Post Image

INTERJÚ DANCSÓ ERIKA MESTERFODRÁSSZAL

Rúzs & Más / 2023-09-20

Dancsó Erika a L’Oréal Professionel nagykövete Szentes után Budapesten is szalont nyitott. Hogyan talált egymásra és lettek barátok Szentesről egy álmodozó fodrász és a világ legelismertebb francia fodrász ikonja? A fodrászatról, érzelmekről, véletlenről és egy életútról beszélgettünk, ami a frizurakészítés művészi szintre emeléséről is szól.

dancso erika, szalon, fodrasz, fodrasz szalon, inetrju, ruzs es mas, mesterfodrasz, loreal

– Biztosan százmilliószor feltették már ezt a kérdést, de muszáj ezzel kezdeni: miért éppen a fodrászat?
Dancsó Erika: Érdekes, hogy nem én döntöttem arról, hogy ez lesz a hivatásom. Gyerekkoromban sokat rajzolgattam, jó kézügyességem volt. Ezt az osztályfőnököm is észrevette, akinek emlékeim szerint mindig csodás frizurája volt. Az ő javaslatára mentem fodrász tanulónak. A barátnőimmel abban az időszakban buliba menetel előtt sokat piperészkedtünk és mindig örömmel töltött el, hogy én lehetek a fodrászuk és persze legfőképpen az, hogy boldoggá tehettem őket egy-egy új frizurával. A suli elvégzése után saját kis fodrászszalonomban dolgoztam Szegváron.

– Aztán történt valami…
D.E.: Sokat dolgoztam, közben anya lettem, ikreim születtek. Mellettük eleinte nem tudtam dolgozni, de nagyon hiányzott az alkotás. Öt hónaposak voltak, amikor autóbalesetem lett. A gerincem törtem három helyen, hónapokig feküdnöm kellett. Ott átértékeltem mindent. Már csak az számított, hogy tudok-e még valaha járni vagy meg tudom-e ölelni a szeretteim… Míg feküdtem, unaloműzés gyanánt szakmai videókat néztem. Ott találtam rá Laetitia Guenaou-ra, akinek imádtam a hajshow videóit. Már akkor sokat tanultam ismeretlenül is tőle.

– Itt jött egy nagy csavar az életedbe
D.E.: Igen. Szerencsésen felépültem és egy váratlan és véletlennek mondható utazásnak köszönhetően megismerhettem Laetitiat személyesen. A nagy találkozást sosem feledem el, hiszen életem meghatározó élménye volt az a pillanat, amikor élőben is ott volt a „virtuális mentorom”, végre beszélgethettem vele és elmondhattam, hogy mennyi mindent kaptam tőle már addig is. Ezután csatlakoztam az ő általa létrehozott fodrász akadémiához, a Le Monde-hoz és ez volt életem egyik legjobb döntése.

dancso erika, szalon, fodrasz, fodrasz szalon, inetrju, ruzs es mas, mesterfodrasz, loreal

– Miért fontos számodra még mindig, hogy fejlődj tanulj, hiszen már oktatsz is a L’Oréal akadémián?
D.E.: 2012 óta a L’Oréal akadémián oktató fodrászként is dolgozom. Amikor csatlakoztam a Laetitia által létrehozott Le Monde fodrásziskolájához, nem sejtettem, hogy életem egyik legjobb döntése és befektetése volt. Nagyon sok országból voltak fodrászok, de mára én maradtam. Laetitia először a gondolkodásom alakította át. A tanításának lényege az egyediség, hogy mindig egy egységben kell nézni a személyt. Először diagnosztizálunk. A színre, a formára, a fejformára, a sziluettre koncentrálunk. Célunk az, hogy olyan egyediséget hozzunk létre, amit nem a divat, a cégek, az influenszerek diktálnak. Ez a „francia vonal” lényege, hogy olyan maradandót alkossunk, amivel a belső szépsége, kisugárzása is megváltozik a vendégeinknek. Az egyediség és a természetesség harmóniába kerüljön.

– A Dancsó Erika féle fodrászkodásnak mi a lényege?
D.E.: Nagyon fontos számomra az érzelem. Mert a vendég amikor eljön hozzám, egy adott érzelmi állapotban van és ez alapján választ színt, mondja el, hogy milyen formát szeretne. A nőknek is megvannak az életkori szakaszai. Mást szeret egy lázadó korszakban lévő, mást egy anya, akinek a gyermekei a legfontosabbak, és mást, aki a nőiségét szeretné újra kiemelni a frizurájával. Mindennel tudunk kommunikálni, a hajunkkal is. Erre én különösen érzékeny vagyok, de nagyon fontosnak is tartom. Tulajdonképpen az érzelmi alap nálam 50%-ot jelent a munkám során, enélkül nem is tudok működni.

