia

A nyakfájdalom leggyakoribb típusa a mechanikai fájdalom. A szakirodalom más néven axiális fájdalomként említi. A mechanikai fájdalom, a nyak egy részére vagy régiójára összpontosul, a hátsó nyaki régióra, és nem ideggyök eredetű vállfájdalmat okoz. Általában tompa-, sajgó-, de lehet éles-, lüktető fájdalom is. A tüneteket a rossz testtartás, vagy bizonyos mozdulatok fokozhatják. A nyaki körüli izomhúzódások és/vagy szalagrándulások, a kisízületek túlterhelése tipikus okai az axiális nyaki fájdalomnak. A fájdalom egyéb forrásai közé tartoznak a gerinc degenerációjával vagy traumával kapcsolatos különféle mechanizmusok, beleértve a nyaki porckorong degenerációt is.

Jellegzetes a visszatérő fájdalom, amely nyakmerevséget, kényszertartást eredményez. Szakszerű kezeléssel, manuálterápiával és gyógytornával a probléma viszonylag gyorsan megoldható.

nyakfajas, nyaki fajdalom, nyak, vallfajas, kezeles, terapia, egeszseg, gerinc, ruzs es mas, sulypont, sulypont.hu

Radicularis (cervicalis ideggyöki fájdalom)

Az ideggyök mentén a fájdalom kisugárzik a vállba, a karba és/vagy a kézbe. Izomgyengeségét és szegmentális érzészavart okozhat.

A radikuláris fájdalom perzselő vagy áramütésszerű lehet. A fájdalom bizonyos mozdulatokkal és testtartással felerősödhet. Jellemzően csak a test egyik oldalán tapasztalható, de előfordulhat mindkét oldalon.

A nyaki gerinc eredetű radikuláris fájdalom általában a gerinc degenerációja miatt következik be, amikor egy ideggyököt meszes felrakódások ( csőrök vagy kapcsok), úgynevezett spondylophyták irritálnak. A radiculáris fájdalom hátterében porckorongsérv vagy porckorong-kiboltosulás (protrusio) is állhat.

Általában úgy gondolják, hogy a radikuláris fájdalom lokalizációja a dermatomális mintákat követi (a bőr azon területei, amelyeket egyetlen idegsejt szolgál ki). Egyes tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a radikuláris fájdalom nem mindig követi ezt a mintát.

Trigger pontok okozta kisugárzó fájdalomról beszélünk, amikor a fájdalmat a forrásától eltérő helyen tapasztaljuk, és azt nem az ideggyök irritációja okozza. A Trigger pontok a vázizomzatban, vagy a fasciánkban (hálószerű kötőszövet) kialakuló csomók, amelyek kívülről ugyan nem látszódnak, de nyomás hatására fájdalommal reagálnak, illetve az érzés egy meghatározott területre kisugárzik.  Általában mély, görcsös és/vagy lüktető fájdalmat okozhatnak. Az eloszlási terület valószínűleg diffúzabb vagy szétterültebb, mint a radiculáris fájdalomé, de ez a két fájdalomtípus hasonló lehet, a fájdalom forrásának megítéléséhez megfelelő szakértelem szükséges. Trigger pont jelenlétére utaló jelek:

  • mozgástartomány beszűkülése
  • izomerő csökkenése
  • nyomás hatására kisugárzó fájdalom megjelenése
  • fejfájás, szédülés, stb.

A kezelést mindig megelőzi egy nagyon alapos anamnézis felvétel, illetve egy részletes betegvizsgálat!

nyakfajas, nyaki fajdalom, nyak, vallfajas, kezeles, terapia, egeszseg, gerinc, ruzs es mas, sulypont, sulypont.hu

Cervicalis myelopathia

Amikor a nyaki gerincvelő összenyomódik, myelopátiás fájdalom alakul ki. A myelopátiás fájdalom a nyaki fájdalmat okozó kompresszió szintjén is jelentkezhet, de a tünetek gyakran a kompressziós hely alatti távolságban jelentkeznek, például a lábakban és/vagy a lábfejben. A tünetek és az ok-okozati régió ilyen elkülönítése hozzájárulhat a téves diagnózis és a helytelen kezelés fokozott kockázatához.

A legtöbb esetben a myelopathia lassan alakul ki. A tünetek pedig a gerincvelő- kompresszió mértékétől és a fennállás időtartamától függenek.

okai:

 • porckorongsérv (discus hernia)
 • a nyakigerinc egyéb degeneratív elváltozásai
 • hátsó hosszanti szalag meszesedése
 • trauma

Kezelés

Manuálterápia – sulypont.hu

A nyakfájdalom okát érdemes minél hamarabb feltérképezni szakember segítségével, hiszen a korai precíz diagnózist követő speciális kezelés az igazi megoldás! A „sötétben tapogatózás” következtében a panaszok sűrűsödve jelentkeznek, azután pedig állandósulhatnak.

Mi a megoldás?

 • Személyre szabott irányspecifikus gyógytorna
 • McKenzie torna
 • Gerincstabilizáló gyógytorna
 • Manuálterápia
 • Trigger pont terápia
 • Testtartáskorrekció
 • Kiegészítő kezelések:

Lágyézerkezelés
Kinesio tape

A kezelést megelőző szakszerű vizsgálat dönti el, hogy a fent említett kezelési módszereket, technikákat milyen arányban, hogyan kombináljuk.

Manuálterápia: Súlypont Ízületklinika vagy Székely Réka gyógytornász

 

Kapcsolódó bejegyzések