Post Image

TIPPEK A NYERS ÉS NÖVÉNYI ALAPÚ ÉTKEZÉS MESTERÉTŐL

Rúzs & Más / 2022-08-01

A nyers és növényi alapú étkezésről egyre többet hallunk manapság. Ez annak is köszönhető, hogy vannak jeles képviselői, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy egyre szélesebb körben ismert legyen ez az irányzat. Varga István, a Nyers Séf egyike ezen személyeknek. Remekműveivel számos rendezvényen, workshopon és online felületeken találkozhatunk. Már számtalanszor bebizonyította, hogy a nyers és növényi konyha nem
csak nagyon egészséges, de finom is. Varga István neve mára összeforrt a minőségi és gourmet nyers és növényi étrenddel. Alkotásaival már több mint 20 éve van jelen, mára számos rendezvény és márka gasztróvegán nagykövete is egyben.

nyers, vegan, nyer sef, varga istvan, novenyi, taplalkozas, tudatos, etikai, allat-mentes, ruzs es mas, taplalkozas

Mi az igazi vegánság? 

A vegánság egy életfilozófia, vegánnak az mondható, aki az állatok kihasználását minden téren elutasítja. A vegánok etikai okok miatt minden állattól származó ételt és tárgyat kizárnak az életükből, tehát nem fogyasztanak húst, tojást, tejterméket, és nem hordanak például bőrből készült ruhákat, kiegészítőket sem. „A nyers és növényi alapú étrendre csak ráragadt és elterjedt a »vegán« szó, de ezt igazából helytelenül használjuk. Nem feltétlenül vegánok azok, akik egészségügyi megfontolásból nem esznek állati eredetű élelmiszert, növényi étrendet követnek” – tudtuk meg a Nyers Séftől, Varga Istvántól. A lényeg, hogy nem mindenki vegán, aki növényi étrendet követ, mert nem etikai megfontolásból teszi ezt, ha az élete többi részére nem terjed ki az állathasználat-mentesség.

nyers, vegan, nyer sef, varga istvan, novenyi, taplalkozas, tudatos, etikai, allat-mentes, ruzs es mas, taplalkozas

Nem átállni, hanem csak beépíteni

A nyers konyha lényege, hogy nincs tartósan hőhatásnak kitéve az étel, ezért benne maradnak az enzimek, vitaminok, amelyek az emésztésre jótékony hatással lehetnek. István fő üzenete, hogy nem kell átállni a nyers és növényi alapú étkezésre, hanem csak beépíteni belőle azt a pár dolgot, ami közel áll a szívünkhöz. Az is fontos, hogy nem mindenkinek való, így érdemes előzetesen szakemberrel konzultálni, legfőképpen akkor, ha egészségügyi problémáink is vannak. A táplálkozás egyénre szabásán van a fő hangsúly.

  • A kulcsszó, hogy teljes értékű és változatos legyen az étkezésünk. Hosszú távon az egyoldalú táplálkozás nem tud egészséges lenni.
  • A nyers étkezés segítségével kiegészíthetjük friss tápegész, enzimdús ételekkel az eddig megszokottakat.
  • A jövő táplálkozása, hogy fuzionálnak az ételek, a nyers és a hőkezelt. Saját tapasztalatom az, hogy a szervezetünk nagyon meg tudja hálálni, ha így táplálkozunk.
  • Helyi és lokális alapanyagokat keressük! Lehetőség szerint idényjellegűeket. Keressük a termelőket! Mindig nézem az árusok kezét, hogy ki van kapcsolatban a földdel.”

nyers, vegan, nyer sef, varga istvan, novenyi, taplalkozas, tudatos, etikai, allat-mentes, ruzs es mas, taplalkozas

Legyünk hálásak az alapanyagokért

„Amikor az ételt készítjük legyünk hálásak az alapanyagokért is. Nekem a nyers konyha egy eszköz. Legyen a táplálkozás egy eszköz a teljesebb élethez! Legyen meg a szentsége és meghittsége az étkezésnek! Teremtsünk nyugodt körülményeket hozzá és osszuk meg szeretteinkkel!”
A Nyers Séfnek köszönhetően már a debreceni egyetem több menzáján bevezették a nyers, növényi alapú és mentes ételeket.

Örömmel, jó kedvvel és bőséggel együnk!

„Semmit ne éljünk meg, úgy hogy bűn az étkezéseink kapcsán! Örömmel, jó kedvvel és bőséggel együnk! Ha nagyon őszinték akarunk magunkhoz lenni, akkor sokszor önszabotálunk. Jussunk el érzelmileg, gondolatilag ahhoz, hogy ezt választottuk és nincs
helye önmarcangolásnak! És végül a legfontosabb alapanyagot se hagyjuk ki az ételeinkből, a szeretetet, mert ezt láthatatlanul is hat!”

Amennyiben szeretnétek megtanulni és beépíteni a táplálkozásotokba a nyers és növényi alapú étkezést, akkor érdemes a Nyers Séf online kurzusába is betekinteni (www.nyerssef.hu, www.szepsegkonyha.hu).
Többek között kiderül, hogyan kell otthon mandulatejet vagy növényi alapú túrót készíteni. Miért érdemes a mandulát vagy a diót áztatni fogyasztás előtt. Itt egész éven át együtt főzhettek Istvánnal. Sok nyers és növényi alapú recepttel, konyhai fortéllyal vár benneteket!

nyers, vegan, nyer sef, varga istvan, novenyi, taplalkozas, tudatos, etikai, allat-mentes, ruzs es mas, taplalkozas

Kapcsolódó bejegyzések