Tőlük jobb a világ

Zsolesz / 2011-11-08

Az egyedülálló, csak nőket elismerő ösztöndíjprogram célja, hogy a magyar kutatónők felkerüljenek a nemzetközi tudományos térképre. Az immunológus mellett egy csillagásznő és egy fiatal gyermekgyógyásznő részesült a 2011-es ösztöndíjban.
Dr. Buzás Edit, a hazai immunológiai kutatás kiemelkedő személyisége, munkacsoportjával a világon elsők között kezdte kutatni a sejtek közötti kommunikációban a hírvivő, azaz a „postás” szerepét betöltő gömböcskék (vezikulák) szerepét. Ezek a sejtek által kibocsájtott, információkkal teli gyöngyszerű képződmények vihetik magukkal az üzenetet autoimmun betegségek és a rákos daganatok esetében is. Így a kutatási eredményeknek köszönhetően a jövőben lehetőség nyílhat a minden eddiginél korábbi diagnosztizálásra és a hatékonyabb gyógyításra is. A Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet munkatársai a díjazott kutatónő vezetésével ezek vizsgálatában vállaltak úttörő szerepet. A világszerte alig ismert kutatási terület folyamatos kapcsolattartást igényel a külföldi szakemberekkel. A „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” segítségével a téma könnyebben bekerülhet a nemzetközi vérkeringésbe, Magyarországot pedig feltehetik a globális tudományos térképre.
Az idei évben a kilencedszerre meghirdetett ösztöndíjra számos pályázat érkezett, köszönhető ez annak is, hogy ezúttal a felső korhatár 45 évről 55 évre emelkedett. Az egyedülálló, kizárólag nőket megszólító díj olyan magyar kutatókat támogat, akik munkájukkal az élet- vagy anyagtudományok valamely részterületén kivételes eredményt értek el. Az ösztöndíj célja az, hogy példát állítson az új generációk elé, és kiemelkedő kutatási eredmények elérésére ösztönözze a nőket. A kapott pénzösszeg szabadon felhasználható.
A Prof. Dr. Ádám Veronika akadémikus vezette szakmai zsűri választotta ki azt a három kutatót, akik az Akadémia épületében átvehették az összesen 11 000 eurós ösztöndíjakat. A győztes pályázók a főváros patinás kutatóintézeteiből, a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati klinikájáról, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetéből és a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetből érkeztek.
A 30 év alatti kategóriában díjazott Dr. Jermendy Ágnes gyermekgyógyász rezidens kutatási területe a diabétesz. Az 1-es típusú cukorbetegség a második leggyakoribb krónikus gyermekkori megbetegedés. A kutatónő arra keresi a választ, hogy milyen genetikai hajalmosító tényezők játszanak szerepet ennek kialakulásában. A 2-es típusú (felnőttkori) diabétesz esetében pedig az inzulintermelő béta-sejtek működésére koncentrál: azt vizsgálja, hogyan lehetne javítani a betegség során kialakuló elégtelen inzulintermelést.
A 30 év feletti kategória díjazottja Dr. Derekas Aliz csillagász, aki eddig 3 – fizikailag összetartozó – ismeretlen csillagot fedezett fel. Kutatásai során a NASA űrtávcső, immáron két éve folyamatosan mért adatait használva a csillagok rövid időskálájú (perces, órás, napos) fényességváltozásait vizsgálja. A jövőben távoli csillagok színképét szeretné elemezni, ebből következtetne a kémiai összetételükre.

 

Kapcsolódó bejegyzések