Post Image

NAPFÉNY: BARÁT VAGY ELLENSÉG? SZAKÉRTŐI TIPPEK OKOS NAPOZÁSHOZ

Rúzs & Más / 2021-04-06

A nap sugarai jelentős veszélyt jelentenek a bőr számára. Előidézik a bőr korai öregedését, és visszafordíthatatlan betegségeket, rossz esetben akár bőrrákot is okozhatnak. Ugyanakkor a napfény gyógyít és jókedvre derít: a napozás boldogsághormonokat termel, a napsugárzás hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben. A hangsúly tehát a helyes, felelősségteljes napon tartózkodáson van!

A Bioderma Photoderm fényvédő termékcsaládja rendkívül széles: minden bőrtípus és problémás bőr számára optimális védelmet nyújt – a rosaceás, aknés, foltos, öregedő bőröktől a csecsemők extra érzékeny bőréig. A Photoderm készítmények széles spektrumú UV A és B védelem mellett sejtszintű védelmet nyújtanak. A Cellular Bioprotection™ szabadalom belső védelmet biztosít: aktiválja a bőr természetes védelmét, megvédi a sejteket és küzd a korai bőröregedés ellen. A színezett, bőrtökéletesítő fényvédő készítmények a mindennapos fényvédelemben nyújtanak praktikus segítséget.

bioderma, uv, fényvédelem, tipp, felelősségteljes, napozás, okos napozás, széles sprktrumú, uv szűrő, rúzs és más, fényvédő, photoderm

A Bioderma a fényvédelem szakértőjeként összefoglalta a napozással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat dióhéjban:  

Mivel az UV-sugarak jelen vannak egész évben, mindig gondoskodjunk bőrünk védelméről! Az UV-sugárzás egyetemes indexe (IUV) a földfelszínt elérő ultraviola sugárzás intenzitását fejezi ki.

UV-index 8,0 felett – extrém
11 és 15 óra között keressük az árnyékot, könnyű, kevés testrészt fedetlenül hagyó ruha, széles karimájú kalap viselése, napernyő használata indokolt.
Alkalmazzunk fényvédő krémet!
UV-index 7,0–7,9 – nagyon erős
Széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyő, a fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt. Kerüljük a déli napsütésben az árnyékmentes helyen való tartózkodást!
UV-index 5,0–6,9 – erős
Széles karimájú kalap, napszemüveg, érzékenyebbeknek napernyő, fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása indokolt!
UV-index 3,0–4,9 – mérsékelt
Széles karimájú kalap, napszemüveg mindenkinek indokolt!
UV-index  0,1–2,9 – gyenge
Különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedés nem szükséges.

bioderma, uv, fényvédelem, tipp, felelősségteljes, napozás, okos napozás, széles sprktrumú, uv szűrő, rúzs és más, fényvédő, photoderm

NEM VAGYUNK EGYFORMÁK, EZÉRT MINDIG VEGYÜK FIGYELEMBE SAJÁT FOTOTÍPUSUNKAT A MEGFELELŐ FÉNYVÉDŐ KIVÁLASZTÁSÁNÁL.

Te melyik fototípusba tartozol?
1. FOTOTÍPUS Tejfehér, nagyon érzékeny bőr, szőke vagy vörös haj, kék vagy zöld szem és sok szeplő jellemzi. Mindig leég, soha nem barnul.
2. FOTOTÍPUS Világos, érzékeny bőr, szőke, vörös vagy világosbarna haj, világos vagy barna szem, néhány szeplő jellemzi. Könnyen leég, enyhén barnul.
3. FOTOTÍPUS Világos, közepesen érzékeny bőr, világos-, sötétbarna haj és barna szem jellemzi. Könnyen barnul, de le is éghet.
4. FOTOTÍPUS Kreol, kevésbé érzékeny bőr, barna/fekete haj és szemszín jellemzi. Ritkán ég le, sötétre barnul.
5. FOTOTÍPUS Sötétbarna bőr, fekete haj és szemszín jellemzi. Sosem ég le, mindig barnul.
6. FOTOTÍPUS Fekete bőr, fekete haj és szemszín jellemzi. Sosem ég le.

A NAPFÉNY JÓ, HA FELELŐSSÉGTELJESEN TARTÓZKODUNK A NAPON.

Legyünk tekintettel a következő jellemzőkre:
ÉLETKOR: Bőrünk védelmét már gyermekkorban el kell kezdenünk.
FOTOTÍPUS: A bőrünk, hajunk és szemünk színe meghatározza a fototípusunkat. Amíg egy sötétebb fototípus jobban tud védekezni, a világos bőr nagyobb kockázatnak van kitéve.
FOGLALKOZÁS: Akik a szabadban dolgoznak, sokkal inkább ki vannak téve a napsugárzásnak, így számukra sokkal nagyobb a kockázat. Ezt vegyük figyelembe a fényvédelem során.
CSALÁDI HAJLAM: A melanomák 10%-a családi halmozódást mutat.
ANYAJEGYEK: Rendszeresen figyeljük az anyajegyeinket! Ha bármilyen elváltozást észlelünk, jelezzük a bőrgyógyászunknak. 50 éves kor felett a melanoma kialakulásának esélye nagyobb, ezért évente járjunk melanomaszűrésre!
BŐRBETEGSÉGEK: A napfény bizonyos bőrbetegségeket súlyosbíthat, ilyen az akne, rosacea, a nap okozta pigmentfoltok vagy egyes autoimmun megbetegedések (pl. lupus). Akik allergiásak a kémiai fényszűrőkre, válasszanak fizikai fényszűrőket tartalmazó termékeket.
A különböző problémákra speciális fényvédők léteznek. Mindig a bőrünknek legmegfelelőbb fényvédőt használjuk.

TARTÓZKODJUNK A SZABADBAN FELELŐSSÉGTELJESEN…
…GONDOSKODJUNK SAJÁT ÉS GYERMEKEINK VÉDELMÉRŐL!
– 11 és 15 óra között kerüljük a közvetlen napsugárzást.
– Fontos: minél kisebb az árnyék, annál erősebb az UV-sugárzás.
– Óvakodjunk a nagy kockázatot jelentő időjárási viszonyoktól: felhős égbolt, szél, magaslat, visszatükröződő felületek (hó, víz, homok).
– Csecsemőket és kisgyermekeket ne tegyünk ki közvetlen napsugárzásnak.
– Figyeljünk az újszülöttek maximális védelmére!
– Ismételjük a megfelelő fényvédő használatát 2 óránként, mert a legmagasabb védelemmel rendelkező, fotostabil UV-szűrőket tartalmazó készítmény is veszít hatékonyságából a folyamatos és erős UV-sugárzás hatására.
– Viseljünk pólót és kalapot, hogy megvédjük bőrünket az erős napsugárzástól.
– Használjunk UV-szűrős napszemüveget szemeink megfelelő védelmére.
– Ügyeljünk a helyes folyadékbevitelre: napi minimum 1,5 liter víz fogyasztása ajánlott, különösen nagy hőség esetén.

bioderma, uv, fényvédelem, tipp, felelősségteljes, napozás, okos napozás, széles sprktrumú, uv szűrő, rúzs és más, fényvédő, photoderm

 

 

Kapcsolódó bejegyzések