Post Image

TUDTAD, HOGY VAN FAGYLALT VB? HAZÁNKAT NŐI VERSENYZŐ KÉPVISELI!

Rúzs & Más / 2023-06-08

A Balaton Fagyija versenynek idén a gyenesdiási Bringatanya, Somogyi Fagylalt Műhely adta a helyszínét, amelynek fagylaltmestere, Somogyi Renáta ebben az évben nem indult a versengésen, de azt már korábban több alkalommal megnyerte. Sőt, épp a világbajnokságra készül jeges kreációival.

A Balatoni Turizmus Szövetség idén tizedik alkalommal hirdette meg a Balaton Fagyija versenyt, amelyre tizenkét Balaton környéki fagyizó tizennyolc kézműves fagylaltkölteménnyel nevezett be. A jubileumi versenyen rendhagyó módon nem road show-szerűen zsűriztek, hanem egy adott időpontra és helyszínre, a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóba hívták a résztvevőket, akiknek kora reggeltől „élőben” kellett elkészíteniük a hideg finomságokat.

2023 győztes íze a homoktövises mangó sorbet lett, a balatonalmádi Amaretto Fagyizó képviseletében, Varga Tamás kreációja.

fagyi, balaton fagyija, fagylalt vb, fagylalt vilagbajnoksag, somogyi renata, ruzs es mas, gasztro, gasztronomia

Három különdíjat is kiosztottak, ezek is nagyon különleges fagyik lettek: a Bagaméri Fagyizó édes csalogány névre keresztelt, a Sissi Kézműves Fagylaltozó egyszerűen túrógombóc nevű, és a Vitorlás Fagyizó sajtos-tejfölös lángos fantázianéven futó fagylaltja egyaránt megér egy tó körüli kirándulást.

A Bringatanya fagylaltmestere, Somogyi Renáta szerint az idei megmérettetés is azt bizonyította, hogy a cukrászok fantáziájának nincs határa, mindig jelenhet meg egy új íz a pultban. Renáta – aki korábban Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmet, illetve világbajnoki különdíjat is szerzett – úgy véli, sok magyar kreáció európai szinten is megállja a helyét. A magyar és az európai megmérettetés elmondása szerint hasonló alapokra épül, a cél, hogy egy kiváló állaggal, ízkombinációval rendelkező fagylaltkreációt mutassanak be a versenyzők.

fagyi, balaton fagyija, fagylalt vb, fagylalt vilagbajnoksag, somogyi renata, ruzs es mas, gasztro, gasztronomia

A hazai versenyen előny, ha valaki balatoni, minőségi alapanyagot is használ hozzávalóként – azaz a közelben termő, készülő borok, tejtermékek, csonthéjasok, fűszernövények, gyümölcsök által inspirálódik. A szakember úgy látja, minden kolléga élt is ezzel a lehetőséggel. A fagyimester örömmel fedezte fel a fagyi-kategóriában különlegesebb alapanyagokat, mint például a céklát, személyes kedvenceként pedig a győztes fagylalt bársonyosságát emelte ki, illetve a különdíjas túrógombóc ízkombinációját.

Renáta jelenleg a 2024-ben Riminiben rendezendő Fagylalt Világbajnokságra készül, így épp csokoládéfagylaltokkal kísérletezik, amelyekből néhány összeállítást biztosan a cukrászdájukban is meg lehet majd kóstolni a nyár folyamán.

„Már tíz éve is erős volt a mezőny, azóta pedig folyamatos szakmai fejlődést tapasztalhatunk – tekintett vissza a verseny történetére Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség alelnöke. – A cukrászok komolyan készülnek erre a megmérettetésre, nem csupán az alapízekben gondolkodnak, próbálják úgy összerakni a gombócot, hogy az egyszerre nyújtson élményt az ízlelőbimbóknak, a szemnek és az elmének is. A versenykiírás fontos eleme, hogy a recept megosztható legyen, így a nyertes ízzel a régió más cukrászdáiban is találkozhatnak a vendégek.”

A mangó ugyan nem helyi, de a homoktövis egy bio minősítésű balatonújlaki ültetvényről érkezett az idei nyertes, a korábbi évek többszörös különdíjasa, Varga Tamás cukrászműhelyébe. „A mangó édessége a homoktövis savasságával-citrusosságával keveredve hozza azt az ízt, amit szerettem volna elérni” – magyarázta a választását Varga Tamás, aki régóta dolgozik a homoktövissel, és többféle gyümölccsel, például eperrel is házasította már. A mangóval való kombináció pár hete motoszkált a fejében, majd a verseny kiírása után kísérletezte ki a megfelelő arányokat, a krémességet, hogy egy szájban jól olvadó édességet kapjon.

fagyi, balaton fagyija, fagylalt vb, fagylalt vilagbajnoksag, somogyi renata, ruzs es mas, gasztro, gasztronomia

Egyre többen keresik a laktóz-, és gluténmentes alapanyagokból készült fagyikat, pont emiatt a marcaliból érkező Mester Cukrászda és Étterem egy vegán málnafagylalttal nevezett. „Az egészségtudatosság mindenképp megjelenik a fagylaltok tekintetében is – véli Fekete Tamás. – A túl cukros vagy mesterséges adalékokkal teli fagylaltok egyre kevésbé eladhatóak, ezen a versenyen csak kézműves fagylaltok versenyezhetnek.”

A külföldi és a magyar turisták között ízlésbeli különbség nem fedezhető fel, ám a sztenderd ízeknek minden fagylaltos pultban ott a helyük továbbra is, de az olyan extremitásokra – mint például a csilis fagyi vagy a céklás málna – ugyancsak nyitottak a vásárlók. Érdemes a bevált ízek mellett mindenhol kipróbálni valami különlegest, hogy plusz élménnyel gazdagodjunk.

Fotó: forrás: Bringatanya Facebook

A magyar csapat harmadik helyezést ért el a 2023-as Fagylalt Európa-bajnokságon, és ezzel kvalifikálta magát a 2024 januárjában megrendezésre kerülő Fagylalt Világbajnokságra! A csapat tagjai: Somogyi Renáta, Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda), Gácsi Zoltán (Csokoládé Akadémia)

Kapcsolódó bejegyzések