Post Image

ÜNNEPELJÜK EGYÜTT A KÁVÉT A VILÁGNAPJÁN (IS)!

Rúzs & Más / 2023-09-29

Már 40 éve ünnepeljük szeptember 29-én a kávét – a világ egyik legkedveltebb itala először Japánban, 1983-ban kapott saját napot. A tradicionális kávézás mellett a 21. században egyre több új fogyasztási mód, szokás alakult ki, a fiatalok már teljesen mást várnak el egy kávétól, mint szüleik vagy akár nagyszüleik.

Összegyűjtöttünk néhány kávéval kapcsolatos érdekességet és adunk néhány tippet is, melyekkel emlékezetessé tehetjük az ünnepnapját:

– Nem lehet pontosan tudni, ki itta a világ első kávéját. A legenda szerint egy pásztor észrevette, hogy a kecskéi nagyon felélénkültek, miután lelegelték egy bizonyos cserje bogyóit. Ő is szedett arról a bokorról, forró vízbe dobta a bogyókat és megitta a főzetet, az első kávét. Gyakorlatilag az eljárás a mai napig ugyanez, persze kicsit másképpen.

– A kávékultusz a Közel-Keletről indult, a 15. században Törökországban, Perzsiában, Szíriában és Arábiában számtalan kávéház működött. A kávé a 16. században érkezett Európába, de sok európai ember elutasította arra hivatkozva, hogy a keresztények nem fogyaszthatják más vallásúak italát. VIII. Kelemen pápa azonban egyszer megkóstolt egy csésze kávét, és jóváhagyta annak fogyasztását, így az ital elterjedt egész Európában és Amerikában is.

– Ma már több mint 70 trópusi országban termesztik a kávét, ez a világ második legtöbbet exportált árucikke az olaj után. Ami érdekes, hogy a nem a nagy kávétermelő országokban fogy a legtöbb kávé, hanem Európában, hiszen a világ termesztésének egyharmadát mi, európaiak isszuk meg.

– Az infláció és a gazdasági bizonytalanság ellenére a fogyasztók többsége nem mond le a kávéról, így az elfogyasztott mennyiség nem csökken, csak átalakul.

– Az idősebbek inkább otthon fogyasztják el a kedvenc italukat, a fiatalabbak sokkal inkább társaságban vagy éppen útközben kávéznak, ők a fogyasztásra kész termékekre voksolnak. Sok fiatalnak egyáltalán nincs a saját lakásában kávéfőzője.

– Egyre elterjedtebbek az előre csomagolt, on-the-go termékek. Az igazán tudatos fogyasztók figyelnek, hogy újrahasznosítható csomagolású terméket vegyenek, így sokan az aludobozos kiszerelést választják, mert ez a csomagolóanyag végtelenszer és teljes mértékben újrahasznosítható.

– A kávérajongók keresik a változatosságot, a különleges ízeket is. Ezen a téren is a ready-to-drink termékek nyújtják a nagyobb választékot és az egyenletes, kiváló minőséget. Van már sós-karamellás, mogyorós, csokoládés vagy akár rumosdió ízű tejes kávéital is.

Na és hogyan teheted emlékezetessé szeptember 29-ét?

– Indítsd a napod a kedvenceddel, gondoskodj előre róla, hogy a napi első kávédat valóban a legjobban szeretett módon és ízben fogyaszthasd el!

– Szervezz egy baráti vagy családi kávézást, amelynek alkalmával megmutathatjátok egymásnak kedvenc ízeiteket, márkáitokat, kipróbálhattok új variációkat!

– Párosíts édességet a kávé kicsit kesernyés ízéhez, keresd meg, melyik sütemény passzol legjobban a te kávékedvencedhez!

– Mutasd meg másoknak is, mennyire szereted a kávét! Ezen a napon készíts egy kávés képet, töltsd fel a közösségi médiába például #InternationalCoffeDay hashtaggel!

– Járj nyitott szemmel, mert ezen a napon több helyen találkozhatsz különleges kávékóstolással, termékosztással!

Kapcsolódó bejegyzések