Post Image

MIÉRT FONTOS RÁGÓGUMIT TARTANI A KOCSIBAN?

Rúzs & Más / 2017-03-15

Amióta saját autóm van, az alapfelszereléshez tartozik a rágógumi! Cukormentes Orbit természetesen, mivel nem szeretnék pluszkalóriákat feltankolni vezetés közben. Amellett, hogy szeretek rágózni, mert segít tisztántartani a fogakat, megfigyeltem, hogy hosszabb autóút alatt elűzi a fáradtságot, ébren tart. Azt azonban nem gondoltam, hogy mindenkire ugyanígy hat! A megfigyelt hatások élettani hátterét Molnár-Sefcsik Yvette, pszichológus a következőképpen magyarázza:
A rágózás jótékonyan hat a memóriára, és a koncentrációt is segíti. Ez azért van így, mert az álkapocs rágó mozgásakor az agy hippokampusz nevű része stimulálódik, amely fontos szerepet játszik a memória működésében. Emellett maga a rágó mozgás a pumpálás révén több vért juttat az agyba, nő a pulzus, s több oxigén is jut az agyba a keringés serkentése révén.” 

Orbit cukormentes rágógumi a biztonságos autóvezetés szolgálatában

Mi több, a rágózás a stresszt is oldja – lehet, hogy csúcsforgalomban ezért nyúlok mindig a rágó után, nem pedig unalmamban? 
Egy erőteljes izom folyamatos működtetése, a feszítés és elernyedés tudatos váltogatása ugyanis azonnali stresszcsökkentő hatással bír. Stressz helyzetben szintén sokan kapnak be egy cukormentes rágót, mint feszültségcsökkentő „eszközt”, hiszen a test legerősebb izma a rágóizom, így a rágóizom folyamatos működtetésével is azonos hatást érünk el.”– tudjuk meg a szakembertől, aki további tippekkel szolgál arra vonatkozóan, hogyan maradjunk frissek autóvezetés közben, akár egy hosszabb út alatt is:

– Ha hosszabb útra indulunk, még ha szeretnénk is kihasználni a hajnali autópályák ürességét, akkor se induljunk el hajnal 3.00 óra előtt, amikor élettanilag a legalacsonyabb az éberségi szintünk. Indulás előtt mindenképp aludjunk néhány órát!

– Vezetés közben nincs szükségünk igazán sok kalóriára, ezért frissességünk érdekében az indulás előtt és az út alatt kerüljük a nehezebb ételek fogyasztását, ne együk „álmosra” magunkat! Az út közbeni nassolást elkerülhetjük például cukormentes rágógumi fogyasztásával, rágózás mellett ugyanis kevesebbet eszünk, mégis energikusabbnak érezzük magunkat.

– Az agy megfelelő oxigénellátását, s így a frissességünk megőrzését támogatja a rendszeres szellőztetés is. Ideális esetben 30-40 percenként érdemes friss levegőt engedni az autóba, a téli hidegben és a nyári forróságban egyaránt. Ha többórás útra megyünk, 2-3 óránként mindenképp álljunk meg, szívjunk friss levegőt, és könnyedén mozgassuk át – elsősorban nyaki és háti – izmainkat.

– A frissességünk és éberségünk fenntartása érdekében elengedhetetlen a megfelelő folyadékfogyasztás. A legjobb, ha tiszta vizet fogyasztunk! A kávé és az egyéb koffeintartalmú italok segítenek a reakcióidő gyorsításában, éberebbé tesznek, de vízhajtó hatásúak. Koffeintartalmú italok fogyasztása után tehát különösen oda kell figyelnünk a folyadékpótlásra!

Orbit cukormentes rágógumi a biztonságos autóvezetés szolgálatában

 

 

Kapcsolódó bejegyzések