Post Image

ILLATAKADÉMIA: AZ ILLÓOLAJOK TITKOKKAL TELI VILÁGA I.

Rúzs & Más / 2020-12-26

Egy különleges kis könyvet kaptam legutóbbi találkozásunkkor a LUSH ügyvezetőjétől. Annyira megtetszett, hogy meg szerettem volna osztani Olvasóimmal, így a márka hozzájárulását kértem és meg is kaptam!  Fogadjátok szeretettel egy új sorozat, az Illatakadémia keretében “Az illóolajok kézikönyvéből” átvett szemelvényeket!

„Amikor kinyitsz egy illóolajos üvegcsét, belépsz egy olyan világba, mely jóval régebbi, sokkal elementárisabb hatású és sokkal-sokkal erőteljesebb, mint képzelted volna.” Simon Constantine, Vezető parfümtervező és Beszerző, LUSH

Az elegáns katalógusoktól a flanelingekig és a hippihangulatig – az illóolajok imázsának kalandos története volt az utóbbi évtizedekben. Ideje rendbe tenni a dolgokat!

Először is, az illóolajok világa nem csupa ragyogás és kedvesség. Ezek az olajok a természet kőkemény harcosai, legyen szó a betolakodók elűzéséről a növények önvédelmének érdekében, vagy trükkös csapdáról, mely odavonzza a gyanútlanul arra tévedő rovarokat. A fák, bokrok, cserjék, virágok, levelek, gyökerek és a kéregből szivárgó gyanták nagyon durvák, agresszívek és félelmetesek tudnak lenni, ha akarnak.

Az illóolajok hatékonyak. Gombaölők, antibakteriálisak, és néha egy kicsit antiszociálisak. És nagyon jótékonyak is, ha helyesen és a megfelelő mennyiségben alkalmazzák őket. Profik a csábításban, és nagyon ravasz módon használják az erejüket. Ha egy illóolaj egyszer elbűvölt, nem ritka, hogy egy életre a rajongója leszel. A növények nem véletlenül utánozzák az állati feromonokat: oda akarnak csalni magukhoz.

Valóságos botanikai szirének, mámorítóak, hipnotikusak és lehúznak a mélybe. Tényleg azt hiszed, hogy Kleopátrának a szemsminkje volt az, amitől Antonius elveszítette a fejét?

Amikor kinyitsz egy illóolajos üvegcsét, belépsz egy olyan világba, mely jóval régebbi, sokkal elementárisabb hatású és sokkal-sokkal erőteljesebb, mint képzelted volna.

Ezeknek az anyagoknak a kombinációja misztikus vonzerőt kölcsönözhet az amúgy kellemes, de „semmi különös” termékeknek. Az egyszerű tisztálkodószer hirtelen átváltozik a vágy illatának hordozójává, a hajkondicionáló pedig cselesen behálózza a lelked.

Egy olyan világra szeretnénk ajtót nyitni, ahol a legmélyebb gyökerektől az utolsó virágsziromig mindent átjár a történelem, a titkok megismerésének öröme, a végletes kifinomultság és a pompás illat.  (írta: Simon Constantine)

 

Mi az illóolaj?
Bevezetés az illóolajok, az abszolútok és a parfümkészítés világába

illóolajok, illatakadémia, lush, rúzs és más

Nézzük, miről is beszélünk: az illóolajok azoknak a növényeknek az eszenciái, amelyek termelik őket. Tömény folyadékok, bennük a növényeknek azokkal az alkotóelemeivel, melyek odacsalogatják a beporzást végző rovarokat, távol tartják a kártevőket, és ami számunkra a lényeg, pompás illatot árasztanak.

Illóolajat elő lehet állítani virágokból, fákból, gyógynövényekből, fűszernövényekből, cserjékből, hajtásokból, egyszóval mindenféle növényi anyagból. De nemcsak arról van szó, hogy kitűnő az illatuk. Nagyon jótékonyak az elme, a test és a lélek számára, és ezért évszázadok óta sok mindenre használják őket a vallásos szertartásoktól kezdve a gyógyításig és az ételek ízesítéséig.

Az illóolajok száz meg százféle mindennapi termékben megtalálhatók. Gyakran azt gondolják, csak azokban a kis illatos üvegcsékben van illóolaj, amelyeket a fürdőszobában tart az ember, de valójában ennél sokkal többször találkozunk velük. Megtalálhatók a mosószerek összetevőinek listáján, az elegáns díszgyertyákban, a különleges csemegékben, a parfümökben, és még a megfázás elleni gyógyszerekben is. Az illóolajok egyszerűen elképesztőek!

Egyik leggyakoribb felhasználási módjuk a parfümkészítés. A parfümök, melyek illatossá teszik az életünket, gyakran nem mások, mint illóolajok ügyesen összeállított kompozíciói, melyeknek megalkotása olyan, mint amikor a művész festékekből és színes tintákból létrehoz egy képet. A parfüm szó a latin per fumum – szó szerint: füst által – kifejezésből ered. Ez a legrégebbi módszerre utal, mellyel a növényekből felszabadították az illatanyagokat.

Több száz növényből lehet illóolajat kivonni, és ez azt jelenti, hogy az illóolajok rendkívül változatosak megjelenésük, állaguk, színük és illatuk tekintetében, nem is beszélve azokról a módszerekről, amelyekkel előállítják őket.

Az, hogy milyen módszerrel vonják ki az illóolajat, attól függ, milyen növényről van szó. Minden eljárás egy kicsit más terméket eredményez, kaphatunk abszolútot, koncentrátumot, vajat vagy illóolajat. Azonban állagtól függetlenül mindegyik csodás hatással van a testre és a lélekre.

Kapcsolódó bejegyzések