Post Image

MOZIZZ VELÜNK – 6 ÚJ PSZICHOLÓGIAI TÉMÁJÚ RÖVIDFILM LINKJE ITT!

Rúzs & Más / 2023-03-08

Mozaikcsalád, kegyes hazugságok, élet fogyatékkal élő gyerekkel, kiüresedett párkapcsolat, magány és elidegenedés – hasonló témákkal foglalkoznak a Budapesti Metropolitan Egyetem végzett hallgatóinak húsbavágóan aktuális rövidfilmjei és animációs filmjei, amelyeket még egy héten át ingyen, online nézhetünk. A több mint ötven alkotás többségét a fesztiválszereplések után most először láthatja a szélesebb közönség. Enyedi Ildikó, Pacskovszky József és Gauder Áron most a pszichológia iránt érdeklődőknek ajánl hat kisfilmet:

Ahogy eddig

metuscope, film, magyar film, rovidfilm, vegzos hallgatok, filmfesztival, ruzs es mas, mozi

A film összes szereplője – középpontban az idős és nagyothalló Margittal és lányával, Judittal – egy reményt adó kegyes hazugság részese lesz. Az alkotásban az azóta elhunyt Venczel Verát egyik utolsó filmszereplében láthatjuk.
Enyedi Ildikó filmrendező (Testről és lélekről): „Az Ahogy eddig egy, a felszínen egyszerű helyzet mélyébe visz minket nagy emberismerettel és érzékenységgel. Moldovai Katalin rendező olyan alkotó, aki sosem a könnyebb utat választja. Pályája jó példa arra, hogy a filmkészítői lét nem százméteres sprint, inkább a hosszú távú terepfutáshoz hasonlatos.”
Pacskovszky József rendező-forgatókönyvíró: „Az érzelmes történet a kegyes hazugság és az igazság mezsgyéjén játszódik, ami már önmagában érdekes; a karakterek megformálásán és a konfliktus kibontásán érződik a lelki rétegek mélyebb feltárásának igénye.”

Ezt már megbeszéltük

metuscope, film, magyar film, rovidfilm, vegzos hallgatok, filmfesztival, ruzs es mas, mozi

Egy apás nap után az apa egy fontos elintéznivaló miatt kettesben hagyja a lányát és újdonsült mostohafiát. A fiú nem örül a helyzetnek, mivel új nővére nem bánik vele szépen. A lány viszont nemcsak a fiúra haragszik, hanem a fiú édesanyájára is, mivel elvették tőle szeretett
apját. A folyamatos kritizálások után a kisfiúnál most telik be a pohár.
Pacskovszky József: „A nehezen feldolgozható, két féltestvér közötti trauma érdekes és fontos témát érint. Az egyszerű, ám mégis bonyolult alaphelyzetben az alkotók igyekeznek a konfliktust több szemszögből is értelmezni.”

Roller Coaster

metuscope, film, magyar film, rovidfilm, vegzos hallgatok, filmfesztival, ruzs es mas, mozi

A fogyatékkal élő gyermek nevelése sok családot tesz próbára, és sokszor ezek a kötelékek nem is bírják a megpróbáltatásokat. Szvetnyik Zsuzsa dokumentumfilmjének szereplői együtt maradtak, de a betegség feldolgozásánál mindenki falakat emelt maga köré, és az elfojtott
érzelmek kimondatlanok maradtak. Roland 13 éves autista fiú, beszédértési és beszédkészség-hátrányokkal. Édesanyja különféle
módszereket kutat fia javulása érdekében, édesapja az anyagi hátteret biztosítja, öccse pedig játékokkal segíti beilleszkedését. A család mindent megtesz a közös célért, hogy Roland egyszer önálló lehessen.

Inkognitó

metuscope, film, magyar film, rovidfilm, vegzos hallgatok, filmfesztival, ruzs es mas, mozi

Egy fiatal lány ridegnek és romlottnak látja az őt körülvevő világot. Lantos Júlia különleges látványvilággal adja vissza az elidegenedés, a céltalanság, az önzés és az ember elértéktelenedése által meghatározott hideg háborút.
Gauder Áron (Nyócker, Kojot négy lelke): „Nagyon erős film. Szavak nélkül mutatja meg a világunk nyomasztó mivoltát, és hogy elrejtőznünk reménytelen.”

Rezidens

metuscope, film, magyar film, rovidfilm, vegzos hallgatok, filmfesztival, ruzs es mas, mozi

Sára rezidensként dolgozik éjszakánként, Dénes napközben végzi a munkáját, így nem jut idejük egymásra. Kapcsolatuk már egy ideje nem működik, de a probléma kimondatlan marad.
Enyedi Ildikó: „Igazi emberek igazi problémái, amihez mindannyian, akik szenvedélyesen szeretjük, amit csinálunk, kapcsolódni tudunk. Ismerjük a dilemmákat és az árat is, amit esetleg fizetnünk kell ezért a szenvedélyért. Nyitrai Balázs értő színészvezetése, szikár, plasztikus, a témához illő filmnyelve beszippant, és még egy darabig veled marad az élmény.”

Figyelj már oda!

metuscope, film, magyar film, rovidfilm, vegzos hallgatok, filmfesztival, ruzs es mas, mozi

Apa és fia egy hatalmas tükröt cipelnek fel az ötödikre. Ahhoz, hogy sikerrel járjanak, muszáj csapatként működniük. Közben bepillantást nyerünk családjuk múltjába és jövőjébe. A cipekedés próbára teszi őket, és kiderül, mekkora terhet bír el a kapcsolatuk. Almási Zsolt
filmjének érdekessége, hogy a szereplőket az életben is apa-fiú színészpáros, Bán János és fia, Bán Bálint alakítja.

A METUSCOPE a Budapesti Metropolitan Egyetem online filmszemléje, ahol március 12-ig bárki ingyen tekintheti meg a hallgatók legjobb filmes alkotásait. Az izgalmas, elgondolkodtató és szórakoztató animációs és rövidfilmek között nemzetközi díjnyertes alkotásokat is láthatunk, amelyek sikerrel szerepeltek többek közt a cannes-i filmfesztiválon, a Mediawave-en, az Euroshortson, a krakkói és a szarajevói filmfesztiválon, a miskolci Cinefesten, a Verzió emberi jogi filmfesztiválon, illetve a Friss Hús és a BUSHO rövidfilmfesztiválokon.

A filmek megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit EZEN A LINKEN lehet megtenni. A válogatás megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Kapcsolódó bejegyzések