Post Image

FELEDHETETLEN PILLANATOK KARINTIÁBAN

Rúzs & Más / 2016-11-23

A téli üdülés Karintiában mindig aktív kikapcsolódást jelent. És ez alatt nemcsak a síelés, snowboardozás, a freeride vagy túrázás értendő, a vidék még számos további lehetőséget is tartogat az idelátogató kicsik és nagyok számára egyaránt. És mindehhez csodálatosabb kulisszát elképzelni sem lehet: Karintia gyönyörű panorámát nyújtó, változatos hegyvidék, befagyott tavakkal, sok napsütéssel és enyhe klímával. És mivel Ausztria legdélebben fekvő tartománya közvetlenül Olaszországgal és Szlovéniával határos, az Alpok-Adria ízvilág ötvözete különleges kulináris élményeket ígér.

Karintia családi síelés

Teljesen mindegy, hogy valaki kezdőként, újrakezdőként vagy profiként érkezik Karintiába síelni, Ausztria legdélebbi tartományában mindenki megtalálhatja a számítását. A kellő változatosságról 30 karintiai és kelet-tiroli síterep, valamint összesen 800 kilométernyi biztonságos és tökéletesen karbantartott sípálya gondoskodik. A feledhetetlen élményekről háromezres hegycsúcsok között kanyargó alpesi sípályák, széles és enyhe lejtésű családi pályák, izgalmas buckás pályák, valamint félcsövek és hóparkok gondoskodnak, nem beszélve a mélyhóval borított, érintetlen hegyoldalakról. A Topskipass Kärnten-Osttirol-Gold síbérletnek, a külfönéle regionális síbérleteknek és a különféle ajánlatcsomagoknak köszönhetően Karintiában igazán kedvező áron síelhetünk.

A karintiai téli üdülés a sípályákon és sípályán kívül egyaránt kiemelkedő élményeket kínál. Miközben a síelők meghódítják a hegyeket, a sífutók csodálatos panorámákban gyönyörködhetnek a sífutópályákon, a korcsolyázók pedig befagyott tavakon hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek. A Weissensee például Európa legnagyobb természetes jégfelülete. Aki egész egyszerűen csak feltöltődne és pihenne egy kicsit, az kiadós sétákat tehet a hóborította tájon át vagy részt vehet egy lovas szános kiránduláson, a Katschbergen még téli lovaglásra is lehetőség nyílik. Igazán különleges élménynek számít a „Csillagok éjszakája” Heiligenblutban, valamint a holdfénynél tett hótalpas túrázás a Dobratschon.

Karintia síelés

Apropó hótalpak: a romantikára vágyók és a természetbarátok igen kedvelt helyszíne a Lesachtal, amely egy, a Lienzi Dolomitok és a Karnische Alpok között húzódó, érintetlenül hagyott terület, ahol lebilincselő túraútvonalak várják a természet szerelmeseit. Aki szívesen újra gyerekbőrbe bújna és szánkóval száguldozna a hóborította lejtőkön a völgybe, az nem hagyhatja ki a Dreiländereck 8,4 kilométer hosszú, izgalmas szánkópályáját.

Karintia Nassfeld síelés

Ezenkívül a ma már több karintiai síterületen is elérhető kora reggeli síelés (Early Morning Skiing) is szerepel a kínálatban, a bátrabbak pedig kipróbálhatják a „Ski vor 9”-t, azaz a 9 óra előtti síelést Franz Klammerrel, az alpesi lesiklás egykori olimpiai bajnokával.

