INTERJÚ TOMÁN SZABINÁVAL DIÉTÁRÓL ÉS MÁSRÓL

Rúzs & Más / 2016-08-24

Tomán Szabina nevét sokan, arcát még annál is többen ismerhetik, ugyanis az első igazi hazai topmodell generáció ismert és elismert tagja volt. Szabina a munkája miatt folyamatosan diétázni, fogyókúrázni volt kénytelen, ami sok kellemetlen mellékhatással járt – valójában innen indult a Toman Diet története.

– Hogyan jött, hogy ezzel foglalkozz?
– Erős testalkatot örököltem: a családtagjaim nemcsak magasak, hanem testesek is. Emiatt sokat éheztettem magam, egészségtelen fogyókúrákkal, sőt tablettákkal fogyasztottam magam. Mindezt megsínylette a hajam, a bőröm, de ami a legrosszabb nem volt energiám, fáradékony voltam. Ebbe tönkre lehet menni, ezért kezdtem el keresni a fogyás egészségesebb alternatíváját. A testépítőknél kötöttem ki, akik fehérjeporokat fogyasztottak – ezzel viszont az volt a probléma, hogy tömeget növeltek, izmot építettek, ami egy modell esetében nem túl szerencsés. Amikor aztán várandós lettem a kislányommal, úgy döntöttem, hogy semmit nem vonok meg magamtól és tőle, a sok önsanyargatás után habzsolni kezdtem. 30 kg plusz lett a végeredmény, aminek jelentős része a szülés után is rajtam maradt. Kellemetlenül éreztem magam, hogy a gyerekem mindjárt 2 éves, én pedig úgy nézek ki, mintha csak nemrég szültem volna. Egy szlovák fehérjekészítménnyel sikerült leadnom a fölös kilókat. Elkezdtem mélyebben foglalkozni a témával, igyekeztem a diétát úgy módosítani, hogy a hétköznapokban működjön. Az elmúlt évek tapasztalataiból született a Toman Diet módszer.

– Hol és hogyan készülnek a termékeid?
– A fehérjeporok Franciaországban készülnek. A gyár laboratóriumában egy nagytudású professzor segítségével fejlesztjük az ízeket. Ő rengeteget segít nekem, sokat tanultam tőle. A kekszek, csokik és a többi snack-ek Belgiumban. Ezek felkutatása nem volt egyszerű. Sok cég termékét végigkóstoltam, de nem ízlettek, fűrészporra emlékeztetett az állaguk. A belga üzemben viszont olyan finom csokis keksszel kínáltak, ami tökéletes illúziót adott és rengeteg energiát: a hosszú üzemlátogatás során sem éheztem meg. A legjobbat választottam, még ha magas is a beszerzési ára, vagyis alacsony rajta a haszonrés. De nekem fontosabb szempont a minőség.

Toman Diet erdei gyümölcsös desszert

– Ezekben a levesporokban, desszertekben is van aroma – ez nem egészségetlen?
– A termékeinkben kevesebb aroma van, mint a bolti porlevesekben és édességekben, egyéb összetevőik – hozzáadott vitaminok, ásványi anyagok – hozzájárulnak a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

– Végül is mi a különbség a Toman Diet fehérjék és a testépítők által fogyasztott fehérjék között?
– Mi 1 kg testtömeghez 0,8-1 gramm fehérjét számolunk, míg utóbbiak 6-8 grammot! Ez nagyon megterhelő a szervezet számára. Emellett a tömegnövelő fehérje poroknak általában magas a szénhidrát tartalmuk, míg a mieink édesítőszert és csak kevés cukrot tartalmaznak. A Toman Diet a fehérjével csak védelmet biztosítunk az izmainknak, tömegnövelést nem okozunk!

– Először azt hittem, hogy a fehérjediéta szénhidrátmentes étkezést jelent.
– A szervezetnek szüksége van mindenre – szénhidrátra, cukorra és zsírra! A Toman Diet lényege, hogy a vércukor szintet nem engedi leesni, így nem alakul ki éhség. Az édes ízeknek köszönhetően nem lesz édességhiányunk és nem fogunk hozzányúlni a tiltott édességekhez. Minden van a diétában, amire szüksége van a szervezetnek: ásványi anyagok, vitaminok, só. A diéta során nem lassul le az anyagcserénk a gyakori étkezéseknek köszönhetően.

– Nekem egy dolog hiányzott a diéta első fázisában: a tejtermékek.
– A diéta második szakaszától már fogyaszthatók tejtermékek, de közülük csak a joghurt és zsírszegény túró ami megengedett. A Toman Diet termékek tartalmazzák azokat a kiváló minőségű hasznos kivonatokat, amire a szervezetnek szüksége van.

– Mennyire jellemző, hogy a diéta után visszaszedik a vendégeid a leadott kilókat?
– Kétféle típusú vendég van: az egyik 3 hónap Toman Diet után szépen lefogy, és azt mondja, hogy most aztán hagyjuk békén, mindent belead, majd fél év múlva újra jelentkezik. Még ekkor sem megy vissza minden, amit leadtak, de azért a kemény evésnek-ivásnak megvan az eredménye. Ők nagyjából a vendégek 20%-a. A többi 80% viszont figyel arra, hogy a diéta végeztével is megtartsa az új, jó szokásait – mi úgy mondjuk „tomanizálódik”. A Toman Diet nem csodaszer, hanem mankó: segítség ahhoz, hogy rutinná váljon az egészséges étkezés. A vendég is keményen dolgozik azon, hogy kontroll alatt tudjon változni! Ha valaki visszaszed, pontosan tudja, mitől van!

– Ha csak a súlyomat szeretném megtartani, de nem akarom a diétát végigcsinálni, van rá lehetőség?
– Igen, ilyenkor konzultációt követően beállítjuk a 3. szakaszt. De ilyenkor nem kell csodát várni, egyszerűen csak több fehérjét és kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.

– Szerinted miért ilyen elterjedt probléma a túlsúly?
– Túl vagyunk etetve, túl van ízesítve minden és nagyon sok olyan ételt eszünk, amire nem lenne szükségünk. A kenyér eredetileg 3 összetevőből áll. Nézd meg a bolti kenyereket, mi mindent beletesznek – például penészgátlót. A cukrozott italaink, a tejeskávéink túl sok cukrot tartalmaznak! A készételek hízlalnak, leterhelik a szervezetet.

– Hány helyen lehet elérni a Toman Diet módszert?
– Jelenleg országosan 7 Toman Diet Életmód Központ működik és az év végéig ez a szám a tervek szerint 15 lesz!

– Nem lehet egyszerű egy ekkora céget család, gyerek mellett irányítani!
– Én nem értek mindenhez, viszont olyan kollégákkal dolgozom, akik egy-egy részterületnek a szakértői. Valóban most, a terjeszkedés időszakában rengeteg a dolog, de idővel szeretném majd az egyéb feladatokat leadni és visszatérni a konzultációhoz, amit a legjobban szeretek!

– A sokszázadik konzultációd után sem unod?
– Nekem minden nap öröm bejönni! Mindenki egy kicsit más, és ettől jó!

Tomán Szabina, Toman Diet

Kapcsolódó bejegyzések