Post Image

VESZÉLYBEN A KÁVÉTERMESZTÉS – MI LENNE VELÜNK KÁVÉ NÉLKÜL?!

Rúzs & Más / 2020-06-12

A magyar kávéfogyasztók kétharmada biztosan kétségbe esne, ha a jövőben megszűnne a kávétermelés – derült ki a Nespresso friss, reprezentatív kutatásából. Pedig hosszú távon az éghajlatváltozás és a fenntartható gazdálkodás hiánya a kávétermő területek drasztikus hanyatlását eredményezheti. A fogyasztók több mint fele úgy gondolja, hogy a klímaváltozás veszélyezteti a kávétermesztést, és elsősorban a kávévállalatoktól várja a megoldást. A Nespresso Reviving Origins program azért jött létre, hogy újjáélessze a kávégazdálkodást azokon a területeken, ahol a polgárháborúk, gazdasági problémák vagy környezeti katasztrófák ellehetetlenítették a termelést. Ennek részeként a Nespresso idén három ritka és különleges kávét mutat be Kelet-Zimbabwéból, Ugandából és a kolumbiai Caquetából.

A Nespresso országos reprezentatív kutatásának tanulságai 

Tízből hat ember nem tudja elképzelni, hogy mindennapi kávéja nélkül éljen: 44 százalékuk nagyon hiányolná, 20 százalékuk pedig egyenesen elképzelhetetlennek tartaná az életét nélküle. Márpedig a szakértők arra figyelmeztetnek , hogy az éghajlatváltozás és a nem fenntartható gazdálkodás a termőterületek további drámai csökkenéséhez vezethet, ami hosszú távon a kávétermesztés végét jelentheti.
A kutatásban részt vevők közel kétharmada (64 %) úgy gondolja, hogy a kávétermesztés fenntarthatóságának elősegítése elsősorban az ezzel foglalkozó vállalatok feladata, 59 százalékuk szerint ez a feladat a termelőké is. A többség tehát fontosnak tartja a kávéipar fenntartható működését, de ennek ellenére nagyon kevesen tartják szem előtt, hogy az általuk megvásárolt kávé milyen forrásból származik. A megkérdezettek mindössze 10-12 százaléka ügyel arra, hogy organikus, Fairtrade vagy az Esőerdő Szövetség által minősített kávét vegyen. Pedig az ilyen termékek vásárlásával a fogyasztók is sokat tehetnek a kávéterületek megőrzéséért.

A Nespresso Reviving Origins programja

Vezető kávéipari vállalatként a Nespresso fontosnak tartja ezt a fajta felelősségvállalást, ezért 2003 óta működteti a farmerekkel való szoros együttműködésen alapuló, fenntartható kávébeszerzési modelljét. 2017-ben pedig elkezdte megalapozni Reviving Origins programját, melynek célja, hogy újjáélessze a helyi kávégazdaságokat azokon a helyeken, ahol a polgárháborúk, gazdasági problémák vagy környezeti katasztrófák ellehetetlenítették a termelést. A program segít, hogy a termelők magas szintű szakmai támogatást kapjanak, fenntartható módszereket alkalmazzanak, növeljék a termelékenységet és a kávéminőséget, és ezzel biztosítsák a világ néhány legritkább, legkülönlegesebb kávéfajtájának jövőjét. A program segítségével például kávéfeldolgozó üzemeket építenek, termelői szövetkezeteket alapítanak, vagy faiskolát hoznak létre, hogy a farmerek az innen kikerült kávécserjékkel és őshonos fafajtákkal népesíthessék be ültetvényeiket, és így fokozzák a biodiverzitást és csökkentsék a talaj erózióját. 2019 és 2023 között, vagyis öt év alatt a Nespresso összesen 10 millió svájci frankot fektet a programba.

nespresso, reviving origins, program, ültetvények megmentése, kávé, klímaváltozás, colombia, uganda, zimbabwe, limitált, rúzs és más, fairtrade

