Post Image

EGYRE TÖBBEN TARTUNK CICÁT, DE MÉG MINDIG SOK A TÉVHIT

Rúzs & Más / 2022-03-14

Egyre több a házimacska a magyar családoknál, a COVID érkezésével pedig többszörösére nőtt a menhelyi örökbefogadások száma. Itt az ideje tisztába tenni néhány városi legendát a macskatartással kapcsolatban.

Régiós szinten Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben a macska örökbefogadások száma az elmúlt években, 2020 márciusa és 2021 februárja között 17,7 százalékkal, tavaly március óta pedig 20,1 százalékkal az Ipsos MORI év végi felmérése szerint. A MARS által megrendelt kutatás rávilágított, hogy világszerte nőtt az állattartók száma a pandémia időszaka alatt, leginkább itthon és Romániában. Hazánkban a háztartások 71 százalékában él valamilyen háziállat, a reprezentatív felmérés szerint pedig a családok 40 százalékában macska is boldogítja a gazdikat.

A magyarok közül sokan már meglévő cicájuk mellé kerestek társat, a macskatartók 67 százaléka döntött úgy az elmúlt két évben, hogy újabb nyávogós négylábút fogad örökbe, 7 százalék azoknak az aránya, akiknek a pandémia előtt nem volt cicájuk, viszont most változtattak ezen – derül ki az Ipsos MORI legfrissebb, nyolc európai országban (Ausztria, Belgium, Dánia, Magyarország, Olaszország, Spanyolország, Svédország és Románia) végzett felméréséből.

cica, macska, orokbefogadas, tevhit, etetes, tipp, whiskas, ruzs es mas

Minél idősebb a cica, annál nehezebben kerül gazdihoz 🙁

Eddig is a kölyökcicák voltak a legnépszerűbbek a hazai állattartók körében, ez a trend továbbra is töretlen, a világjárvány második hulláma alatt az új jövevények 37 százaléka volt egy évnél fiatalabb, az 1-2 éves macskák pedig az örökbefogadások 33 százalékát tették ki. Az idő előrehaladtával csökken az örökbefogadási esély: a 3-7 év közötti macskák mindössze az örökbefogadók 23 százalékát nyerték meg, míg a nyolc évnél idősebb állatok aránya hét százalék volt.

A macskák újak, a berögződések a régiek

A közhiedelemmel, a mesékkel és a mondákkal ellentétben a macskáknak nem érdemes tehéntejet (vagy más tejterméket) adni, mert bár a növekedésük korai fázisában szükségük van az anyatejre, a szoptatási időszak lezárultával a tejcukor bontásáért felelős enzimek termelődése fokozatosan csökken, így – bár szívesen fogyasztanák, – nagyobb mennyiségben bélrendszeri panaszokat okozhat. Helyette legyen mindig friss vize a cicának, és adjunk neki nedvestápot, mert a víz nagyon fontos az egészségük szempontjából, viszont többségük nehezen szánja rá magát az ivásra. A macskák nagyon sokfélék lehetnek, de legtöbbjük kifejezetten válogatós, ami a vízre is igaz: cseréljük akár naponta többször, hogy szívesen fogyasszák!

Az etetés gyakoriságával és tartalmával kapcsolatban is sok a tévhit: nem elég például naponta egyszer etetni a macskát, a gyomruk több, kisebb étkezéshez optimális, tehát legalább naponta kétszer érdemes enni adni nekik. Az emésztésük lényegesen gyorsabb, mint az emberé, 12-24 óra alatt végighalad a beleken a táplálék, szemben az átlagos emberi 30 órától öt napig tartó folyamattal.

Bár már több ezer éve tartanak az emberek macskát a ház körül, a táplálkozási igényük továbbra is nagyon hasonló a domesztikáció előtti időkhöz, csak a lehetőségeik mások: A The Journal of Experimental Biology-ban megjelent, az eddigi legkiterjedtebb ezzel kapcsolatos kutatásában1 a Waltham Research Centre tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy a macskák a természetes zsákmányukhoz hasonló táplálkozási étrendet részesítenek előnyben. A Whiskas gyártója ezért azt a táplálékot utánozza tápjaival és étrendkiegészítőivel, melyet az állatok ösztönösen választanának maguknak. A Waltham kutatása szerint az ideális tápanyagprofil a metabolizált energia 50 százalékát fehérjéből, 40 százalékát zsírból és 10 százalékát szénhidrátból biztosítja.

A húsban (fehérjében), vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, teljes értékű táplálékok kényelmes és egyszerű lehetőséget teremtenek a gazdiknak a kis kedvencek etetésére. A MARS csoportba tartozó Whiskas a Waltham Állattudományi Intézettel közösen dolgozva fejleszti folyamatosan nedves- és száraztápjait, hogy a különböző energiaigényű és korú macskák mind a szükségleteiknek megfelelő ételt kaphassák.

cica, macska, orokbefogadas, tevhit, etetes, tipp, whiskas, ruzs es mas

A házicicák, még ha el is járnak vadászni, nem szokták megenni a madarakat, egereket vagy pockokat, amiket portyáik során fognak, és erre nem is támaszkodhatunk, amikor az etetésüket tervezzük. A vadon élő társaik szó szerint szőröstül-bőröstül fogyasztják a zsákmányokat, ezzel biztosítva a megfelelő tápanyagokat. A színhúsok közel sem tartalmaznak mindent, amire a macskaféléknek szüksége van, ezért nem érdemes kizárólag marhával vagy farháttal etetni őket. A taurin, arginin, arachidonsav, illetve az A és B vitamin tartalmú Whiskas nedves- és száraztápok egyaránt segítenek egészségesnek és játékosnak maradni, ráadásul a cicák szőre is fényesebb lesz tőlük.

A WALTHAM® Science Centre-ről

A WALTHAM® a világ legnagyobb kisállatkutató központja. Több mint 50 éve foglalkozik az állatok takarmányozásával és egészségével. A WALTHAM® több tízezer állat adatait elemzi, és elemzéseket tesz közzé arról, hogyan kell megfelelően etetni a háziállatokat, és hogyan lehet boldoggá tenni őket. Az intézményről további információk a következő oldalon találhatók: https://www.waltham.com/about-waltham.

A Whiskasról

A Whiskas állateledelek 1958 óta vannak a piacon. Hosszú távú elkötelezettségük, hogy prémium minőségű eleséget állítsanak elő, amely biztosítja a macskák boldog és egészséges életét. A Whiskas márka a WALTHAM®-mal együttműködve olyan termékeket fejleszt, amelyek folyamatosan javítják a táplálkozás és a gondozás minőségét. Ennek eredményeként a Whiskas termékei táplálkozási szempontból kiegyensúlyozottak és egészségesek.

Kapcsolódó bejegyzések