Post Image

BORFESZTIVÁL ÉS KONCERTEK A CSONGRÁDI NAPOKON – PROGRAMAJÁNLÓ

Rúzs & Más / 2024-06-29

Bárhol is legyünk az országban, nyáron biztosan elkísérnek minket a jó borok és a kellemes nyáresti koncertek. Nincs ez másképp az Alföld egyik eldugott kis ékszerdobozában sem. Csongrád városa homokfövenyéről méltán ismert turisztikai látványosság, ám a fürdőzésen és a folyók találkozásának látványán túl számos kellemes lehetőséget rejt magában.

Hagyományok ihlette, eleganciával fűszerezve

Platánfákkal ölelt utcák, partik, ízek, illatok, napsütés vagy éppen hűs esti levegő és persze zamatos borok. Mi kellhet még egy tökéletes nyárhoz? A választ bárki megkapja, aki ellátogat a Csongrádi Napok programjaira.

A város 44. alkalommal rendezi meg a már védjegyévé vált programsorozatot, amely idén is számos nagyszerű lehetőséggel várja a borok, finom ételek szerelmeseit. A délutánok és esték elmaradhatatlan eleme pedig a felhőtlen szórakozás, hajnalig tartó baráti beszélgetések és nyáresti koncertek kísérte kikapcsolódás.

Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar előadóművészek nyitják meg a Csongrádi Napokat

Robbantsunk színpadot rögtön az elején! 2024. július 27-én ugyanis a Csík Zenekar ad koncertet Csongrád város főterén, hogy megalapozza a rendezvénysorozat hangulatát. A Zenekar több mint harminc éve lopta be magát az ország szívébe, igényes, sokszínű zeneiségével a magyar zenei világ palettáján is nyomot hagyott végérvényesen. Persze tovább feszítve a húrt nem is egyedül érkezik, egy igazán különleges vendég Presser Gábor érdemes művész közreműködésével nyitja meg a 2024-es Csongrádi Napokat.

csongradi napok, program, programajanlo, ruzs es mas, csongrad, fesztival, nyari, borfesztival

Nyáresti koncert és nemzetközi kiállításmegnyitó

Igazán széleskörű programkínálatra vágyunk? Ez esetben érdemes egy kicsit korábban a városba látogatnunk. Már július 19-én szembe találhatjuk magunkat a Csongrádi Fúvószenekar koncertjével a Nagyboldogasszony-templom kertjében. Élvezzük a nyáresti hangulatot, melyben könnyed dallamok repítenek a zene varázslatos világába!

A műkedvelők figyelmét pedig semmiképp ne kerülje el a július 26-án megnyíló Plein Air’24 nemzetközi alkotótábor zárókiállítása, amelynek a Csongrád Galéria ad otthont. A csaknem ötvenéves múltra visszatekintő alkotótelepet képző- és iparművészetet tanuló közép- és főiskolás fiatalok és tanáraik hívták életre. A Plein Air alkotótábort minden évben az Öregszőlőkben lévő művésztelepen rendezik meg, egyik érdekessége, hogy a telep háromhetes időszaka alatt több képzőművészeti ágban alkothatnak a különböző országokból érkező és hazai képzőművészek.

Opera és Helyi értékek

Operarajongóként is találhatunk kedvünkre való rendezvényt. Augusztus 10-én Pitti Katalint hallhatjuk a Nagyboldogasszony-templomban. A Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja munkássága során bejárta a fél világot és most Csongrád városába érkezik Pálmai Árpád és Hegedűs Valér társaságában, hogy lélekemelő koncertet adjon a programsorozat keretein belül.

Ha már szabadidőnket ebben a Tisza parti városban töltjük, érdemes felfedeznünk a hely kiválóságait, hiszen számos kulturális, szellemi, közösségi és természeti értékkel rendelkezik. Kiváló alkalom erre az augusztus 11-én megrendezésre kerülő Helyi Értékek Napja, aminek már a helyszíne is különleges. A skanzen hangulatú belváros és a Kézművesházak felnőtt és gyermek programokkal egyaránt várnak minket.

