VIA GASZTRONÓMIA – DÉL-DUNÁNTÚLI ÍZTÉRKÉP I.

Rúzs & Más / 2016-08-15

Eszményi hétvégi programon vettünk részt: két napon át jártuk a festői régiót, és jobbnál-jobb helyeken ettünk ínycsiklandó, prémium kategóriás ételeket! Az október 7-én, 8-án és 9-én megrendezésre kerülő Via Gasztronómia rendezvény helyszínein várják majd a különleges ételek és a gasztrokalandozások rajongóit! Addig is megosztjuk, amit tapasztaltunk:

Az ezerarcú Dél-Dunántúl, mediterrán hangulatú megyeszékhelyével szívünk csücske. Nemcsak a táj, a természeti környezet változatos szépsége miatt, nemcsak a nyíltszívű, kedves dél-dunántúliak miatt és nem csupán a szemet gyönyörködtető, romantikus kis falvak okán. A déli vidék egyik legnagyobb erőssége kiemelkedő gasztronómiája, melyet egyrészt a helyi alapanyagoknak – szőlőnek, bornak, vadaknak, halaknak, mangalicáknak, különleges sajtoknak és erdei gombáknak és gyümölcsöknek – másrészt a multi-kulti lakosság gazdag gasztronómiai hagyományainak köszönhet.

Merops Hotel és Étterem, Szekszárd

Gasztrokalandozásunk erős felütéssel indult a szekszárdi belváros kellős közepén, a Mészáros család által működtetett Hotel Merops világszínvonalú éttermében. A legmagasabb igényszinten berendezett butikhotel éppen 2 éve nyitotta meg kapuit, az étterem nyitásának előkészítését pedig Segal Viktor séfre bízták és ő választotta ki a feladatra legalkalmasabb séfet is, a szekszárdi Vörös Krisztiánt. A legkorszerűbb konyhatechnológiával, egyedi ízvilágot felvonultató fine dining fogásokkal és persze a Mészáros Pincészet csúcsboraival hamar szívébe zárta az igényes közönség. A Merops Étterem a jövőt, a tőszomszédságában található pincészet a 700 év óta itt borászkodó Mészáros család hagyományokban gazdag múltját testesíti meg. A részünkre felszolgált ízelítők meggyőztek bennünket arról, hogy már csak ez az egy étterem is abszolút megér egy másfél órás autózást Pestről.

Merops Hotel és Étterem, Szekszárd

Merops Hotel és Étterem, Szekszárd

Mészáros Pál mesélt a családi hagyományokról, a pincészet borairól

A Via Gasztronómia hétvégére 3 fogásos menüvel készülnek:

  • Kadarka szőlős lepény kecskesajttal, birsalma krémmel
  • A gemenci erdőkből származó sous vid eljárással omlóssá tett vaddisznó gerinc házi készítésű erdei gombás papardellével, sütőtök pürével
  • Túrótorony lisztmentes csokoládés piskótán aszalt szilvás raguval, őszi gyümölcsökkel
Merops kóstoló

Merops kóstoló

Utunk a szintén szekszárdi Kávé Háza 1927 szenvedélyes kávéspecialista tulajdonosához, Tóth Sándorhoz vezetett. Nála olyan továbbképzésben és kávékóstolóban volt részünk, ami csak a profiknak adatik meg! A saját pörkölésű kávékülönlegességek mellett megismerkedtünk a Cascarával is, mely a kév gyümölcshúsából készített frissítő főzet. Mindent megtudtunk a kávébabról, termesztéséről, az olasz és újhullámos kávé irányzatokról (előbbiek blendek, azaz keverékek, utóbbiak fajtakávék), a french press és a brazil cupping eljárásról. Megtudtuk azt is, hogy a kávé a koffeint a rovarok távoltartására termeli, ezért az alacsonyabb termőterületeken termesztett kávé, a robusta akár 8-9-szer annyi koffeint tartalmazhat, mint az arabica. Bár Tóth Sándor nemzetközi barista bajnokságok győztese, elsősorban a prémium kávék forgalmazásával foglalkozik, kávéháza magyarországi rekordot dönt kávéfogyásban. Az októberi gasztro eseményre a Kávé Háza különleges kóstolóval és süteménnyel várja a kávézás szerelmeseit.

