Post Image

MI MINDENRE JÓ A KÁVÉZACC? TESTRADÍR RECEPTTEL!

Rúzs & Más / 2022-06-14

Hogyan használjuk fel a háztartásban keletkezett kávézaccot? Erre a kérdésre a Starbucks-nál leltünk rá a válaszra, és mint kiderült a teljesen természetes kávézacc számtalan területen alkalmazható a háztartásokban.  A népszerű kávézólánc még egy workshopot is rendezett, ahol illatos és a nyári szezonban igen hasznos kozmetikumot is készítettünk belőle.

starbucks, sirene blend, kavezacc, zacc, blend, kornyezettudatos, ujrahasznositas, kave, starbucks, kavezolanc, ruzs es mas

Azért mielőtt mélyebben belemerültünk volna a témába, megkóstoltuk a citrusos és csokoládés ízjegyeket egyszerre hordozó kávékülönlegességből, a Starbucks Siren’s Blend szemeskávéból főzött feketét, a keletkező zaccot pedig az Eszterkrém alapítójának irányításával rövidesen fel is használtuk.

starbucks, sirene blend, kavezacc, zacc, blend, kornyezettudatos, ujrahasznositas, kave, starbucks, kavezolanc, ruzs es mas

Természetes dörzsszivacs, alternatív mulcs és prémium testradír-alapanyag

Magyarországon az AmRest által üzemeltetett Starbucks kávézólánc tavaly számos olyan kezdeményezés mellé állt, amelyekkel együttműködve, közösen hozzájárulnak egy fenntarthatóbb jövő kialakításához. Az idei évben a tervek szerint tovább bővíti a környezettudatosságot támogató aktivitások listáját. A Starbucks a kávézókban bevezetett környezettudatos lépések mellett a vendégeket a tudatos otthoni választásokara is ösztönzi, éppen ezért oszt meg számos, a kávézacc otthoni felhasználását szorgalmazó megoldást.

A zacc kiválóan alkalmazható növények földjéhez keverve, így nem pusztán természetes trágyaként funkcionálhat, de segíthet visszaállítani a föld tápanyagtartalmát, ezzel olyan hasznos élőlényeket odacsalogatva, mint a földigiliszta. A kávé magas nitrogéntartalmának köszönhető szagtalanító hatásának előnye nem pusztán a hűtőszekrénybe, cipőkbe vagy épp szennyeskosárba helyezett zacc formájában élvezhető. Bizonyos növények földjébe keverve a szagtalanító hatás miatt megóvja a virágokat a hangyáktól, valamint távoltarthatja a szúnyogokat, a gyümölcslegyeket, és más, nem szívesen látott bogarakat is.

Az érdes állagú, antibakterializáló hatású kávé alkalmas lehet természetes szivacsként az edényekre tapadt makacs szennyeződések eltávolítására, a lefolyó, a tűzhely vagy éppen a grill tisztítására, valamint a kandalló kitakarítására is. A hamu kitakarítása az egyik legnehezebb feladat a kandallók esetében, nem elég pusztán a hamu eltakarítására figyelni, a füstgomolyagokat sem szabad kiereszteni a szobába. A kávézacc erre is tökéletes megoldást nyújt, ugyanis a hamura szórva megszünteti nem csak a hamu színező hatását, de a szagát és a hamufelhőket is.

Az otthoni munka után jól megérdemelt feltöltődésben is hangsúlyos szerepet kaphat a kávé, egyszerű, ám nagyszerű, prémium testradír készíthető az otthon is fellelhető, akár fogyasztásra is alkalmas alapanyagokból. A massza elkészítéséhez az alapanyagok mellett elég egy kisebb tégely, egy evő- és egy teás kanál. Barna nádcukorból 4 evőkanállal kanalazzunk a tégelybe, de legalább az edény egyharmadáig töltsük meg, majd ezt dúsítsuk fel a 6-8 evőkanál kávézaccal, a tégely kétharmadáig. Az elkészült masszához adjunk 6 evőkanál jó minőségű jojoba olajat, 4-5 evőkanál mandulaolajat, 3 evőkanál avokádóolajat, és a fűszereket. Az érzékenyebb bőrűek csínján bánjanak a fahéjjal és a szegfűszeggel! Ezek az összetevők akár el is hagyhatók. Az alapanyagok másnapra fognak összeérni, de már a frissen elkészült kozmetikum is varázslatos illatú.

 

starbucks, sirene blend, kavezacc, zacc, blend, kornyezettudatos, ujrahasznositas, kave, starbucks, kavezolanc, ruzs es mas

rúzs és más tipp, rúzs és más, tipp

Ha otthon nem gyűlik össze elegendő mennyiségű kávázacc, szívesen adnak bármely Starbucks kávézóban!

starbucks, sirene blend, kavezacc, zacc, blend, kornyezettudatos, ujrahasznositas, kave, starbucks, kavezolanc, ruzs es mas

A Starbucksról

A Starbucks CoffeeCompany története 1971-ben kezdődött Seattle-ben. Mára világszerte jelen lévő hálózatával a Starbucks világelső a minőségi pörkölt kávé előállítása és értékesítése terén. A Starbucks CoffeeCompany elkötelezett híve annak, hogy kizárólag a megbízható forrásból származó és a legmagasabb minőségű arabica kávét szolgálja fel világszerte. A cég kiváló minőség iránti rendületlen elkötelezettsége és határozott irányelvei biztosítják azt, hogy fogyasztói minden egyes csészében megízlelhessék az egyedülálló Starbucks Élményt.

Kapcsolódó bejegyzések