Post Image

ÜNNEPRE HANGOLÓ GONDOLATOK A NEMZETI FILHARMONIKUSOKTÓL

Rúzs & Más / 2020-12-11

Vannak ünnepek, amikhez évszázados szokások, tradíciók kapcsolódnak. A karácsony is ezek közé tartozik, hiszen minden nemzetnek, sőt családnak is megvannak az adventhez és Jézus születéséhez kötődő hagyományai. Miért lenne ez másképp a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnál, akik évről évre koncertekkel és zenés estekkel ajándékozták meg közönségüket, így csempészve igazi ünnepi hangulatot a szívekbe.

Az idén azonban le kell mondani erről a közvetlen zenei élményről, és ez nemcsak a nézőket, hanem a művészeket is szomorúsággal tölti el. Meg kell barátkozni Heinrich Schütz Karácsonyi történetének vagy Ralph Vaughan Williams Hodie című kantátájának otthoni hallgatásával, ám hogy a Filharmonikusok ebben az időszakban is velünk legyenek álljon itt néhány gondolat arról, hogy mit jelent a karácsony Dúlfalvy Éva, hegedűművésznek, szólamvezetőnek és Somos Csabának, a Nemzeti Énekkar karigazgatójának.

Dúlfalvy Éva így vall arról, hogy milyen értékeket tart fontosnak, mi számára az igazi ünnep:

nemzeti filharmonikusok, karácsony2020, dúlfalvy éva, gondolatok, somos csaba, rúzs és más

“Az ünnep szóról nekem leginkább az öröm jut eszembe. Örömöt szerezhet minden olyan pillanat, amikor sikerül felülmúlni önmagunkat, és küzdelmesen, néha gyötrődve, de végül elérjük azt a célt, amelyet kitűztünk magunk elé. Azt sem hallgatja el a művésznő, hogy nem könnyű túllépni korlátainkon, gyakran saját félelmeinket vagy kishitűségünket kell hozzá leküzdeni, de megéri, mert az út végén – legyőzve az akadályokat – ott állhatunk a célban, és ez a pillanat mindenképpen ünneplésre méltó.
Mint mindenki életében, így az övében is nagyon fontos szerep jut a családnak. Örömünnep számára az, amikor együtt lehet azokkal, akiket szeret, s ez nemcsak az év egy-egy kitüntetett napján van így. Az együtt töltött meghitt pillanatokról a következőképp vélekedik Dúlfalvy Éva: „Nemcsak hivatalos ünnepeken, hanem bármikor, amikor együtt vagyunk, beszélgetünk, kirándulunk. Az ünnepeknek általában az ajándékozás is része, és a legnagyobb ajándék, amit adhatunk egymásnak, az a közösen eltöltött időnk és élményeink. Végül az ünnep szól az újjászületésről is. Hiszen az ünnep gyakran valaminek a lezárása: egy sikeres küzdelemnek, egy boldog vagy éppen szomorú időszaknak, egy fejlődési szakasznak. Az ünneppel általában megemlékezünk arról, ami elmúlt, és felkészülünk a jövőre, mindarra, ami még vár ránk. Az ünnep alkalmat ad arra, hogy egy kis időre megálljunk, elgondolkozzunk, és erőt gyűjtsünk az előttünk álló időszakra.”

Somos Csabának is számtalan emléke kapcsolódik a karácsonyhoz. Szívesen emlékszik például azokra a családi ünnepekre, ahol a muzsikálás elengedhetetlen volt:

„Mindannyian a zongora köré gyűltünk, ahol nagymamám káprázatos harmonizálással játszotta a Mennyből az angyalt. Előkerült a gitár, a hegedű, s aki csak jelen volt, mind énekelt.” Az együtt zenélés öröme mellett egy 2009-es karácsony is nagyon emlékezetes maradt számára. Hogy miért? Meséljen róla a művész.
„Különös, de igen emlékezetes karácsonyt ünnepeltünk a szűkebb családdal 2009 decemberében. Ezúttal feleségemmel három személyre szóló repülőjegyet tartottunk a kezünkben, melyektől azt reméltük, hogy elröpít minket Bécsből Máltára. Az időjárás viszont hihetetlen akadályokat gördített a schwechati repülőtérre jutás elé. Hál’ Istennek pár órával később már fentről búcsúztunk a szokatlanul zord téltől, és hamarosan megérkeztünk az öreg kontinens egyik legdélibb államába. A fővárosban, La Vallettában nem fenyőfákat díszítenek fel ilyenkor, hanem a pálmafák csupasz törzsét tekerik körbe színes fényekkel, s mindenhol mikulásvirág piroslik. Bár minden nap csodás élményekkel gazdagodtunk, az otthon maradt szülők nagyon hiányoztak. Különösen, amikor sétálás közben több ízben is megtorpantunk, hogy megnézzük a Máltán hagyománynak számító, épületek kéményein bebújó fehér szakállas Télapót. Erről kisfiunknak az egyik nagypapája jutott rendre eszébe. A vakáció végén meg is állapítottuk, hogy a családi együttlétet a szeretet ünnepén semmi nem pótolhatja!”

A két művész gondolatait, visszaemlékezéseit olvasva kijelenthető, hogy a zserbóillatú karácsony nem az ajándékok nagyságától és mennyiségétől válik feledhetetlen élménnyé, hanem azoktól az értékektől, amit csak a családdal töltött idő tud adni az embernek.
Ilyen örömteli, meghitt és szeretetteljes ünnepeket kíván mindenkinek a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Kapcsolódó bejegyzések