Post Image

ÍGY KÉSZÍTS TÖKÉLETES TEJESKÁVÉT! (KÜLÖNLEGES RECEPTTEL)

Rúzs & Más / 2019-05-24

Mi magyarok majdnem 5 milliárd csésze kávét fogyasztunk el évente, amelynek közel 85 százaléka hozzáadott tejjel készül – derült ki a Nespresso korábbi kutatásaiból. A tejjel készült kávéreceptek esetében azonban a kávé minősége mellett fontos, hogy milyen tejet használunk az elkészítés során, legyen szó akár hagyományos tejről, akár növényi italokról.

Legtöbbünk tehéntejet tart otthon a hűtőben, hiszen amellett, hogy ezt szoktuk meg, magas biológiai értékű italról van szó. „A tej kiváló kalciumforrás, de emellett magas a foszfát,- kálium-, magnézium- és szeléntartalma, valamennyi zsírban oldódó vitamin (A,D,E,K) és a B1-től B12-ig minden B vitamin megtalálható benne. Vásárlásnál fontos megnézni mennyi a fehérje- és zsírtartalma, a csomagolás mikéntje, a minősége és a pasztőrözés hőmérséklete” – tanácsolja Sándor Tamás, a Bükki Sajtmanufaktúra tulajdonosa. Tejeskávék esetében a tejhabnak is fontos szerep jut. Ebből a szempontból a tejfehérje mennyisége a fontos, ugyanis annál szebb lesz a tejhab, minél magasabb a fehérjetartalom. Ahhoz, hogy igazán jó textúrájú tejhabot tudjunk készíteni, 3,5-3,6 %-os fehérjetartalmú tejet érdemes beszereznünk.

Az utóbbi években egyre nő a növényi italok népszerűsége is, hiszen kiváló opciót jelentenek azok számára, akik kerülik az állati eredetű fehérjét, speciális diéta szerint (például vegán vagy paleo) étkeznek, vagy tejfehérje allergia, galaktozémia miatt különleges étrendet követnek. Tápanyag-összetételüket tekintve a tej és a növényi ital különbözik egymástól. Annak ellenére, hogy mindkettő vitaminban gazdag, a legtöbb készen kapható rizs, mandula, zab és szója ital hozzáadott kalciumot és D-vitamint is tartalmaz. Minden növényi ital nagyon ízletes, így kiváló kiegészítője a tud lenni a kávénak. Amennyiben csak egy kicsit szeretnénk hozzáadni a kedvenc reggeli italunkhoz, úgy a kókusz és a mandula ital javasolt, mert a zab és a rizs ital vizessé teheti a kávénkat. Ha inkább capuccino-t vagy latte-t innánk, akkor érdemes szója italt használni, hiszen fehérjetartalma szinte megegyezik a tehéntejével, így szép tejhabot készíthetünk belőle.

A Nespresso szakértői hat évvel ezelőtt létrehoztak egy kutató-fejlesztő csoportot, hogy tanulmányozzák a kávé és a tej interakcióit és a tökéletes harmónia feltételeit. A cél a kifejezetten tejes kávéváltozatokhoz ideális kávéőrlemények kifejlesztése volt. Így született meg a Nespresso BARISTA CREATIONS, melyről korábbi cikkünkben beszámoltunk. A három kávéból álló kapszulakollekciót kifejezetten a tejes kávéreceptekhez fejlesztették ki, hogy minden tejeskávét kedvelő megtalálja a számára megfelelő kapszulát, készítsen akár édeskés, krémes cappuccinot, esetleg egy rövid, intenzív cortadot.

Nespresso, tejeskávé, barista creations, scuro, sós-karamellás, rúzs és más

Végül, a különlegességek kedvelőinek egy egyszerű, ugyanakkor finom recept a Nespresso-tól:

Sós karamellás mokka

Nespresso, tejeskávé, barista creations, scuro, sós-karamellás, rúzs és más

Hozzávalók:

• 2 szelet Nespresso sós-karamellás étcsokoládé
• 1.5%-os zsírtartalmú tej (100 ml, habosítva)
• Nespresso BARISTA CREATIONS Scuro (espressóként elkészítve, 40 ml)

Eszközök: Nespresso View Cappuccino csésze + Nespresso Barista Receptkészítő vagy bármely Aeroccino tejhabosító illetve egyéb tejhabosító készülék

Nehézség: Közepes
Elkészítési idő: 5 perc

Recept:

• Öntse a 1.5%-os zsírtartalmú tejet Barista Receptkészítő készülékébe vagy Aeroccino tejhabosítójába a minimum jelzőig!
• Válassza ki a „Latte Art” receptet a Barista Receptkészítő készüléken, vagy készítsen forró tejhabot tejhabosítójával!
• Egy VIEW Cappuccino csészébe tegyen két szelet sós-karamellás étcsokoládét!
• Főzzön rá az étcsokoládéra egy Scuro kávékapszulát (40 ml, espressóként lefőzve)!
• Az elkészült meleg tejhabot öntse a csészébe.

További információk és receptötletek: www.nespresso.com

 

ÍGY KÉSZÍTS TÖKÉLETES TEJESKÁVÉT! (KÜLÖNLEGES RECEPTTEL)
5 (100%) 3 vote[s]

Kapcsolódó bejegyzések