Post Image

7 PROBLÉMA, AMIRE A TEAFAOLAJ LEHET A TERMÉSZETES MEGOLDÁS

Rúzs & Más / 2024-03-06

Az ausztrál teafa, a Melaleuca alternifolia olaja reneszánszát éli, különösen a pandémia óta, és mára az egyik legtöbbet használt olaj. Nem csoda, hiszen fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító tulajdonságai révén sokoldalúan alkalmazható a mindennapokban. Baktérium-, gomba-, vírus- és parazitaölő hatásai számos alkalmazást tesznek lehetővé. Íme, a legfontosabb tudnivalók és használati tippeket e csodálatos segítőtárssal kapcsolatban.

Az ausztrál őslakosok ősi gyógymódja

Bár több mint 200 mirtuszfaj tartozik a Melaleuca családjába világszerte, csak a Melaleuca alternifolia rendelkezik különleges gyógyhatásokkal. Bár a neve „teafa”, valójában egy örökzöld cserje, melynek leveleit az ausztrál őslakosok már évezredek óta használják gyógyászati célokra. A 18. század második felében James Cook brit tengerészkapitány hozta el Európába ezt a különleges növényt, miután megfigyelte, hogy az ausztrál bennszülöttek teafa levelekből forrázatot készítenek. Innen származik a “teafa” (Tea tree) név is. Az olajat először 1925-ben desztillálták, és azóta a növényt kifejezetten az értékes olaj miatt termesztik.

A minőségi teafaolaj fontossága

A teafaolaj hatékonyságát nemcsak az ősi hagyományok és tapasztalatok igazolják, hanem számos klinikai vizsgálat és kutatás is alátámasztja. Az illóolaj fertőtlenítő és csíraölő tulajdonságai a terpinén-4-ol nevű komponensnek köszönhetők. Fontos azonban kiválasztani a megfelelő minőségű olajat, mivel sok termék nem felel meg a terápiás kritériumoknak. A legértékesebb teafaolajok magas terpinén-4-ol tartalommal rendelkeznek (legalább 35%), és alacsony a cineol tartalmuk (nem haladja meg az 5%-ot), mivel ez az anyag irritálhatja a nyálkahártyát.

tebamol, teafaolaj, illoolaj, gyogyhatas, ruzs es mas, aromaterapia, fertotlenito

A teafaolaj használata

A minőségi teafaolaj széles körben alkalmazható bőrfertőzések, száj- és fogínygyulladás, szájfertőzés, körömgomba, hajkorpásodás, vágott és horzsolt sebek, valamint aknés bőr kezelésére.

Bőrproblémák esetén naponta 10-15 csepp teafaolajat keverjünk össze fél pohár langyos vízzel, és az oldatot steril vattapamaccsal vagy gézzel vigyük fel az érintett területre. Fontos, hogy csak hígítva alkalmazzuk, és kerüljük a szem környékét és a fülbe történő felvitelt.

Száj- és fogínygyulladás esetén 5-10 cseppet keverjünk össze egy pohár langyos vízzel, és többször naponta gargalizáljunk vagy öblögetjünk. Vigyázat, ne nyeljük le az oldatot!

Mikor ne használjuk?

12 év alatti gyermekeknek nem ajánlott, és kerülendő az alkalmazása, ha ismert az érzékenységünk vagy allergiánk a teafaolajra. Ne nyeljük le és ne lélegezzük be, azaz ne inhaláljunk vele, valamint kerüljük a szem és fül környékén történő felvitelt.

A teafaolaj nélkülözhetetlen eszköze lehet háztartásunk egészségügyi készletének, segítve a mindennapi kisebb problémáink megoldását. Érdemes mindenkinek beszerezni egy kis üvegcsével!

tebamol, teafaolaj, illoolaj, gyogyhatas, ruzs es mas, aromaterapia, fertotlenito

A cikket a Tebamol® Teafaolaj támogatta.

Kapcsolódó bejegyzések