Különleges újdonságok

A Nespresso nemrég három Reviving Origins kávét mutatott be Kelet-Zimbabwéból, Ugandából és a kolumbiai Caquetából, amelyek egyelőre szezonálisan lesznek kaphatók. Ezek a ritka és különleges kávék gyakorlatilag ismeretlenek, és az elmúlt évtizedek alatt fokozatosan eltűntek. A Nespresso beruházásának és a partnerek elkötelezettségének eredményeként a három régió kávétermelői elkezdték újjáépíteni a fenntartható megélhetésüket, helyreállítani a gazdaságukat és meglépni a szükséges fejlesztéseket a helyi közösségek fejlődése érdekében.

nespresso, reviving origins, program, ültetvények megmentése, kávé, klímaváltozás, colombia, uganda, zimbabwe, limitált, rúzs és más, fairtrade

AZ AMAHA awe UGANDA KÁVÉ: „Uganda újjászületése”

Az Amaha awe Uganda kávé egy elegáns espresso, amelynek virágos ízjegyeit ritka szantálfás aroma egészíti ki. A közepesen testes, 8-as intenzitású AMAHA awe UGANDA kávé olyan ültetvényeken terem, ahol banáncserjék árnyékolják a kávét és táplálják a talajt – vagyis a terület igazi Arabica-mennyország. Az őrleményből kiegyensúlyozott és kényeztetően édeskés latte macchiato készíthető, amiben a tej kekszes és visszafogott gyümölcsös ízeket kelt életre.

TAMUKA mu ZIMBABWE KÁVÉ: „Zimbabwe ébredése”

A TAMUKA mu ZIMBABWE egy komplex, gyümölcsös ízvilágú kávé, amelyben az áfonyától a piros bogyós gyümölcsökig, a ribizlitől a szőlőig rengeteg aromát fedezhetünk fel. Tej hozzáadásával krémes, selymes latte macchiatot készíthetünk belőle, amelyben a karamell édessége is megjelenik.

ESPERANZA de COLOMBIA KÁVÉ: „Kolumbia reménye”

Rúzs és más kedvenc, rúzs és más

A Caquetá régióban termelt ESPERANZA de COLOMBIA egy lágyabb ízvilágú kávé, nagyon könnyed, kiegyensúlyozott és kerek karakterrel, sárga gyümölcsökre emlékeztető aromákkal és egy csipetnyi gabonás ízvilággal. Az én hatalmas kedvencem a Dulsao volt, ami sajnos megszűnt. Az Esperanza de Colombiában méltó utódjára leltem – hasonlóan lágy és bársonyos, de talán még komplexebb ízvilágú!

nespresso, reviving origins, program, ültetvények megmentése, kávé, klímaváltozás, colombia, uganda, zimbabwe, limitált, rúzs és más, fairtrade

MI REJLIK A KÁVÉ MÖGÖTT – A NATIONAL GEOGRAPHIC FOTÓSÁNAK SZEMÉVEL
A díjnyertes fotós, Rena Effendi is osztja a Nespresso meggyőződését, hogy a kávé több mint egyszerű növény. Történetmesélő partnerükkel, a National Geographic magazinnal közösen megörökítették a helyi termelők hihetetlen elkötelezettségét és szellemiségét, bemutatva, mi mindent tudtak megvalósítani a Reviving Origins program segítségével – és hogy ez milyen hatással volt közösségeikre.

Érdemes ellátogatni a National Geographic és a Nespresso weboldalára, ahol többet megtudhatunk erről az együttműködésről, és megismerhetjük a Reviving
Origins történetét úgy, ahogyan azt Rena Effendi megörökítette. www.nationalgeographic.com/beyond-the-bean/

nespresso, reviving origins, program, ültetvények megmentése, kávé, klímaváltozás, colombia, uganda, zimbabwe, limitált, rúzs és más, fairtrade

VESZÉLYBEN A KÁVÉTERMESZTÉS – MI LENNE VELÜNK KÁVÉ NÉLKÜL?!
5 (100%) 2 vote[s]

Kapcsolódó bejegyzések