Post Image

MINDEN, AMIT A Q10 KOENZIMRŐL TUDNOD KELL

Rúzs & Más / 2021-05-05

Sokat hallunk a Q10-koenzimről, itt mifelénk főként a bőrápolás kapcsán. Tudni véljük, hogy egy “energia vitaminról” van szó – de, hogy mi is ez pontosan és milyen jelentőséggel bír egészségügyi szempontból, arról nem tudunk eleget. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakemberei minden fontos információt összegyűjtöttek számunkra a Q10-ről és annak pótlásáról, mivel többek közt szívünk egészsége szempontjából rendkívül jelentős vegyületről van szó!

Mi a Q10 és miért fontos?

A WHO adatai szerint a világ vezető halálokai közül a legnagyobb jelentőséggel és halálozási rátával a szív- és érrendszeri megbetegedések bírnak, összes esetszámuk évről évre növekszik. A Q10-koenzim (CoQ10, ubikinon) az emberi test alapvető vegyülete, de megtalálható az állatok, növények szöveteiben, sőt baktériumokban is. A Q10-koenzim segít a szív- és érrendszer egészséges működésének fenntartásában, szívelégtelenségben igazolást nyert a CoQ10 hiánya, mint rizikótényező. A CoQ10 számos fontos funkcióval rendelkezik az emberi szervezetben: a sejtekben az elsődleges szerepe az energiatermelés, de sejtközi antioxidánsként is szolgál, semlegesíti a szabadgyököket ezáltal védve a sejteket (egyes tanulmányok szerint jóval erősebb hatású a közismert E-vitaminnál). Mindemellett ismert funkciója, hogy stimulálja egyes sejtek növekedését, valamint nélkülözhetetlen a szervezet és a sejtek anyagcseréjében. Bizonyos esetekben azonban a szervezet Q10 termelése csökken vagy egy betegség folytán megnő a felhasználás – ekkor indokolt és jótékony a Q10 pótlása külső forrásokból.

q10, koenzim, cq10, pótlás, táplálékkiegészítő, szív, egészség, ubikinon, rúzs és más

Hogyan tudjuk pótolni a Q10-et?

A szervezetünkbe Q10 a táplálékainkból, valamint az étrend-kiegészítőkből juttatható.
Az élelmiszerek közül az állati eredetű nyersanyagok CoQ10 tartalma a legjelentősebb, így a különböző típusú húsok és belsőségek (marha-, sertés-, baromfiszív és máj), valamint a hal CoQ10 tartalma meghaladja az 50 mg/kg mennyiséget. A tejtermékek jóval csekélyebb, míg egyes növények és növényi olajok számottevő Q10 tartalommal rendelkeznek. Jelentős forrásként megemlíthető a petrezselyem és a perilla (fekete csalán vagy kínai bazsalikom). A brokkoli, az avokádó, a szőlő és a karfiol közepes CoQ10 források. Sajnálatosan az egyéb vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségek és gyümölcsök nagy része csekély CoQ10 tartalommal bír.

q10, koenzim, cq10, pótlás, táplálékkiegészítő, szív, egészség, ubikinon, rúzs és más

A táplálékkiegészítőket illetően a forgalomban elérhető formulák nagy részének molekulaszerkezete megegyezik az emberi szervezet által termelt endogén koenzim szerkezetével, így felszívódása és hasznosulása is optimális. A külsőleg szervezetünkbe juttatott CoQ10 nem gátolja vagy befolyásolja negatívan a szervezet saját Q10 termelését, mindemellett a plazmakoncentrációt megemeli, további energiát juttatva ezzel szervezetünknek az étrend-kiegészítőként ajánlható 20-30 mg-os anyagmennyiség. Magyarországon a CoQ10 étrend-kiegészítő formulája mellett már gyógyszerként is regisztrálva van (terápiás dózis – 100 mg felett).

q10, koenzim, cq10, pótlás, táplálékkiegészítő, szív, egészség, ubikinon, rúzs és más

Érdemes figyelni rá!

A CoQ10 – tudományos vizsgálatok eredményei alapján hasznosnak bizonyult szívelégtelenségben, magas vérnyomásban szenvedők esetében, mindemellett egyéb kórképek, szimptómák tekintetében is hasznos lehet. A CoQ10 szövetkoncentrációja az életkor előrehaladtával csökken. Egyes genetikai tényezők, koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek (sztatinok, fibrátok) szedése esetén igen fontos a megfelelő bevitel, ellátottság. A CoQ10 kiegészítés 50 év feletti felnőttek számára sok szempontból előnyös lehet.

Tudtad? 

A Q10-koenzimet a világon elsőként Fredrick L. Crane professzor és munkatársai tanulmányozták a Wisconsin–Madison Egyetemen 1957-ben. 1961-ben először Peter Mitchel professzor derített fényt az elektrontranszport láncban betöltött szerepére, koncepciójára, és ezért a felfedezéséért 1978-ban Nobel-díjat kapott.

Kapcsolódó bejegyzések