TÚL RÖVID AZ ÉLET, HOGY ROSSZ KÁVÉT IGYUNK
Federico Roncadival, Európa egyik legrégebbi kávés családjának tagjával, a Caffé Perté alapítójának unokájával volt alkalmam beszélgetni egy exkluzív kávékóstoló rendezvényt követően, melynek helyszíne a lenyűgöző kilátást nyújtó Virtu Bar&Garden volt.
A Nemzetközi Kávé Napján a Budapest Coffee Club emlékezetes rendezvényt szervezett, mely nyitott volt a kávéimádók számára. Federico Roncadi, akinek a családi vállalkozása az évek során több mint 150 egyedi kávékeveréket fejlesztett ki, kalauzolta el a vendégeket a specialty kávék világában, fiatal kora ellenére hatalmas szakmai tapasztalattal, izgalmas történetekkel. Szó esett a különféle fajtájú és pörkölésű kávék közti különbségekről , a single origin kávékről és blendekről , aromaprofilokról, fenntartható kávétermesztésről és persze a család történetéről.
Ilyen egy kávé-snack kóstoló
Kóstolhattunk világos pörkölésű Costa Rica-i single origin (azaz egyféle, ugyanazon a helyen termesztett) kávébabból készült kávét áfonyás, száraz, zöldséges ízjegyekkel , és a Caffé Perté ikonikus Oro kávéját, mely sötétebb pörkölésű és csokoládés-szarvasgombás jegyeket hordoz. Az első ilyen jellegű kávé-snack kóstolóhoz a kávé ízét zseniálisan kiemelő falatokat készített a Virtu séfje, Lendvai Levente.
Cserjétől a csészéig
Ez a Caffé Perté filozófiája, ami azt jelenti, hogy a termesztő kiválasztásától kezdve, a termelésén és csomagolásán keresztül a pörkölésig minden lépést figyelemmel kísérnek. Azt is megtudtuk, hogy az egyes kávékeverékek összetétele nem állandó, hiszen egy adott ültetvényen termesztett a kávé tulajdonságai nagyban függenek például az időjárástól. Igazodni kell tehát a terméshez, épp úgy, mint a borkészítésnél. A legendás Oro blend (keverék) a nagypapa első receptje, mely azóta is ugyanazt az ízprofilt hordozza: 90%-ban Robusta (ez krémesebb, koffeindúsabb, jobb presszókávét ad) és 10 %-ban Arabica fajtából készül.
Mini interjú a kávébirodalom örökösével
Kérdésemre Federico Roncadi elmesélte, hogy nagyapja Modenában alapította a céget, több, mint 50 éve, amely azóta is működik. Federico édesapja, Giampiero Roncadi szívesen járt Kecskemét környékére vadászni – egy magyarországi utazása során ismerkedett meg a magyar édesanyával, így ő már hazánkban látta meg a napvilágot.
„A szüleim együtt építették fel a márkát, mely Caffé Pelé néven vált ismertté, a világhírű brazil futballista után. Később a márka új nevet kapott: Caffé Perté, ami annyit jelent, hogy „kávé számodra” – meséli Federico.
Hány évesen csöppentél bele a kávébizniszbe?
„Nekem a raktár volt a játszóterem és a raklapok, és mindig beleállt a szálka a kezembe, mert mindig a raklapokat pakolgattam. Minden expón, kiállításon ott voltam, az életem része volt. Nem dolgoztam, de figyeltem, hallgattam. Amikor az iskolában végeztem, mindig hívtam a kollégáimat, hogy vigyenek haza, azzal a hátsó szándékkal, hogy miközben mindenhol megállunk kávét értékesíteni, hallgathassam őket. Figyeltem, ahogy a kávégépeket szerelik, beállítják az őrlőket. Mire elkezdtem az egyetemet én már egy kész kávéügynök voltam.”
Minden Café Perté kávé itthon készül?
„Igen, a budaörsi központban. Az általunk személyesen felfedezett ültetvényekről, Brazíliából, Hondurasból, Vietnamból vagy Costa Ricáról érkező, magas minőségi elvárásoknak megfelelő kávébabokat egy olyan különleges pörkölőgépben pörköljük , amilyenből összesen 5 darab található Európában. Ezt követően 15 féle blendet állítunk elő.” – osztja meg cége kulisszatitkait a még mindig szemtelenül fiatal szakember.
A kávéitok csak vendéglátóhelyeken elérhetők vagy máshol is?
„A vendéglátóipari helyeken nagy sikernek örvendő kávékeverékek immár a kiskereskedelemben is elérhető néhány üzletláncban (pl. Auchan) és jelenleg is tárgyalunk online értékesítésről. Mert túl rövid az élet ahhoz, hogy rossz kávét igyunk!”
Végül még egy szelfit is készíthettem Federicoval, íme: