Post Image

HASZNOS TIPPEK ILLÓOLAJOK HASZNÁLATÁHOZ

Rúzs & Más / 2021-03-26

Volt már ennél egyszerűbb az életünk: ki a gyerekkel otthon épp a zoomot bűvöli, ki a hatszázadik kivágós játékkal szenved, ki pedig home office-ban próbál teljesíteni, miközben ezer más teendő vonja el a figyelmét. Nehéz helyzet elé vagyunk állítva, nem is kérdés, hogy kibillentünk a megszokott egyensúlyból. Az illóolajak hathatós segítséget adhatnak, hisz latba vethetjük nyugtató vagy éppen élénkítő erejüket, segíthetik a koncentrációnkat. Természetesen nem mindegy, milyen olajat használunk. A Herba Therapy illóolajai mind bevizsgáltak és igen magas minőségűek. Álljon itt néhány hasznos tipp és fontos információ:

Lankadó figyelem esetén párologtass citrom illóolajat – amennyiben nincs 6 év alatti gyermek otthon, mehet mellé egy kis fahéj is, nagyon jó a fertőtlenítő hatása
Fáradt édesanyák életkedvét az édesnarancs és vagy kukeba olaja hozhatja vissza
A családi fészek harmonizáláshoz grapefruit párologtatása javasolt

Valódi növényi kivonattal állunk-e szemben?

A HerbaTherapy nagy hangsúlyt fektet az illóolajok minőségére, figyelve az illóolajbeszerzés forrását, az illóolajok összetételét és azok tárolását, mivel a minőség meghatározza a hatásosságot és a biztonságot is. Az illóolajokat hamisíthatják, szennyezve lehetnek gyom- és rovarirtószerekkel, lágyítókkal, illetve természetes összetételük is változhat például a tárolástól vagy termesztési körülményektől függően. A HerbaTherapy éppen ezért mindent megtesz, hogy állandó és jó minőséget biztosítson a vásárlóknak.

Legtöbb esetben az értékes illóolajat szintetikus anyaggal vagy silányabb szüretelésből származó növényi kivonattal keverik. Ez önmagában nem probléma, ha az illóolajat kizárólag illatosításra használják és ajánlják.

Mikor érdemes magas minőségű, terápiás hatású, 100% tisztaságú illóolajat vásárolni?

A drágább és magas minőségű illóolajokat akkor érdemes szakembertől megvásárolni, ha azt a megváltozott egészségi állapot helyrealítására, védelmére, egészségmegőrzésre használjuk. Ha az illóolaj bármely formában érintkezik a bőrrel, inhalálunk, fürdővízbe rakjuk, pakolás, borogatás alkalmával használjuk. Bár az illóolajok sokféle komponenst tartalmaznak, hatásukat jellemzően egy vagy két alkotóelem dominálja, amiről hozzáértő, hatóanyagok terén ismertes szakember tud nyilatkozni.

A kereskedelmi forgalomban kapható illóolajok közül nehéz kiválasztani a természetes eredetűt, a valóban jó minőségűt. Az árak terén akár három-négyszeres eltérés is tapasztalható a különböző cégek azonos nevű, de egyáltalán nem biztos, hogy azonos minőségű (töménységű, tisztaságú) illóolajai között. A szigorúbb minősítésnek megfelelő termékeknél a különbség nyilvánvalóan az árban is érvényesül, bár önmagában az ár még nem jelent garanciát a jó minőségre.

Tényleg nincs két ugyanolyan illóolaj?

Ha szigorúan vesszük, akkor ugyanúgy nincs két egyforma illóolaj egy fajtán belül, mint ahogy a bor sem minden évben ugyanolyan. A fontosabb hatóanyagok meglétét ugyanis alapvetően meghatározza a talaj, a napsütéses órák száma, a betakarítás, a feldolgozás, a tárolás ideje és módja.
Illóolajok esetén nagyon fontos beszélni a kemotípusokról is. Ezek változatok egy fajon belül, amelyek gyakorlatilag azonosak megjelenésűek, de illóolajaiknak más a főkomponense. A kemotípusokat a fő alkotóelem után nevezik el. Kereskedelemben kapható kakukkfű illóolajoknak például a következő hét kemotípusa elérhető: karvakrol, timol, timol/karvakrol, borneol, geraniol, linalool, tujanol.

herba therapy, illóolaj, esszenciális olaj, aromaterápia, tippek, természetes, gyógynövény, rúzs és más

Biztos akarok abban lenni, hogy értékes és tiszta illóolajat vásároljak, mit tegyek?

Sajnos a hamisítás, a félrevezetés ezen a területen is elterjedt, aki jó minőségű, nemcsak illatosításra való illóolajat szeretne, tájékozódjon és olyan forgalmazót keressen, ahol szakértő (orvos, gyógyszerész, farmakológus) tud nyilatkozni a hatóanyagokról és felhasználási lehetőségekről.
Sajnos az illóolajok alapját adó növények termesztési módjára is figyelni kell, mert abban az esetben, ha a növény szennyezett az abból kinyert illóolaj is veszélyes lehet. Szennyező anyagoknak nevezhetjük azokat a vegyületeket, amelyek az illóolajok nem természetes összetevői, például peszticidek, lágyítók, oldószermaradékok (oldószerrel kinyert illóolajok esetén) vagy szándékos hamisítás során hozzáadott anyagok.

És akkor még nem is beszéltünk a hamísításról: A hamisítás célja általában a cégek profitjának a növelése. Ilyenkor szagos, vagy szagtalan anyagokat használnak az illóolajok hígításra. A szagos anyagok közé tartozhatnak egyéb illóolajok, illóolaj-frakciók vagy szintetikus illóolajkomponensek. Szagtalan adalékanyag pl.: az etanol, az ásványi olaj, az izopropil mirisztát, glikolok, ftalátok, vagy repceolaj. Dokumentált hamisításra például szolgálnak a következők: ylang ylang illóolaj hamisítása cananga illóolajjal, limonén adása grapefruit illóolajhoz, más citrusolaj használata bergamotolajban, rózsaiillóolaj higítása alkohollal vagy levendula illóolaj hamisítása spanyol zsálya illóolajjal.

A legdrágább illóolajok esetében a leggyakoribb a hamisítás. Ide tartoznak a jázmin és rózsa abszolút, szantálfa, neroli és rózsa illóolajok. A hamisítás extrém formája, amikor egyik címkén feltüntetett anyag sincs jelen az olajban. Például szintetikus metil-szalicilát kúszó fajdbogyó olajként való árusítása, vagy szintetikus benzaldehid keserű mandulaolajként való címkézése.

Ha nincs olyan személy, aki a szakszerű felhasználásról nem tud tájékoztatást adni az önmagában legyen gyanús. A HerbaTherapy nagy hangsúlyt fektet arra, beszállítóit minősítse, adott estben saját vizsgálatnak vesse alá az illóolajokat és még nagyobb hangsúlyt fektet a felhasználók edukálására, hiszen a legjobb minőségű illóolaj is veszélyes és egészségkárosító lehet, ha helytelenül alkalmazzuk.

Kapcsolódó bejegyzések