– A színpadi showkban is otthon vagy.
D.E.: Két vonalra lettem „kiképezve”. Először a látásmódom változott meg a fodrász szakmán belül. Az alapok elsajátítása után jött a színpadi képzés. Ez megint nagyon más világ. A színpadon mindig a túlzás a lényeg. A túlzásban is benne kell lenni az apró szakmai finomságoknak. De ezt látványosan kell bemutatni, hiszen a színpadon minden kicsinek látszik. Ott meg kellett tanulni, hogyan mozogjunk, hogyan használjuk az eszközöket. Akár egy hajlakk fújást, hogy miként kell „színpad kompatibilisen” fújni. Mindennek pontos koreográfiája van, minden másodperc meg van tervezve. Ez egy előadás. Amikor a színpadon vagyok az én vízióm az, amit a modellekre szabok. A szalon munkában mindig a vendégem van fókuszban.

dancso erika, szalon, fodrasz, fodrasz szalon, inetrju, ruzs es mas, mesterfodrasz, loreal

– Most milyen az aktuális hajtrend a nagyvilágban?
D.E.: Most éppen a nyolcvanas-kilencvenes évek divatja tért vissza. Bár én ezt már tavaly elkészítettem a kollekciómban, Laetitia inspirálásával. A Charlie hajak „dübörögnek” újra. Olyan érdekes, amikor hazatérek egy külföldi bemutatóról, sokszor a vendégeim kérésére bevetek újdonságokat. És nem számít a nagyváros vagy kisváros, Párizs vagy Szentes… Az adott vendég számít, hogy ő mit mer bevállalni, mit szeretne mutatni magából. De ha ránéznek, nem a haját fogják külön elemezni, hanem az összképet. Az embert fogják észrevenni….

– Hogyan készül el a jövő évi trendeket bemutató ikonikus kollekciód?
D.E.: A kollekciómat Laetitiaval együtt hozzuk létre. Amikor egy kollekció készül, megvannak az adott színek, képek, és ehhez adjuk a többit. Ehhez választjuk a texturát, a formákat, a ruhákat, a sminket. Kell azért egy inspiráló érzés, amiből ki tudok indulni. Ez általában az utazások alkalmával jön el. De engem gyakran a természet, a növények is inspirálnak. Amikor összeállt a kép bennem, elküldöm a stylistnak, sminkesnek és minden művész beleteszi a maga érzéseit, tudását, kreativitását és így lesz egy egység, ami az új, vagyis így jön létre a TREND. Amit már elárulhatok a 2024-es trendről: színekben a meleg árnyalatok uralkodnak és a természetesség. A frufru is új laza formában tér vissza.

– És most a fővársoban is megnyílt a Dancsó Erika Szalon Budapest. Mi a különlegessége a helynek?
D.E.: A Hold utcában nyitottuk meg szeptember 8-án a szalonunkat. A hely nagyon megfogott, kicsit párizsi utcára emlékeztet a nagy fáival és az épületben is érzem a történelmet. A belső tér kialakítása is ebben a szellemben történt, próbáltuk a régit az újjal ötvözni és a stílusok úgy keverednek, hogy mindenki találjon egy pontot, ami a kedvence, ami megfogja és jól érzi ettől magát nálunk. Hiszen a fodrászkodás egy kikapcsolódás, azaz „énidő” a vendégeink számára.

dancso erika, szalon, fodrasz, fodrasz szalon, inetrju, ruzs es mas, mesterfodrasz, loreal

– Milyen extra szolgáltatások várják a vendégeket?
D.E.: Szolgáltatásaink magas szintűek, világszerte a legmagasabb minőségű termékekkel várjuk vendégeinket, melyet a L’Oréal Professionnel és Kérastáse biztosít. Minden kezelés egy hajdiagnosztikával indul, ami a fejbőr és a haj vizsgálata. Ez alapján először megállapítjuk, hogy milyen a haj minősége, hol lehetne javítani és mivel. És ami még nagyon fontos, nagyon jó csapat állt össze a budapesti szalonban is. Azon vagyok, hogy mint egy bástya segítsem őket szakmai kiteljesedésükben. Laetitia is érkezik tavasszal, hogy a tavaszi-nyári kollekciót megálmodjuk együtt. Ezt a budapesti csapatommal fogjuk most megalkotni, nagyon várom már a közös munkát és immáron a vendégeket az új szalonunkba is.

dancso erika, szalon, fodrasz, fodrasz szalon, inetrju, ruzs es mas, mesterfodrasz, loreal

https://www.dancsoerika.com/

Kapcsolódó bejegyzések