Augusztus 17-20. Nyárzáró kavalkád – Borfesztivál

csongradi napok, program, programajanlo, ruzs es mas, csongrad, fesztival, nyari, borfesztival

Zárjuk a nyarat és ünnepeljük augusztus 20-át a Csongrádi Borfesztiválon. Szinte hihetetlen, de már 26. alkalommal kerül megrendezésre az augusztus végi bormustra. Évről évre egyre többen róják az árnyas, ligetes főutca standjait, hogy megtalálják kedvenc boraikat, vagy éppen új ízeket fedezzenek fel. Mindegy, hogy a hűvös Kadarkát, tüzes Cabernet Sauvignont, esetleg a jéghideg rozé fröccsöt kedveljük jobban, itt mindenki megtalálhatja az ínyére valót. Idén számos borvidék képviselteti magát, köztük a Tokaji, Dél-Balatoni, Mátrai, Hajós-Bajai, Kunsági, Móri és természetesen nem maradhatnak ki a helyi Csongrádi Borvidék borai sem. Különlegességként pedig gyümölcsborral is találkozhatunk, Csengeléről. A választás, hogy mit kóstoljunk meg, itt sohasem könnyű! Még szerencse, hogy legalább a pohárra nem kell gondolni, hiszen a környezettudatosság jegyében a pohárpontnál vásárolhatunk, kölcsönözhetünk is borospoharat, ami igény szerint visszaváltható.

És ha már az ízlelőbimbókról van szó, gasztronómiai fogások sorával is találkozhatunk, lesz faszénen sült kolbász, pácolt húsok tárháza, tradicionális lepény, rétes és helyben sütött kürtöskalács. Megismerkedhetünk a helyi biokertészet termékeivel és természetesen a házilag készített sajtok sem hiányozhatnak a felhozatalból.

A fesztiválhangulathoz pedig számos koncert is hozzájárul, a sokrétű zenei paletta igazi kulturális kavalkádként okoz felejthetetlen élményt. Idén koncertet ad többek között a Magna Cum Laude, The Balkan Fanatik, Anna and the Barbies, Paulina, Bangó Margit és Varga Miklós.

csongradi napok, program, programajanlo, ruzs es mas, csongrad, fesztival, nyari, borfesztival

A felnőtteknek szóló események mellett a gyerekek sem maradhatnak élmények nélkül, a programok között szerepel mesejáték, vidámpark, arcfestés és kézműves vásár. Sőt, a fesztivál még a „kallódó” felnőttekre is gondol és felnőttmegőrzőt üzemeltet, ahol különböző logikai és társasjátékokkal ismerkedhetünk meg.

Joggal kérdezhetjük, honnan is ered a Borfesztivál ötlete? Nos, Csongrád a Duna borrégióhoz tartozó szőlészeti terület, ami nagy múltra tekint vissza a szőlőtermesztés területén. Az első rendezvényt, 1998-ban rendezték meg, ami azóta a város egyik legmeghatározóbb eseményéve vált. Mivel nagy a napsütéses órák száma, ennek köszönhetően a csongrádi borászok különleges, fűszeres borokat készíthetnek. A legismertebb csongrádi borok között szerepel a Kékfrankos, a Zweigelt, a Cabernet és a Kadarka, amelyek közül az utóbbi a helyi értéktár részét képezi.

Érdekesség a Csongrádi Napokról

A Csongrádi Napok rendezvénye az 1000 éves Csongrád 1956-ban megtartott ünnepségsorozatából ered, ami akkora népszerűségre tett szert, hogy a város vezetése úgy döntött előszőr két évente majd évente teret ad a programsorozatnak. Az évről évre gazdagodó programokból a kubikos találkozó és verseny, az ipari és mezőgazdasági kiállítások és a vízi karnevállal egybekötött tűzijáték emelhető ki, de volt itt „Mosolygó kamera” fesztivál, amelyen az ország legkiválóbb amatőr filmesei mutatták be humoros alkotásaikat, veterán autók nemzetközi találkozója és lovasbemutató is. Mindez ünnepi alkalmat jelentett a városból elköltözött fiatalok hazalátogatásának, a más tájakról és külföldről érkezőknek és lehetőséget adott meghitt baráti és családi találkozásoknak, beszélgetéseknek.

A Csongrádi Napok azóta már új köntösbe öltözött, programjai átalakultak, de a meghitt hangulatát a mai napig őrzi, kiemelve a város értékeit.

Fotó: Révész Gábor

Kapcsolódó bejegyzések