Felnőttkori pattanás – K.O.!

Zsolesz / 2013-04-08

Külső tényezőként a stressz, az évszakváltások, a zsíros kozmetikumok, a borotválkozás valamint a helytelen táplálkozás idézheti elő a kellemetlen bőrproblémát.
Ha eleve zsíros a bőrünk, fokozottan ügyeljünk arra, mit eszünk, mivel sok étel fokozza a zsíros bőr tüneteit. Ha étrendünkben csökkentjük ezek mennyiségét, akkor a bőrünk is tisztább lesz! A következő ételek okozhatnak problémát: olajos magvak, olajban sült ételek, csokoládé, alkohol. Ezen kívül a sok adalékanyag felhalmozódása a szervezetben is pattanás formájában jelentkezhet.

Hogyan alakul ki a pattanás?
A túlzott faggyútermelés következtében kialakuló, a bőr pórusaiban összegyűlt, megkeményedett faggyúdugó, a mitesszer elzárja a faggyúmirigy kivezető járatát, a faggyú nem tud a bőr felszínére jutni, így bennreked a zsírszerű anyag. A pangó váladékban felszaporodik a normál bőrön is jelenlévő propionibacterium acnes, melynek hatására szabad zsírsav halmozódik fel. Ezek a zsírsavak kémiai ingert küldenek a szövetek felé, ahonnan immunsejtek érkeznek. A kezdeti gyulladás helyén hamarosan megjelennek más kórokozók is (Strepto- vagy Staphylococcusok) így kialakul a gennyes pattanás. A pattanás kialakulását elősegÍtő baktériumok:  a már említett propionibacterium acnes, a staphyloccocus aureus és a propionibacterium granulosum.

Mit ne tegyünk?
Bármilyen csábító is a gondolat, hogy nyomkodással szabaduljunk meg a pattanásoktól, próbáljunk meg ellenállni a kísértésnek. A megfelelő technika alkalmazása nélkül csak szétnyomjuk a bőrünk alatt meggyűlt szennyeződéseket és zsírt, így hosszabb ideig fogja tarkítani az arcunk a piros pattanás.
Szinte hihetetlen, de még ha fegyelmezettek is vagyunk, naponta átlagosan 65-ször érintjük meg a pattanásainkat úgy, hogy észre sem vesszük! A fertőzés veszélye a leghétköznapibb tárgyak révén les ránk a leginkább: a számítógép billentyűzetének egyetlen négyzetcentiméterén 215 baktérium található, az autó kormányán 700, a telefonkagylón ez a szám 3800, de a legmegdöbbentőbb baktériumforrás a mobiltelefonunk négyzetcentinkénti 25 000 mikróbájával!
Minden egyes érintéssel növekedik a felülfertőzés kockázata – a több baktérium következménye: még több pattanás.

Mit tegyünk?
A hatékony gyógyulás érdekében a pattanást el kell szigetelni a felülfertőzési forrásoktól, és csillapítani kell a gyulladást. Ebben segít a Vichy a Normaderm Hyaluspot célzott pattanásleszárító, mely antibakteriális védőtapasz technológiával működik. Hatóanyaga a láthatatlan védőréteget képző hialuronsav, és a gyulladásgátló hatású, bőrgyógyászatilag aktív szalicilsav + LHA kombinációja. A pattanást okozó baktériumok 99,9 %‐át akár 2 óra alatt elpusztítja és a pattanásnak két nap múlva búcsút mondhatunk!

 

Kapcsolódó bejegyzések