Post Image

5 TIPP A KÖRNYEZETTUDATOSSÁGHOZ A FÜRDŐSZOBÁDBAN

Rúzs & Más / 2024-10-04

Ha környezettudatosságról van szó, minden apró változtatás számít! A napi szépségápolási rutinod kapcsán is tehetsz olyan lépéseket, amikkel hozzájárulhatsz a környezetszennyezés csökkentéséhez. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég, ha néhány egyszerű tippet ellesel a következő listából.

1. Válassz környezetbarát csomagolású termékeket

A szépségápolási ipar rengeteg műanyagot használ, ami komoly környezeti terhelést jelent. Tudtad, hogy évente körülbelül 120 milliárd darab szépségápolási terméket gyártanak világszerte? És hogy jelentős részük műanyagból készül, aminek mindössze 9%-át hasznosítják újra globálisan? Az egyszer használatos műanyag flakonok és tégelyek évszázadok alatt bomlanak le, ezért, ha teheted, igyekezz környezetbarát csomagolású termékeket választani. Az itthon egyedülálló, IF Design AWARD díjas almost 1.618 Rice +Squalane Oleogel Cleanser arclemosó vagy az almost 1.618 márka Tinted Sunscreen színezett fényvédője szuper példa erre: papírtubusos csomagolásuk nem csak stílusos, de környezetkímélő is. Teljes mértékben lebomló, újrahasznosítható és a kialakítása miatt az utolsó cseppig kinyerhető a tartalma. A perforáció mentén feltéphető, így nem kell ollóval szétvágni a csomagolást, hogy hozzáférhess a tubusban rekedt maradék arclemosóhoz.

almost 1.618, papirtubusos, kornyezettudatos, kornyezetkimelo, okologiai labnyom, kornyezetszennyezes, napi rutin, tipp, arcapolas, ruzs es mas

2. Használd ki az utántöltés lehetőségét

Egyre több márka esetében van lehetőség arra, hogy megtartsd az eredeti csomagolást és ha kifogyott, egyszerűen csak visszavidd az üzletbe, és újra megtöltsd. A Sansin mosószereket például bizonyos drogériákban újra tudod tölteni, de nemrég jött ki a Dior is utántölthető rúzzsal, és olyan népszerű brandeknek is van utántöltő állomása, mint a The Body Shop, a L’Occitane vagy az Authentic Beauty Concept. Sőt, néhány parfüm utántöltésére is van lehetőség a Notino üzletekben. Amellett, hogy ezzel a lépéssel óvod a környezetet, spórolhatsz is!

3. Részesítsd előnyben a természetes összetételű kozmetikumokat

Sok hagyományos szépségápolási termék olyan komponenseket is tartalmaz, amelyek károsak lehetnek a környezetre, amikor a lefolyón keresztül a természetbe jutnak. Ezért részesítsd előnyben a természetes összetevőket tartalmazó tisztálkodószereket, arclemosókat és egyéb szépségápolási termékeket. Ezek nemcsak kíméletesebbek a bőrödhöz, de kevesebb ártalmas anyagot juttatnak vissza a környezetünkbe.

4. Használj többször használható eszközöket

Az eldobható borotvák helyett válassz tartós pl. fém borotvát, amelyek cserélhető pengével rendelkeznek, helyettesítsd az egyszer használatos sminklemosó vattakorongokat újrafelhasználható pamut vagy textil arctisztító korongokkal, a műanyag fültisztító pálcikáról pedig válts papír vagy bambusz alapúra. Ezekkel az egyszerű cserékkel hosszú távon jelentősen csökkentheted a szeméttermelésed, ráadásul hidd el, a természetes textúrák sokkal jobban is mutatnak a fürdőszobában.

5. Tudd, hogy mit hova kell dobni

Ha egy beauty termék már a fürdőszobádban landolt, akkor érdemes arról is tájékozódnod, hogy az üres tégelyt vagy flakont melyik szelektívbe kell kidobnod. Az olyan kozmetikai termékek csomagolását például, amit nem lehet vagy nem szabad kimosni (pl.: körömlakk, rúzs, alapozó, szemhéjpúder, szempillaspirál, lejárt arckrém, naptej stb.), semmiképpen se a kommunális hulladékba helyezd, hanem keresd a Beautycle gyűjtőpontokat. Ez a zseniális magyar kezdeményezés pont azért született, hogy csökkenthessük a kozmetikai hulladékból származó óriási mértékű környezetszennyezést. Ahogy látod, nem kell hatalmas erőfeszítéseket tenned a zöldülés érdekében, elég, ha néhány dologban picit tudatosabbá válsz, így máris rengeteget teszel a környezetünkért.

 

Kapcsolódó bejegyzések