A Kávé Háza, Szekszárd

Ebédünket Pécs egyedülálló hangulatú Zsolnay Kulturális Negyedének Zsolnay Éttermében költhettük el – azt hiszem, ez a megfelelő kifejezés a magabiztos eleganciával tálalt ételköltemények elfogyasztására, melyek magukért beszélnek:

  • Posírozott makrélafilé rolád szezámmagos piskótával, vaníliával ízesített sütőtökpürével, olívamorzsával

Zsolnay Étterem, Pécs

  • Konfitált mangalica tarja véres hurka jus-vel, vajban konfitált bébicéklával és édesburgonya krokettel

Zsolnay Étterem, Pécs

  • Vaníliás túró mousse bazsalikomos espumával és körte gömbbel

Zsolnay Étterem, Pécs

Ha nem lettem volna ott, el sem hinném, hogy mindezek után még a máriagyűdi Czukor Borsó cukrászdában még fogunk tudni enni! Pedig tudtunk: habkönnyű vörösboros csokoládépiskótát mascarpone krémmel a tetején (nem csoda, hogy ez az egyik legnépszerűbb tortájuk) és levendulás macaront házi készítésű bodzaszörp kíséretében. A máriagyűdi kegyhely utcájában autentikus falusi parasztházban kialakított cukrászdát egy éve nyitotta két hölgy: egy borász és egy lakberendező. Ebből következik, hogy a békebeli hangulatot árasztó berendezés látványa, a borok valamint pezsgők különleges élményt nyújtanak. Az viszont nem feltétlenül következne, hogy a sütemények egyediek és finomak – mégis így van. A cukrászda nevét egyébként arról kapta, hogy a régióban hagyományosan erről a vidékről kerül a piacra a legnagyobb mennyiségű cukorborsó.

Czukor Borsó cukrászda, Máriagyűd

Czukor Borsó cukrászda, Máriagyűd

A villányi pincesor nemcsak a borról szól! Stifolderről, borlekvárról, jófajta sváb harapnivalókról is! A sokszínű minőségi borkínálat mellet olyan ínyenc éttermek is találhatók, mint a Sauska pincészet kitűnő étterme.

PalKonyha, Fecske fogadóház, Palkonya

Fecskeház Fogadó, Palkonya

A nap végének úticélja Palkonya elbűvölő borospince-sorával, rendezett apró házaival, zamatos boraival – és mint kiderül helyi alapanyagokból készített ínyenc ételeivel. Miután beköltözünk hangulatos szobáinkba, vacsorához szólítanak a PalKonyha Étterem és Fecskeház Fogadó vidám tulajdonosai. A családi vállalkozásban működtetett fogadóban minden olajozottan működik. Egyszerre készülnek el a helyben sütött, ropogós kenyérkülönlegességek, előkerül a házi tejfölből köpült könnyű vaj – ennél már több sem kellene. De jön még hagymaleves kétféle helyi sajttal, bazsalikommal és szarvasgombával. Omlós grillezett tarja követi saját készítésű stifolderrel ízesített lecsóval és parázson sült krumplival. A vacsorát Pauli Zoltán séf feleségének házi lekvárokkal készített meggyes és sárgabarackos pitéje, túrós valamint almás-boros torta remeke zárja. Mindezt palkonyai borok kísérik. A kertben elegánsan megterített körasztalokat beragyogja a gyertyák és az ezerszámra világító csillagok fénye – az éjszakai égbolt a jól látható tejúttal és hulló csillagokkal ezen a tájon megérne egy külön cikket! A hely szellemének, vendéglátóink közvetlenségének köszönhetően sikerült belassulnunk, a városi stressz utolsó foszlányait is messze magunk mögött hagyva.

PalKonyha, Fecske fogadóház, Palkonya

PalKonyha, Fecske fogadóház, Palkonya

 

Kapcsolódó bejegyzések