A sípályáktól csak egy ugrás a termálfürdő – ez a mottója a Bad Kleinkirchheim sportrégiónak. Ez akár szó szerint is értendő, hiszen a Római termálfürdő szaunavilága valóban csupán pár lépésre található a sípályától. A villachi Karintia Termálfürdő is csodás élményeket tartogat a kikapcsolódásra vágyóknak, az élményfürdőben csúszdák, sellő-úszás és sok más várja a gyerekeket. Különlegesség: szaunázás teliholdkor.
Aki télen is szeretne természetes tavakban fürdeni, az ezt nemcsak a Wörthi-tónál évente megrendezett újévi úszás alkalmával teheti meg, hanem a fűtött vizű szállodai tavakban is elmerülhet, a Millstätti-tó, a Wörthi-tó vagy a Turrachi-tó közelében. Ezenkívül érdemes felkeresni a Karintiai fürdőházakat Millstattban és Pörtschachban, ahol a tavi wellness lélegzetelállító kilátással párosul.

Karintia hüttéiben, éttermeiben különleges kulináris élményekben lehet részünk: az Alpok-Adria konyha a régióból származó alapanyagokra támaszkodik, felhasználja a régi szakácshagyományokat, de elegendő teret kínál az újításoknak is. Emellett a különböző régiók és az évszakok váltakozása szintén megjelenik a kulináris kínálatban. Karintiában járva feltétlenül érdemes megkóstolni a karintiai töltött tésztatáskát, a fahéjas kuglófot, a lazacpisztrángot, a gailtali szalonnát és a cirbolyapálinkát. Ha nem is mindegyik alpesi menedékházban, de néhány válogatott hüttében olyan téli specialitásokat is kipróbálhatunk, mint a Glockner-bárányból és Nockalm-marhából készült húsételek, vagy a ritschert, ami egy árpagyöngyből, babból és füstölt húsból álló egytálétel.

Karintia, kulináris élmények

Karintia sokféle hagyományőrző rendezvénye és ünnepsége gondoskodik róla, hogy minél közelebbről megismerkedhessünk a vidékkel és az emberekkel. Az advent időszaka is számos lehetőséget kínál, hogy az idelátogatók a közelgő ünnepre hangolódjanak. A Wörthi-tónál is különleges atmoszféra uralkodik: hajótúra, úszó adventi koszorú és hagyományőrző programok várják az üdülővendégeket. Veldenben, a Wörthi-tónál a gyerekeket Jézuska segítőivé képzik ki, Pörtschachban a helyi kórus által előadott dalok kíséretében melegedhetnek a látogatók a nyitott tűzhelyek mellett. A felhők fölött ünnepelheti az adventet, aki ellátogat a Pyramindenkogel 920 méter magasan fekvő kilátójába. A torony lábánál kézművesek és együttesek várják a vásár vendégeit, fentről pedig páratlan kilátás nyílik a téli tájra. A legmagasabban fekvő karácsonyi vásárt egyébként a dél-karintiai Petzenen rendezik, ahol a látogatókat közvetlenül a völgyben található állomásról viszik fel 1700 méteres magasságba, a vásárba.
Újdonsággal várja a látogatókat a giccstől és a kommersz kínálattól távol a Katschberg. Az 1700 méteres magasságban kialakított 2,8 kilométer hosszú adventi út több állomást érint – pontosabban felújított csűröket, melyek különböző karácsonyi témákat dolgoznak fel kézműveshüttékkel, mackóműhellyel, teaállomásokkal, zenekunyhóval, változó keretprogrammal, lovaskocsizással, lámpásokkal és sok minden mással.
A karácsonyi vásárokon Villachban és Klagenfurtban kézműves termékek sora, kulináris finomságok és hangulatos koncertek gondoskodnak a karácsonyi atmoszféráról. Idén először indítják útnak Villachban különjáratként az MS Landkron adventi hajót. A hagyományok naptárában különleges esemény többek között a gegendtali „kopogtatás”, a karácsonyfa-süllyesztés és a februárban a templomhordozás Bad Eisenkappelben. Az ünnepre hangolódáshoz kellemes helyszínt nyújt a Kap 4613 a Millstatti-tónál, ahol egy úszó karácsonyi terasz és étterem szolgál kulisszaként.

Karintia, Velden, advent

Kapcsolódó bejegyzések