Post Image

EZT TESZI A BŐRÖDDEL AZ ALKOHOL

Rúzs & Más / 2019-12-23

Közeledik a karácsony és ezzel együtt elérkezett a munkahelyi- baráti és családi körben elkövetett koccintások időszaka, amit nemsokára a Szilveszteri és farsangi bulik követnek. Bár a helyszín és a társaság más és más, de egyvalami közös bennük: az alkohol. Pezsgős reggeli, egy kis tojáslikőr ebéd után, némi levezető koktélozgatás munka után, egy forralt bor a karácsonyi díszben úszó belvárosban vagy forró puncs a korcsolyapályán… egyik alkoholmámoros esemény követi a másikat. De vajon egy pillanatig is elgondolkodtunk már azon, mit tesznek ezek a kellemes italok a bőrünkkel? Nos, nem sok jót! Azok, akik szeretnék elkerülni a rosaceát pár martini koktélt beáldozva, olvassanak tovább, a többiek menjenek csak vissza a bárba!

alkohol, alkohol hatása bőrre, bőrre ártalmas, ital, italok, koktél, vörösbor, pezsgő, prosecco. rúzs és más

Az alkohol bőrre gyakorolt hatásai

A szakértők egyetértenek abban, hogy az alkoholfogyasztás az egyik legnagyobb merénylet, amit a bőrünk ellen elkövethetünk. Dietetikai szemszögből az alkohol egy alacsony tápértékű toxin, amely gyengíti az immunrendszert és a hormontermelést, hozzájárulhat az elégtelen májműködéshez, a sejtkárosodáshoz és az inzulin problémákhoz, amelyek mind befolyásolják a bőr minőségét, megjelenését és öregedését. Az alkohol vízhajtó hatásánál fogva nagy mennyiségű, a sejtek számára értékes vizet veszítünk, a bőr kiszárad és fakóvá válik.

alkohol, alkohol hatása bőrre, bőrre ártalmas, ital, italok, koktél, vörösbor, pezsgő, prosecco. rúzs és más

Az alkohol hatásai:
– Dehidratáció
Az alkohol nemcsak kihajtja a vizet a szervezetből, de megnehezíti az utólagos hidratációt is, száraz, hámló bőrt hagyva maga után, melyen a finom ráncok, barázdák elmélyülnek, szembetűnőbbé válnak a bőrben fellépő vízhiány miatt.
– Puffadtság
Az alkohol gyulladáskeltő hatása következtében a szervezetben jelenlévő gyulladásos gócok belobbannak, és ez hamar megmutatkozik a bőrön bőrpír, pattanások vagy ödéma (duzzanat) formájában.
– Pattanások
A magas cukortartalmú italok – koktélok, likőrök, édes bor – ha túl gyakran fogyasztjuk őket, pattanásokat okoznak. Az alkoholos italok cukortartalma szintén hozzájárul a glikációhoz – ez a bőr szerkezetét károsító folyamat kevésbé rugalmas, ernyedt, fakó bőrt eredményez.
– Hormonproblémák
Az alkoholban lévő cukor miatt megemelkedő inzulinszint negatív hatást gyakorolhat a pazsmirigyre és a nemi hormonokra. A hormonegyensúly felborulásához, és ennek következtében bőrproblémákhoz vezethet.
– Mikrobióm zavar
Az alkohol lecsökkentheti a belekben élő fontos baktériumok – a mikrobióm – egészséges szintjét. A mikrobióm segíti az immunrendszer szabályozását, ami fontos a gyulladásos bőrbetegségek, például ekcéma kialakulásának a megelőzésében.

Következzen a bőrre nézve legártalmasabb italok listája:
1. Margariták
Magas cukor- és alkoholszint, ami gyulladást, bőrérzékenységet, pattanásokat, és sejtkárosodást okoz. Ehhez jön a magas sótartalom, ami vízvisszatartást eredményez, így arcunk puffadttá, szemünk duzzadttá válhat.

2. Koktélok
Minden koktélra magas cukortartalom jellemző, akár a likőrök, a recept szerint hozzáadott cukor, akár a gyümölcslé összetevők miatt. Még ártalmasabbak az előre bekevert koktélok olcsó alapanyagokból, magas cukortartalommal, aromákkal és mesterséges színezékekkel megspékelve.

3. Pezsgő és prosecco
Kedvencünkben, a pezsgőben rengeteg a cukor, és sok benne a tartósítószer és adalékanyag. Mivel nagyon itatja magát, hajlamosak vagyunk sokat inni belőle.

4. Vörösbor
Kitágítja az ereket, ezáltal bőrpírt okoz, plusz hisztamint szabadít fel, ami további bőrpírt és a gyulladások fellobbanását okozza. Aki rosaceával küzd vagy arra hajlamos, kerülje a vörösbort!

5. Fehérbor
Szulfitokat tartalmaz, amelyek irritálhatják a bőrt. Az édes fehérborok, desszertborok rendkívül sok cukrot tartalmaznak.

6. Vodka Red Bull
A vodka önmagában fogyasztva talán a legkevésbé ártalmas a bőr szempontjából, viszont energiaitallal kombinálva valódi csapást jelent. A vegyi anyagok magas hányada valamint a cukor és a koffein gyulladáskeltő, irritációt okozhat és akadályozza a pihentető alvást.

7. Baileys
5 g (1 evőkanál) cukor található egy 25 ml-es pohár Baileys-ben, plusz adalékanyagok és tejszín, ami tele van a bőrsejtek számára ártalmas telített zsírokkal.

alkohol, alkohol hatása bőrre, bőrre ártalmas, ital, italok, koktél, vörösbor, pezsgő, prosecco. rúzs és más

Mennyi idő múlva mutatkozik meg az alkohol hatása?
A rövid távú hatásokat azonnal észrevesszük. 24 órával a túlzott alkoholfogyasztás (három vagy több ital) után a bőrünk fakó, fáradt, a szemünk duzzadt lesz, pattanások jelentkeznek és arra hajlamosaknál a rosacea belobban.
Mennyi idő alatt szabadulhatunk meg az alkohol hatásaitól?
A bőr egészségétől függően sokaknál már 3 napos alkoholtól való tartózkodás pozitív hatásokkal jár, ami időt hagy a májnak az alkohol, cukrok és más összetevők lebontására.

Mit tehetünk a másnapos bőr megmentésére?
Ha hosszabb ideig vétkeztél (helló karácsony!), akkor segítsd a bőröd azzal, hogy beépíted a retinolokat (A-vitamin) a bőrápolási rutinodba, hogy ösztönözze a sejtregenerációs folyamatot, amelyet gátolt az alkoholfogyasztást.

Van-e bármilyen pozitív hatása a bőrre az alkoholnak?
Végül sajnos el kell oszlatnunk egy tévhitet az alkohol egyetlen feltételezett pozitív hatásával kapcsolatban. Sokan vélik úgy, hogy a vörösbor magas antioxidáns tartalma jót tesz a bőrünknek, ám sajnos az alkohol- és cukortartalom önmagában nagyobb kárt okoz, mint amennyi hasznuk volna az antioxidánsoknak.

Forrás és további érdekes cikkek: elle.hu

EZT TESZI A BŐRÖDDEL AZ ALKOHOL
5 (100%) 2 vote[s]

Kapcsolódó bejegyzések