Post Image

VIGYÁZZ, A HAMISÍTOTT KOZMETIKUMOK VESZÉLYESEK!

Rúzs & Más / 2019-01-24

A hamis kozmetikumok leleplezéséről szóló cikkek időnként felkavarják az állóvizet, bár többnyire tengerentúli vagy külföldi online példákat emlegetnek. Tavaly áprilisban például a Los Angeles-i rendőrség 700 ezer dollár, azaz nagyjából 176 millió Ft értékben foglalt le hamisított kozmetikumokat, amelyek állati és emberi ürülékkel, valamint különböző baktériumokkal voltak szennyezettek (forrás: CNN online). Ám sajnos nem kell ilyen messzire mennünk, hogy szembesüljünk vele: kis hazánkban is virágzik a kamionról leesett kozmetikai cikkek kereskedelme. Elég, ha elsétálunk a legközelebbi metrómegállóig, ahol tucatjával árulják az olcsó dekorkozmetikai termékeket. Amikor elcsábulunk egy ilyen szemfestékre vagy körömlakkra, talán eszünkbe sem jut, mekkora veszélynek tesszük ki magunkat. És ez nem pusztán pánikkeltés. A hamisítványokkal olyan anyagok jutnak a bőrön, körömlemezen keresztül felszívódva a véráramba, amilyeneket szándékosan biztos nem szeretnél bevinni a szervezetedbe: alumínium, rákkeltő anyagok, számtalan baktérium.

kozmetikumok hamisítása, hamisítvány, replika, rúzs és más, eredeti

– Az allergiás reakció a szerencsésebbek jussa – komoly egészségkárosító hatások, szövődmények, visszafordíthatatlan elváltozások lehetnek a következményei a hamisítványok használatának

– Ezeknek a termékeknek semmilyen előírásnak nem kell megfelelniük, mert nincsenek bevizsgáltatva. Kivéve amikor lefoglal a rendőrség egy-egy szállítmányt és vegyi elemzést végeznek rajtuk. A 2015-ös londoni vagy a 2018-as Los Angeles-i esetnél cianidot, arzént, higanyt, patkányürüléket, vizeletet és ólmot találtak az ártalmatlannak tűnő dekorkozmetikumokban. Ezek a mérgek hasi fájdalmakat, súlyosabb esetben sokkot és halált is okozhatnak.

kozmetikumok hamisítása, hamisítvány, replika, rúzs és más, eredeti

– Bárkit megtéveszthet az eredetivel tökéletesen megegyező csomagolás – erre ugyanis ügyelnek a hamisítók. Nem úgy a beltartalomra, hiszen azon van a haszon.

– Ne áltasd magad, hogy ezek a kínai kozmetikumok ugyanott készülnek, mint a többi – hidd el, nem szeretnéd közelről látni, milyen elrettentő körülmények közt készülnek! 

– Ha online shopból rendelsz – nem közvetlenül a hivatalos márkaforgalmazó weboldaláról – szintén ki vagy téve annak, hogy nem eredeti terméket kapsz. Kínában például az interneten kapható szépségápolási termékek akár 80 százaléka (!) is hamis lehet (forrás: CBN üzleti napilap).

– Ha anyagi megfontolásból ilyesmit veszel ajándékba, bevállalod-e, hogy szándékosan kockáztatod éppen annak az egészségét, akit szeretnél megörvendeztetni?

Mégis, hogyan ismerd fel a megbízható minőséget, az eredetiséget?

Ahogy arról szó volt, a dobozról/csomagolásból nem feltétlenül derül ki hogy valójában mit tartalmaz. A replika állaga, illata, az üvegcse/tok minősége árulkodhat – de leginkább az ára, illetve a beszerzés helye. Ha jóval olcsóbb, mint a termék hivatalos weboldalán vagy szalonjában szereplő ár, kezdhetsz gyanakodni. Ha valamilyen utcai standon, piacon, sufni méretű üzletben árulják, majdnem biztos, hogy hamis. Feltétlenül ellenőrizd, hogy van-e gyári szám a terméken (nemcsak a dobozon!).

Ha biztosra akarsz menni, vásárolj közvetlenül a hivatalos forgalmazótól, aki igazolni tudja a termékek eredetét. Az ismert márkák ügyelnek arra, hogy megbízható forgalmazók kezébe adják a termékeiket. A hivatalos forgalmazók felé elvárás, hogy a márkának megfelelő színvonalon tárolják és értékesítsék a termékeket. Esetükben, ha bármilyen minőségi kifogás merül fel, visszaveszik vagy kicserélik a szóban forgó kozmetikumot, azaz garanciát vállalnak a minőségére!

kozmetikumok hamisítása, hamisítvány, replika, rúzs és más, eredeti

VIGYÁZZ, A HAMISÍTOTT KOZMETIKUMOK VESZÉLYESEK!
2.8 (55.29%) 17 vote[s]

Kapcsolódó bejegyzések