Ők győztek!

Zsolesz / 2016-01-04

 

 

 

 

 

A Bocuse d’Or elődöntőjébe jutott 11 szakácsnak egy hal- és egy vadétel elkészítése volt a feladata. A versenyzők október 30-án értesültek a feladatról, így szűk hat hét állt rendelkezésükre, hogy a szervezők által biztosított fő alapanyagokból kidolgozzák a versenyfogásaikat. Az ételsort a vasárnapi selejtezőn a szabályzat szerint 5+1 adagban 3 óra 45 perc alatt kellett elkészíteniük. A fogások kötelező elemei a tokhal, a puy-i lencse, a vaj, a kápia paprika, a szarvasgerincfilé, a hokkaido sütőtök és a birsalma voltak, ezen kívül bizonyos előre ismertetett szabályokat betartva bármit fel lehetett használni. A zsűri értékelése szerint a jövőbe mutató út rendkívül biztató, az elkészült ételek színvonala kifejezetten kiemelkedő volt. A köztudottan nehéz alapanyag ellenére sok ötletes megoldást láttattunk a felszolgált ételek között, volt ahol a köret, volt ahol a húsétel, másnál pedig a látvány volt az, ami valamilyen érdekességgel hívta fel magára a zsűri figyelmét.


A tizenegy résztvevő közül a hat továbbjutó versenyző: Pohner Ádám (Olimpia Étterem, Budapest), Szabó László (Sodexo), Volenter István (67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár), Sándor Rodrigo (Costes Downtown, Budapest) és Győrffy Árpád (Kollázs – Four Seasons, Budapest), valamint szabadkártyával Széll Tamás, az Onyx séfje.


Ahogy a csúcsgasztronómiában, úgy a Nespresso kávéőrleményeiben is a harmónia a legfontosabb

Csakúgy, mint az ételek esetében, a kávé megalkotásánál is a cél az egységes íz és aromahatás elérése anélkül, hogy a termékek egyedi karaktere elveszne. A kiváló minőségű kávé, az egyedülálló, fejlett technológia és a Nespresso Club szolgáltatásai mind hozzájárultak ahhoz, hogy a márka a kávézás legkifinomultabb élményét nyújtsa. A Bocuse d’Or a gasztronómia csúcsrendezvénye, az általa képviselt értékek a Nespresso számára kiemelten fontosak, ezért vált a Nespresso a lyoni séfverseny hivatalos kávépartnerévé 2008-ban. Azóta a kávékultúra és a csúcsgasztronómia több szálon fonódott össze : a fine dining rajongók és a legnevesebb séfek egy hétig tartó csúcsrendezvényén mintegy 80.000 Grand Cru kávét szolgáltak fel, több előadás hangzott el kávé és ételek harmonizálásával kapcsolatban, több neves séf alkalmazta a Nespresso Grand Cru kávéit alkotásaiban. A három Michelin csillaggal kitüntetett francia séf, Christian Le Squer (Ledoyen, Paris) olyan innovatív étel- és italkompozíciókat is bemutatott az egyik lyoni rendezvényen, melyekben a kávé a legmeglepőbb formákban jelent meg.

A Bocuse d’Or zsűrije értékelte a Nespresso receptverseny alkotásait

A budapesti Bocuse d’Or versenyhez kapcsolódóan a Nespresso a NoSaltyval közösen receptversenyt indított, ahol mindenkinek megadatott a lehetőség, hogy a magyar Bocuse d’Or zsűrije elé álljon. A novemberben indított verseny során kávé felhasználásával készült recepteket kellett a versenyzőknek beküldeniük december 6-ig a www.nosalty.hu/nespresso oldalára. Az olvasók szavazatai alapján a 10 legnépszerűbb recept közül a Bocuse d’Or magyarországi selejtezőjének zsűrije választotta ki a legjobb alkotást. A december 13-i Bocuse d’Or selejtezőn hirdették ki azt, hogy ki nyerte a 2 főre szóló VIP belépőt a Bocuse d’Or magyarországi döntőjére 2016. február 18-ára, továbbá ki lehet egy Nespresso Pixie Clips kávégép nyertese. A Nespresso receptverseny legszebb alkotása egy kávés mousse torta lett, melyet Sipos Alexandra, a sütikbirodalma bloggere készített. Alexandra receptje volt a legjobb a szavazók és a Bocuse d’Or zsűrije szerint is. Második Molnár Csenge, harmadik Bodnár Noémi, negyedik pedig Medina Paloma alkotása.

Segal Viktor, a zsűri egyik tagja, aki korábban már több receptet is készített Nespresso Grand Cru kávéőrlemények felhasználásával, azzal indokolta a döntést, hogy Alexandra kávés mousse tortája mind textúrájában, mind látványában kiemelkedett a többi beküldött recept közül, majd hozzátette, hogy nagyon örül, hogy ilyen sok recept érkezett a versenyre. „Nagyra értékelem a versenyzők lelkesedését, hiszen a receptek megírása kifejezetten problémás dolog. A beküldött receptleírásokon látszik, hogy sok munka van mögöttük. Azt tanácsolom a konyhai alkotásokban kedvüket lelő gasztrorajongóknak, hogy még izgalmasabbá tehetik receptjeiket, ha a kávéra mint fűszerre gondolnak és bátran használják akár húsok mellé, akár zöldségekkel, vagy levesekbe is” – mondta el Segal Viktor séf.

Kapcsolódó bejegyzések