Post Image

ÍGY VISELKEDJ, HA ZAKLATNAK, VAGY HA UTCAI ZAKLATÁS TANÚJA VAGY!

Rúzs & Más / 2022-07-25

Egy nagyszerű kezdeményezést osztok meg veletek, egy módszert, amivel segíthetünk magunkon és egymáson, ez pedig a STAND UP, a L’Oréal Paris kezdeményezése az utcai zaklatás ellen. Előljáróban csak annyit, hogy én elvégeztem a 10 perces digitális képzést (ITT )és nem lehetek elég hálás érte!

Füttyögés, szexista megjegyzések, fogdosás…

Szinte nincs olyan lány és nő, aki ne tapasztalt volna még utcai zaklatást: a zaklatás bármilyen társadalmi helyzetű, kultúrájú, szexuális irányultságú nőt érint; nincs köze az áldozat megjelenéséhez, öltözetéhez vagy viselkedéséhez.
Az utcai zaklatás nem bók: az áldozatokban félelmet kelthet,megalázva és semmibe véve érezhetik magukat, súlyosabb esetben pedig traumatizálódhatnak is. Amikor zaklatás szemtanúi vagyunk anélkül, hogy közbelépnénk, azzal a zaklatást elszenvedőben elmélyítjük a traumatikus élményt és a zaklató felé azt mutatjuk, hogy a viselkedése elfogadható.
Az Ipsos felmérése szerint a magyar nők 80%-a már tapasztalt utcai zaklatást, 26%-a állította azt, hogy valaki segített.
Az utcai zaklatást nem könnyű felismerni. A zaklatás gyakran nagyon ravaszul tálalt és alig felismerhető a kívülállók számára. Fontos azonban tudni, hogy amint kéretlen verbális, nonverbális vagy testi kontaktus történik, az zaklatás.
Az utcai zaklatás egyéb típusai közé tartozik: a „véletlen” dörgölődzés, vagy ha a zaklató azt mondja „mosolyogj rám”, kétértelmű bókok, tapogatás, a személyes terébe való betolakodás, ha valaki a testrészét a másik testéhez nyomja, hirtelen szexuális támadás (pl. ha valaki megfogja a másik mellét vagy fenekét), szexista viccek, szexuális célozgatások, szexista és sértő graffiti.

Miért nem csinálunk ilyenkor semmit?

Az emberek 73%-a már szemtanúja volt szexuális zaklatásnak köztereken, de többségünk mégsem cselekszik. Úgy érezzük, tennünk kellene valamit, de inkább csendben maradunk. Tenni akarunk ellene, de nem tudjuk, mit.
A L’Oréal Paris a Right To Be  és a PATENT Egyesülettel egyesítette erejét a nők és férfiak biztonságáért, és olyan jól bevált eszközöket hoztak létre, amelyek segítségével biztonságosan közbe avatkozhatunk, ha nyilvános helyen zaklatás áldozataivá vagy tanúivá válunk. A Stand Up egy olyan program, amely segíti a nyilvános helyen elkövetett szexuális zaklatás leépítését azáltal, hogy megtanítja a nőket és a férfiakat arra, hogyan avatkozzanak közbe, amikor zaklatás szemtanúivá válnak.

“Örömmel csatlakoztunk a kezdeményezéshez, mert óriási szükség van arra, hogy Magyarországon is elinduljon a párbeszéd a nők biztonságos köztér-használathoz való jogáról. Szinte nincs olyan lány és nő, aki ne lett volna utcai zaklatás áldozata, a közvéleményben mégis rengeteg tévhit él ezzel az erőszakformával kapcsolatban. Reméljük, hogy a kampányhoz csatlakozva minél több embernek tudunk eszközöket adni ahhoz, hogy magabiztosan és hatékonyan fellépjen a zaklatás és a nők elleni erőszak ellen.” – Mészáros Gréta, a PATENT Egyesület munkatársa, nőjogi aktivista

Az 5D módszer gyorsan és egyszerűen segít

A L’Oréal Paris és a a Right To Be megalkotott egy 5D-s módszert, ami egy szakértők által jóváhagyott eszközkészlet, és segíti a biztonságos közbelépést, ha utcai zaklatás tanújává válunk.

Az 5 D elemei:
Distract – Zavard meg
Tegyél úgy, mintha egy barátja lennél/kérdezd meg a pontos időt/tereld el a figyelmet/légy kreatív.
Delegate – Delegálj
Keress valakit, aki valamilyen hatáskörrel rendelkezik, kérd meg, hogy avatkozzon közbe
Document – Dokumentálj
Figyelj és tanúskodj, jegyezd le vagy vedd fel videóra a zaklatást és add oda az áldozatnak a rögzített bizonyítékokat
Direct – Irányíts
Emeld fel a hangod és szólítsd meg a zaklatót, majd fordítsd a figyelmed a zaklatást elszenvedőre
Delay – Késleltess
Az incidens után vigasztald meg a zaklatást elszenvedő személyt és erősítsd meg őt abban, hogy a zaklató viselkedése helytelen volt.

Ha szeretnéd megtudni, hogyan szállhatsz szembe az utcai zaklatással, vegyél részt egy digitális képzésen, vagy iratkozz fel egy élő képzésre a PATENT szervezet  oktatóival: https://www.standup-international.com/hu/hu/training/landing

Kapcsolódó bejegyzések