Post Image

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A NAPOZÁSRÓL

Rúzs & Más / 2022-06-20

A magam részéről imádok napozni, nemcsak amiatt, hogy a bronzos árnyalatú bőr szebbnek, egyenletesebbnek tűnik, hanem a boldogsághormonokat felszabadító hatása miatt is. Azzal együtt, hogy tisztában vagyunk a veszélyeivel, rengeteg nyomós oka van annak, miért
szeretünk a napon lenni: érezzük, hogy a mértékletes, szabálykövető napozás megnöveli a szerotoninszintünket, D-vitamint termel, ami jót tesz csontjainknak, fogainknak, bőrünknek, hajunknak és a körmeinknek is. Azonban egészségünk megóvása érdekében fontos, hogy mindig felelősségteljesen, átgondoltan napozzunk! Következzenek Károlyfi Edit, az AVON Szépségszakértőjének tippjei a biztonságos napcsókolta
színért. Oszlassuk el a napozást körüllengő tévhiteket!

Tévhit: Ha már egyszer lebarnultam, nem éghetek le újra.
Igazság: Akkor is leéghetünk, ha már lebarnultunk. Vegyük figyelembe, hogy a napozó termékeknek általában legalább 20 percre van szükségük hatásuk kifejtéséhez, így fontos, hogy már ennyi idővel a napozás előtt alkalmazzuk őket, majd nagyjából másfél óránként vagy izzadás és vizes tevékenység esetén ismételjük meg a felvitelt. Nemcsak a mikor, de a hogyan kérdésre is válaszolva, a naptej felvitelekor gyakran elkerülheti a figyelmünket a fül, a hajtő, a szemöldök és a szem környéke. Ezek a részek nagyon érzékenyek, így védelmükre különösen figyeljünk, ráadásul a vízben a visszaverődő napfény miatt még könnyebben leéghetünk, így labdázás, frizbizés vagy akárcsak matracon napozás közben is óvjuk fokozottan bőrünket.
Tipp: Kenjük be bőrünket időben és alaposan!

Tévhit: Sötétebb a bőröm, ezért nem égek le, ezért csak barnító olajat használok.
Igazság: A nap ugyanúgy károsíthatja a sötétebb bőrtípusú emberek bőrét is, azonban ők könnyebben és hamarabb barnulhatnak, tovább tarthatják meg a csokibarna színüket. A megfelelő naptej kiválasztásához legyünk tisztában bőrtípusunkkal, de egy 50 faktoros fényvédővel sosem lőhetünk mellé. Az Avon Szépségszakértő kedvence, az Avon Care Sun+ Vízálló és hidratáló, napvédő krém arcra és testre SPF 50 fényvédelemmel, amely kítűnő választás a strandra. Vannak ugyan olajpermetek SPF-fel, de általában nagyon kis mennyiségben tartalmaznak fényvédőt, ezért javasoljuk, hogy először kenjük fel a barnítóolajat, majd, amikor a bőrünk felszívta, jöhet a naptej.
Tipp: Ismerjük bőrtípusunkat!

napozas, fenyvedelem, avon, ruzs es mas, barnulas

Tévhit: Napközben az árnyékban töltöm az időt, így nem éghetek le.
Igazság: Igaz, hogy a bőrünknek nagyobb esélye van barnulásra a csúcsidőben – 10 és 16 óra között, azonban a bőrgyógyászok egybehangzóan megegyeznek abban, hogy a napozás alapvetően ebben az időszakban nem ajánlatos, hiszen az UV sugárzás egész nap aktív.
Ugyanakkor az árnyék csak 50% -ban véd, és a napsütés áthatol a ruhánkon is. Ne rögtön az első alkalommal akarjunk lebarnulni, hanem napozzunk újra és újra, így szebb és tartósabb lesz a barnaságunk.
Tipp: Figyeljünk az időzítésre!

Tévhit: Nyaralás előtt elmegyek a szoláriumba, hogy felkészítsem a bőrömet az intenzív napozásra.
Igazság: Bőrünket semmi nem készítheti fel jobban a napsugarakra, mint az SPF tartalmú fényvédő termékek, azonban a D-vitamin és bizonyos zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, mint például a sárgarépa, a brokkoli, a spenót vagy a paradicsom, illetve néhány trópusi gyümölcs, segíthet, hogy gyorsabban és tartósabban barnuljunk. Így, ha korábban lassabban is barnultunk, rendszeres fogyasztásuk és a mértékletes napozás mellett nem kell sokat várnunk a bronzos ragyogásra.
Tipp: Fogyasszunk béta karotin tartalmú ételeket!

A nyár elképzelhetetlen napozás nélkül, ami akár barátunk is lehet, ha okosan és megfontoltan élvezzük hatásait, megismerjük és be is tartjuk a napozás szabályait, megfogadjuk a szakértő tanácsait.

Kapcsolódó bejegyzések