A legjobb őszi íz-lelő programok
Akad itt natúr lekvár, bio zöldségkrém, kézműves sajt és kolbász, gazleves, csatni, prósza, málé és porcsinos lecsó. Már csak azért is érdemes kiruccannunk, hogy megismerjük az ólak, kamrák, erdők-mezők mélyén rejlő finomságokat.
A térségben virágzó falusi turizmus, a „nem-fesztivál” irányú törekvések, egyszerre kevés turistát mozgató öko programok nyugodt kikapcsolódást, zavartalan feltöltődést ígérnek. Csodálatos természeti környezetben, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén többféle tematikus út várja a turistákat, mint például a Pécs-Mecseki Borút vagy a Mecseki Mézes Körút.
Rendszeres gasztronómiai eseményeket szerveznek az orfűi Kemencés Udvar és Tájház területén, ahol a Malommúzeumban kenyérsütési bemutatókat tartanak. Kovácsszénájai Nyírő Kézműves Udvarban kézműves ételek, például tulipános kenyér, lekvár készül. Bodnár Árpád portáján a méhészkedéssel ismerkedhetünk meg, mézet és ecetet kóstolhatunk. Ökocsali büfék, Ökocsali főző műhelyek, képzések és csapatépítések, vadonkóstoló terepi bóklászások zajlanak Mecsek-szerte. Van itt még római lakoma a római villánál Kővágószőlősön, (gaz)vacsorák a Zsongorkőn, a Babás szerköveken, gyógyétek tábor Cserkúton, csigakészítő műhely Cserkúton, gazolás Sásvölgyben; terepgyakorlatok, gombatanfolyamok, csapatépítő közös főzések, gyógyélelmiszer készítő kurzusok.
S hogy mivel fokozható még egy gasztro-túra? Lovaglással! Három nap alatt 17 órányi erdei lovaglással járható be a dél-zselici ízútvonal, helyi termelőknél szervezett piknik étkezésekkel, vadászkastélyban és erdei hotelben alvással. Két fő szakképzett lovas túravezető kíséri a 2-6 fős csoportot a különleges túrán. (a „Dél-zselici ízútvonal” lovas túrára jelentkezés a 06 30 550 7489-es telefonszámon)
A Mecsek Zöldút Egyesület az alábbi programokkal készült az őszi idényben:
Az aktív pihenést kedvelőket október 27-én és november 26-án a Nyugat-Mecsek legmagasabb pontjának, a Jakab-hegynek a megmászására csábítja a Telihold túra, és ha úgy hozza kedvük, a vendégházban tölthetik az éjszakát.
November 7-én Orfű Szalonna Fesztivállal készül a látogatók rohamára, akik egyúttal a barlangászást is kipróbálhatják.
Cserekúton a Biobia Portán Gazvacsorát tálalnak mindazoknak, akik olyan növényeket kóstolnának, amelyekről eddig fogalmuk sem volt, hogy ehetők. Ezen kívül az érdeklődők részt vehetnek gaz-cserkelésen. S hogy mi is ez pontosan? Cserekúton kiderül!
November 8-án a pécsi ASZPIK piacon helyi termelők áruiból válogathatunk, a kuriózum számba menő pécsi lakásétteremben, a Színesgyöngyök Kóstoldájában pedig a hagyományos cigány konyha ételeit kóstolhatjuk meg.