Szélfútta kávélegenda

Zsolesz / 2015-04-09

A történet, ami a Monsoon Malabar megszületését inspirálta, több mint három évszázaddal ezelőtt kezdődött, amikor a Dél-Indiában megtermelt kávét a Brit Kelet-Indiai Társaság fából épült vitorlásai szállították Európába. A hajók a hathónapos út során megkerülték az afrikai kontinens déli peremét, a Jóreménység fokát; eközben a magas páratartalom és a trópusi tengereken fújó szelek hatására a kávészemek megduzzadtak és érettebb ízt kaptak, így az európai kikötőkbe már egy sajátságosan átalakult szállítmány érkezett meg. Ez adta a kávé utánozhatatlan aromáját és egyedi, lágy textúráját. 1869-ben azonban megnyílt a Szuezi-csatorna, és az Európába tartó hajózási útvonalak sokkal rövidebbek lettek – a hosszú érlelési idő lerövidítésével pedig eltűnt az indiai kávék jellegzetes zamata is.

A kávéipar azonban megtalálta a módját, hogyan állítható elő az indiai kávé legendás aromája: az utánozhatatlan ízvilág megalkotására kialakították a “monszun-eljárás” nevű módszert. Az indiai Malabár partjainál, a tenger közvetlen közelében két-három hónapon át jól szellőztetett raktárakban tárolják a kávészemeket, hogy a trópusi szelek alaposan átjárják őket, amikor az északnyugati monszun végigsöpör a nyugati partvidéken. A Nespresso nagyra tartja a Monsoon Malabar által képviselt hagyományt és kultúrát, és értő kézzel, gondos szakértelemmel alkotta meg új, különleges kávékeverékét.


8-as besorolásával a Monsoon Malabar igen intenzív ízvilágú kávé, így ‘telt’ karaktere és egyedi íze biztosan sikert arat majd az erőteljes kávék rajongói között. Textúrája hihetetlenül selymes, karaktere mégis erőteljes és kényeztető. A Nespresso azt ajánlja, hogy Ristretto (25 ml) vagy Espresso (40 ml) formában fogyasszuk, mert lágy textúrája és finom aromái így érvényesülnek a legjobban.

A Monsoon Malabar tejjel elkészítve is tökéletes, mivel a tej feltárja e keverék gabonás aromáit, miközben a kávé megőrzi intenzív karakterét. Cappuccinóként elkészítve a Monsoon Malabar Grand Cru kiegyensúlyozott, gazdag ízvilágában finom gabonás és kekszes ízjegyek bontakoznak ki, amelyekhez gyengéd fás és mogyorós aromák társulnak. A lágy és sima tejhabbal a Monsoon Malabar testessége krémes, telt Latte Macchiatót alkot, amelyet pörkölt gabonás és kekszes ízek fűszereznek.

Az új Limited Edition Grand Cru kávé csomagolását úgy alkották meg, hogy érzékletesen tükrözze a kávé indiai származását. A dizájn hátteréül bordó, illetve arany árnyalatú narancsszínű textil szolgál, mivel ezek a tónusok a legnépszerűbbek Dél-Indiában.

Kapcsolódó bejegyzések