HELYZETJELENTÉS A FEHÉRJE DIÉTÁRÓL

Rúzs & Más / 2016-07-21

Ahogyan előző cikkemben jeleztem, a Toman Diet beható tanulmányozását követően úgy döntöttem, hogy én is belevágok. Mert ugye ritka az olyan nőnemű lény, akin 40 fölött ne lenne pár kilócska súlyfelesleg. Hát rajtam is van, mégpedig 4-5. És hiába nem vacsorázom, hiába futok: egy gramm, annyi sem moccan belőle!
A Toman Életmódközpontban végzett állapotfelmérés alátámasztotta az elméletemet – bár az ő megfogalmazásukban ez sokkal szofisztikáltabban hangzott, miszerint testzsír százalékom és izmaim aránya nem tökéletes. Azért olyan nagy baj szerencsére nincs, mivel a nagyjából optimális 30-30 helyett 33-28. Persze a zsír javára. Na, ezen kellene fordítani, de már egy döntetlennek is örülnék (legalább annyira, mint a Portugálok elleninek!).

Másnap reggel neki is fogtam első fahéjas-almás zabkása reggelimnek, amely kifejezetten kellemes meglepetéseket okozott: egyrészt a finom íze miatt, másrészt az adag nagysága ellenére igen laktatónak bizonyult. Ráadásul jól megszomjaztam tőle – ahogyan azóta is az összes jobbnál-jobb ízű fehérje fogástól – így nem jelent problémát a napi 3,5 liter innivaló abszolválása. (Nekem sem, aki egyébként alig iszik.)
Az első 3 napon csak a fehérjeporokat, illetve meghatározott zöldségeket fogyaszthattam, a negyedik naptól csirke/pulyka/halhúst, illetve vacsorára pulyka/csirkemell sonkát is ehetek. Mivel alapból nem vagyok a zöldségek nagy barátja, a megengedett 20 féléből csupán a cukkinit, kígyóuborkát, gombát, spenótot, retket, zöldbabot, tököt valamint spárgát eszem meg (így leírva nem is fest olyan rosszul!).

fehérje diéta leves

Toman Diet spárgaleves

Mivel egyszer, évekkel ezelőtt már próbálkoztam egy fehérjéken alapuló fogyókúrával (csak tojás, hús és zöldség) és borzasztóan éreztem magam tőle, féltem kicsit az egésztől, de főleg az első 3 naptól. Szerencsére a tudományos alapossággal összeállított diéta, a sok finom édes ízű desszerttel semmilyen problémát nem okozott:

Valóban nem érzek éhséget az étkezések között, mivel annyira eltelítenek! Egyedül a hétvégi későn kelések alkalmával korog a gyomrom, amit egy gyors fehérje reggeli orvosol. A nap folyamán nem számolgatom a perceket, hogy mikor jön a következő adag, mivel a jóllakottság érzés bőven kitart.
Nem érzékeltem a szénhidrát-elvonás tüneteit: nem voltam agresszív és ideges (mint az említett régi fogyókúra elején), nem fájt a fejem és nem sóvárgok az édességek után. Bár eleinte kiéreztem az édesítőszert a desszertekből, pár nap alatt teljesen megszoktam és most már egyáltalán nem érzem.
Nem vagyok fáradékony, sőt: energikusnak érzem magam.
Most az első, legszigorúbb kéthetes szakasz 8. napjánál tartok, ha a mérlegem nem csal (néha szokott) 2 kg mínusznál, és mintha itt-ott láthatóan is vékonyabb lennék (deréktájt, combban és csuklóban:-)).

fehérje diéta édes fogás

Toman Diet tejkaramellás desszert

Még egy nagy előnye a Toman Diet diétának, hogy nem bonyolítja meg nagyon az életet – esténként két napra előre elkészítem az ebédemet (natúr csirkemell-cukkini párosítást ennyiféle variációban még sosem alkottam:-)) és a mini habverőmön (ezzel keverem simára a porokat) és egy műanyag tálkán kívül másra nincs szükségem a nap folyamán. Tehát a munkahelyi étkezést könnyű megoldani.
A jól összerakott tápanyag-tartalomnak köszönhetően nem esem kísértésbe – a diétát egyszer sem szegtem meg. Már várom a 2. hét végén esedékes konzultációt, de főként azért, hogy lássam az eredményeket és talán már a Toman Diet csokoládéit, kekszeit, nápolyiját is kipróbálhatom! Ja, és feltétlenül meg kell kérdeznem, hogy lehet, hogy a joghurtos-sztracsatellás valamint a banános desszertben található csokidarabkák valamint a levesekben lévő ropogós krutonok hogyan férnek bele egy fehérje diétába!

fehérje diéta édes fogás

Kapcsolódó bejegyzések